Expeditie Robinson 2021: de laatste ontwikkelingen

Media door Laura

Expeditie Robinson 2021 is losgebarsten! Nadat het programma vorig jaar vanwege corona was gecanceld, is het weer terug van weggeweest. Met een nieuwe locatie, herkansingen voor oud-deelnemers en allerlei plot twisten. Lees over de laatste ontwikkelingen in onze Expeditie 2021 guide

De inhoud van dit artikel

Tip: klik op een onderwerp om ernaartoe te springen.

De laatste ontwikkelingen

Dit jaar zijn er niet een, maar twee afleveringen per week. Kamp Noord, kamp Zuid, Tweede Kans eiland en Afvallerseiland, er begrijpt veel dus we begrijpen als je af en toe wat vergeet. Daarom updaten we dit blog na elke aflevering met een recap.

Aflevering 1

We maken kennis met de nieuwe deelnemers én met de nieuwe locatie: Kroatië. Een kouder en kaler eiland dan normaal, waardoor het allemaal even wennen is. Eenmaal aan land moeten de kandidaten duo’s vormen. Vervolgens strijden de duo’s in de eerste opdracht om bandana’s voor kamp Noord en Zuid. Ze mogen zelf kiezen welk kamp. Duo John en Eva grijpen mis en zijn de eersten die naar Afvallerseiland vertrekken. René en Sylvana winnen gezamenlijke immuniteit. Aan het eind van de aflevering is er een heuse plot twist. Denken we dat alle kandidaten zijn voorgesteld, komen er ineens acht oud-deelnemers tevoorschijn!

Aflevering 2

De acht 'veteranen' worden op Tweede Kans eiland voorgesteld aan de kijkers. Ook zij moeten wennen aan het nieuwe eiland. Ze krijgen weinig tijd om te acclimatiseren, want ze mogen meteen aan de bak! Met een landkaart moeten ze een route afleggen op zoek naar de kist met voedsel. Deze kist moeten ze vervolgens sjouwen tot het eindpunt van de route. Eenmaal bij Kaj en Nicolette staat de evenwichtsbalkproef op hen te wachten. Doordat ze op tijd aankwamen bij het eindpunt, krijgt Rob na de proef alleen een zwarte stem. Do wint immuniteit en Saar een tip voor extra eten.

Aflevering 3

Vanwege de slechte bedden en het slechte weer hebben de deelnemers beroerd geslapen. Met name Dennis. Door de vrieskou vertoonde hij symptomen van een TIA, wat hij eerder in 2019 al heeft gehad. Nog voor de proef besluit hij om zijn koffers te pakken. Op Afvallerseiland vindt een duel plaats tussen John en Eva. Ze moeten een kubus vormen met puzzelstukken. John wint de proef en vertrekt naar de oud-deelnemers. Bij Kamp Noord en Zuid wint Noord de eerste groepsproef. Sieneke wordt als eerste weggestemd tijdens de eilandraad. Zij gaat net als John naar Tweede Kans eiland.

Aflevering 4

Het wordt steeds duidelijker hoe weinig voedsel er op de eilanden te vinden is. Op Tweede Kans eiland gaan ze met de tip van Saar op zoek naar extra eten. Onder de wortels van een omgevallen boom vinden ze een pot met macaroni. Na de zoektocht doen ze de eerste individuele proef, waar John ook aan meedoet. JayJay wint immuniteit. Tijdens de eilandraad voegt Sieneke zich toe aan het team met oud-deelnemers. Ondanks de zwarte stem van Rob en Johns pleidooi om Rob weg te stemmen, wordt John uiteindelijk weggestemd. Hij mag weer terug naar Eva op Afvallerseiland.

Aflevering 5

Na de zoveelste regenachtige nacht worden de deelnemers niet uitgerust en hongerig wakker. Het helpt niet mee dat ze steeds meer zorgen maken over het gebrek aan voedsel op het eiland. Stefano houdt moed en dat is ook te merken tijdens het groepsduel. Ondanks het fanatisme van Kamp Noord, en dan met name van Stefano en René, lukt het ze niet om te winnen. Op Afvallerseiland wordt Eva’s rust verstoord door de terugkomst van John. Tijdens de eerste eilandraad van Kamp Noord wordt, tot groot verdriet en ongenoegen, Stefano weggestemd. Dit wilde hij graag en zijn teamgenoten hebben zich eraan gehouden. Stefano vertrekt naar Tweede Kans eiland.

Aflevering 6

Een aflevering vol girlpower! Tijdens de individuele proef strijden de oud-deelnemers deze keer in de touwen om immuniteit. Een kwestie van kracht en uithoudingsvermogen. De vrouwen bewijzen hier dat ze toch echt het sterkste geslacht zijn, in ieder geval de vrouwen op Tweede Kans eiland. Het is een harde strijd tussen Anouk en Saar, waarbij Anouk maar liefst 8 kilo gewicht bij zich draagt. Saar wint immuniteit, maar eigenlijk zijn tijdens de proef geen verliezers. Als beloning eten ze die avond slang met dank aan JayJay. De enige verliezer is Rob, die zijn plek op het Tweede Kans eiland kwijtraakt. Gelukkig voor hem krijgt ook hij de kans om zich te bewijzen op Afvallerseiland.

Aflevering 7

Rob Geus arriveert bij Afvallerseiland waar hij John of Eva kan uitdagen voor een duel. Hij gaat voor Eva. Het is een nek-aan-nekrace, maar toch wint Rob. Hij keert terug naar Afvallerseiland en Eva gaat als eerste kandidaat terug naar huis. Kamp Noord en Zuid strijden tegen elkaar in een monsterlijke proef. Zuid heeft net iets meer spierkracht in het kamp en neemt een flinke voorsprong. Tijdens het vuur maken, lijken ze even gelijk op het lopen totdat Annemiek door een miscommunicatie met René het vuur laat doven. Kamp Zuid wint de proef en daarmee immuniteit en een mand vol groente en fruit. Ze zijn zo aardig om wat eten te delen met Noord. Terug op het eiland neemt Annemiek de schuld van de mislukte proef op zich en snapt als haar eilandgenoten op haar stemmen. Toch stemmen ze niet haar, maar Sterrin eruit. Die mag zich in aflevering 8 bij Tweede Kans-eiland voegen.

Aflevering 8

Stefano keert terug in de expeditie op Tweede Kans eiland! Hier probeert hij de harten te veroveren van zijn nieuwe kampgenoten. Hij doet er alles aan om langer op het eiland te blijven. Maar de strijd is bikkelhard en de oud-deelnemers laten niet zomaar iemand winnen. Uiteindelijk wint JayJay immuniteit en blijven Stefano en Sieneke beiden in onzekerheid. Voor de eilandraad probeert Stefano nog zijn mannelijke kampgenoten over te halen om voor Sieneke te gaan, maar de keuze is lastig. Helaas voor hem wordt hij dan toch weggestemd. Hij mag zich tijdens de eilandraad even herenigen met maatje Sterrin, maar vertrekt vervolgens toch echt naar Afvallerseiland. Hier wacht een duel op hem tegen Rob of John.

Aflevering 9

Tijd voor een hussel binnen Kamp Noord en Zuid! 'Krachtpatsers' Jasper, Jan en Defano wisselen met Yuki en René. Ook moeten de immuniteitsringen worden verdeeld binnen de duo’s René/Sylvana en Britte/Jasper. Tijdens de proef wordt direct de samenwerking van de nieuwe teams 'op de proef gesteld'. Onder leiding van coaches Jan (Kamp Noord) en Britte (Kamp Zuid) proberen de teams groepsimmuniteit te winnen. Ondanks de fanatieke Britte wint toch Kamp Noord de proef. Op Afvallerseiland moet Stefano kiezen met wie hij in duel gaat: Rob of John? Hij vindt de keuze lastig, maar kiest uiteindelijk toch John als tegenstander dankzij het charmeoffensief van Rob. Helaas voor de vele fans verliest Stefano het duel en moet hij nu echt naar huis. In Kamp Noord staat een eilandraad op de agenda. De oorspronkelijke kampleden proberen René's immuniteitsring eruit te krijgen door te doen alsof ze op hem gaan, maar eigenlijk stemmen ze Jasmine eruit. Het complotje mislukt wel, want René houdt tóch zijn immuniteitsring. Ondertussen wacht Jasmine op de afvaller van Tweede Kans eiland om samen naar afvallerseiland te vertrekken.

Aflevering 10

Ook op het Tweede Kans eiland vindt een soort hussel plaats. Nadat Sterrin haar intrede heeft gedaan op het eiland, komt JayJay een mysterieuze brief tegen. Ze moeten de groep in twee gelijkwaardige teams verdelen. Na wat overleg met elkaar besluiten ze uiteindelijk toch om gewoon mannen tegen vrouwen te doen. Sieneke sluit zich aan bij de vrouwen en Sterrin bij de mannen. Die laatste keuze blijkt geen wonder, aangezien Sterrin direct bij aankomst al een goede klik heeft met JayJay. JayJay lijkt in Sterrin zijn 'nieuwe Bertie' (een mede-kandidaat uit zijn eerste Robinson-deelname) te hebben gevonden. Tijdens de immuniteitsproef trekken de twee teams elkaar goed door de proef heen. Het is een zware proef, vooral voor Sterrin. Toch weten de mannen en Sterrin uiteindelijk te winnen, dankzij de snelle puzzelskills van het 'slangenmens'. Zij heeft haar plekje voorlopig veroverd, maar Sieneke loopt nu wel gevaar. Hoewel de keuze lastig is voor het vrouwenbondje, stemmen ze toch met pijn in het hart Sieneke weg. Zij sluit zich aan bij Jasmine. Samen vertrekken ze naar Afvallerseiland, waar ze tegen elkaar moeten strijden om een plekje bij Rob en John.

Aflevering 11

In aflevering 11 blijkt dat Britte en René een geheim bondje hebben. Britte was ook degene die tegen René zei dat hij zijn immuniteitsring niet in hoefde te zetten. Kamp Noord en Zuid spelen een loodzware proef met een puzzel die bijna onmogelijk op te lossen is. Het is een nek-aan-nekrace en uiteindelijk gaat Kamp Zuid met immuniteit en een zak aardappelen en eieren naar 'huis'. Ondertussen dueleren Jasmine en Sieneke op Afvallerseiland tegen elkaar. Jasmine is extra gemotiveerd vanwege haar wraakplannetje naar haar oud-eilandgenoten en zij wint de proef. Sieneke pakt de koffers en gaat weer naar Nederland. Jasmine mag zich weer aansluiten bij Rob en John. Kamp Noord gaat naar de eilandraad, waar een geheim complotje zich uitrolt. Jasper krijgt tot zijn grote verbazing de meeste stemmen. "Een koekje van eigen deeg", aldus Defano en Jan die lucht hadden gekregen dat Jasper hen weg wilde hebben enkele dagen ervoor.

Aflevering 12

Al direct bij terugkomst van de vier dames Do, Saar, Loiza en Anouk zónder nieuwe deelnemer, is het voor iedereen wel duidelijk. Grote kans dat ze deze keer wel in eigen vlees moeten snijden. Ze twijfelen op de boot naar de proef wel even of de teams hetzelfde blijven. Maar voorafgaand aan de proef moeten ze inderdaad weer in dezelfde teams uiteen. De strijd om immuniteit is bikkelhard. Het sterke vrouwenfront wil zeker niet naar de eilandraad, maar ook de mannen en Sterrin geven niet zomaar op. Vooral Sterrin snapt dondersgoed dat haar hoofd onder het hakbijl ligt dankzij de beruchte last in, first out-regel. Gelukkig voor haar winnen de mannen en Sterrin immuniteit én een zak groente met dank aan JayJay. De vrouwen gaan naar de eilandraad en nu ziet Anouk de bui hangen. Ze probeert nog een plannetje uit te voeren om Do weg te stemmen, maar helaas voor haar mislukt dit. Ze krijgt een koekje van eigen deeg en wordt weggestemd. Na de eilandraad ontmoet ze Jasper, waarmee ze samen naar Afvallerseiland gaat. Hier zullen ze duelleren om een plekje bij Rob en John.

Aflevering 13

Anouk en Jasper komen aan op Afvallerseiland bij 'familie de Bever', oftewel John, Rob en Jasmine. De twee zijn heel blij met hun tweede kans. Het duel om een vaste plek op Afvallerseiland wordt dan ook weer keihard. Helaas voor Jasper blijkt Anouk toch een betere puzzelaar. Zij mag terug naar Rob, John en Jasmine, terwijl Jasper vertrekt naar Nederland. Op Kamp Noord en Zuid staat ook weer een nieuwe immuniteitsproef te wachten. Het duurt inmiddels niet lang meer voor de samensmelting, dus winnen wordt steeds belangrijker. Tijdens de proef gaan ze een soortvan Apenkooien, waarbij ze moeten eindigen op een heel klein platform boven het water. Kamp Zuid weet zich het snelst op het platform "zo groot als een slagroomtaart" te wurmen en wint de proef. Kamp Noord gaat naar de eilandraad. Even lijkt het erop dat Sylvana wordt weggestemd door een spreekbeurt van Annemiek tegenover haar 'bondje' Jan en Defano. Helaas voor Annemiek krijgt ze niet haar zin. Zij moet uiteindelijk het team verlaten. Samen met de volgende afvaller van Tweede Kans eiland vertrekt zij naar Afvallerseiland.

Aflevering 14

Het vertrek van Anouk zorgt voor nog meer tweedeling op Tweede Kans eiland. De mannen zijn het niet eens met de keuze van de vrouwen om hun sterkste speler weg te stemmen. De vrouwen verdedigen zichzelf dat het een gevoelskwestie was. Het was naar eigen zeggen geen makkelijke keuze. Gelukkig voor hen wordt de proef in aflevering 14 weer individueel. Een mooie kans voor Sterrin om haar plekje vast te houden op Tweede Kans eiland. Helaas voor haar valt ze snel af. Gelukkig niet als eerste, want anders had ze een zwarte stem aan haar string hangen. Van de vrouwen blijkt Saar de sterkste speler, maar ook zij houdt het helaas niet vol. Loek wint uiteindelijk immuniteit en is daarmee zeker van zijn plek in de volgende aflevering. Fijn voor hem, aangezien hij geen vrienden maakt na de proef. Een openhartig gesprek met Loiza zorgt dat de emoties nog meer oplopen. De 'snijden in eigen vlees' regel wordt in deze aflevering in ieder geval verleden tijd. Na een heleboel gekonkel besluiten de mannen om uiteindelijk toch Saar weg te stemmen in plaats van Sterrin. Ondanks de zwarte stem overleeft ook Do de eilandraad. Nu gaat Saar samen met Annemiek naar Afvallerseiland, waar ze een duel moeten doen. Ze zijn allebei de expeditie nog lang niet zat. Dat belooft veel girlpower!

Aflevering 15

De deelnemers van Kamp Noord en Zuid weten haast niet meer welke dag het is. Hoog tijd voor de samensmelting! Nee, helaas is dat niet het geval, ondanks dat ze hier enorm naar verlangen. Op Kamp Noord nemen ze zelfs de gok door de laatste korrel rijst op te eten. 'Gelukkig' zien we tijdens de immuniteitsproef de altijd terugkerende, en gevreesde, eetproef. Yum... Terwijl Yuki, Robbert en Dyantha zichtbaar moeite hadden, slikte Sylvana in één keer twee geitenogen door. Dit tot verbazing van iedereen en vooral René, die er een meesterlijke grap uitgooit. Mede dankzij bikkel Sylvana wint Kamp Noord met gemak immuniteit. Ondertussen strijden Saar en Annemiek om een plekje op Afvallerseiland. De strijd is hard, maar toch blijkt Annemiek beter in gooien. Zij keert terug naar de familie Bever en Saar verlaat de expeditie voor goed. Kamp Zuid gaat naar de eilandraad, waar Yuki het meest gevaar loopt. Hij en zijn maatje René zijn allebei de nieuwelingen. Toch zit René veel meer veilig door zijn immuniteitsring én geheime bondje met Britte. Helaas voor Yuki wordt hij dan ook weggestemd. Hij mag samen met de volgende afvaller van Tweede Kans eiland naar Afvallerseiland.

Aflevering 16

Ook op Tweede Kans eiland is de samensmelting het gesprek van de dag. Wanneer vindt dit eindelijk plaats? Helaas voor hen ook vandaag nog niet. Met het vertrek van Saar vers op het netvlies varen de oud-deelnemers en Sterrin weer naar de immuniteitsproef. Een loodzware proef die draait om uithoudingsvermogen. Vooral Sterrin heeft het moeilijk en raakt zelfs gewond tijdens de proef. Toch gaat ze stug door, alsof ze geen pijn kent. Uiteindelijk wint Wietze immuniteit, ondanks dat Loiza hem goed op de hielen zit. Terug in het kamp heerst er een fijne, gemoedelijke sfeer. Het enige wat we zien is een leuk samenzijn rond het kampvuur en een romantische JayJay. Hij besluit even een rijmende ode te brengen aan de expeditie. Het is door de fijne sfeer wel onduidelijk, wie ze wegstemmen tijdens de eilandraad. Al blijkt Sterrin de zwakste schakel op het eiland. Tijdens de stemming maakt Sterrin geen kans tegen Do, die maar twee stemmen krijgt. De oud-deelnemers gaan terug naar Tweede Kans eiland zonder Sterrin, waarna zij oog in oog staat met een oud-kampgenoot. Samen met Yuki vertrekt zij naar Afvallerseiland.

Aflevering 17

Eindelijk komt er schot in de zaak, de samensmeltingsproef wordt gespeeld. Kamp Noord staat er sterk voor dankzij de altijd goede maaltijden van kokkin Sandra. Kamp Zuid is wel nodig toe aan een samensmeltingsdiner. De langverwachte samensmeltingsproef bestaat uit verschillende onderdelen, waarin verschillende skills worden getest. Vooral voor Robbert was het een teleurstelling achteraf. Hij dacht dat dit 'zijn' proef werd door het visonderdeel. Hij is een goede visser, maar kennelijk toch niet zó goed. Uiteindelijk pakte Jan als eerste de bandana en daarmee een immuniteitsring. René, Defano en Britte pakten ook een bandana. Ondanks dat de rest geen bandana's heeft, mogen ze vervolgens wel allemaal naar het samensmeltingsdiner. Daarnaast krijgen ze ook allemaal zes extra stemmen. Op Afvallerseiland arriveren Sterrin en Yuki. Ook op dit eiland ontvangen de deelnemers een brief. Door middel van de bekende balkproef strijden ze om een extra stem en plekken in de samensmeltingsproef. Deze proef vindt volgende aflevering plaats samen met de oud-deelnemers op Tweede Kans eiland. Op wonderbaarlijke wijze wint Yuki de extra stemmen. 'Aartsrivaal' John valt als eerste van de balk en verlaat de expeditie voor goed.

Aflevering 18

Na de deelnemers van Kamp Noord en Zuid spelen ook de andere Expeditie Robinson-deelnemers een samensmeltingsproef. De strijd vindt plaats tussen de mensen van Tweede Kans eiland en Afvallerseiland. Dit zorgt meteen voor een leuke reünie tussen de oud-deelnemers en bijvoorbeeld Rob, die ze als eerste hadden weggestemd. De proef is exact hetzelfde als in de vorige aflevering. Ook hier wint een deel van de deelnemers een blauwe bandana. Yuki, Jasmine, Loiza, Loek, Wietze en Anouk pakken een bandana. Doordat Jasmine en Yuki de eerste twee waren, strijden zij om een immuniteitsring. Yuki wint en zit nu extra save met zowel immuniteit als een extra stem. Na de proef mag ook iedereen weer mee eten bij het samensmeltingsdiner, ondanks dat een deel zonder bandana zit. De volgende ochtend ontvangen ze een brief. Yuki vertrekt naar winnaarseiland, waar hij zich gaat herenigen met Jan. De andere deelnemers zijn momenteel verdeeld in een kamp met bandana’s en zonder.

Aflevering 19

De deelnemers met bandana's worden samengesmolten op een nieuw eiland. Dit zorgt onder andere voor een hereniging tussen Jasmine en haar ‘aartsrivalen’ René en Britte. Op Winnaarseiland krijgt Jan bezoek van Yuki, al is dit niet voor lang. Jan en Yuki strijden om een plekje op Winnaarseiland. In het duel verliest Yuki van zijn mede-kandidaat, waardoor hij de volgende ochtend weer vertrekt. Dan krijgt iedereen nog voor de immuniteitsproef slecht nieuws. Loiza vertelt dat ze op doktersadvies helaas moet stoppen met de expeditie. Dit tot verdriet van haarzelf, haar mede-deelnemers en velen kijkers. De deelnemers met bandana strijden vervolgens in een touwenproef om immuniteit, waarbij ze ook de beruchte Robinson-knoop voor zich krijgen. Hoewel oud-deelnemers Anouk en Loek deze knoop al kennen, wint toch nieuweling Britte de immuniteitsproef. Mede dankzij geheime bondgenoot René, die haar een tip gaf over deze knoop. Britte vertrekt naar Winnaarseiland en de rest bereidt zich voor op een eilandraad. Ondertussen gaat het ook met Defano niet goed door een blessure. Tijdens de proef haakte hij halverwege af, waardoor hij met een zwarte stem op zak de eilandraad ingaat. Maar de eilandraad blijkt niet door te gaan, want nog voor de stemronde vertelt Kaj dat niemand naar huis gaat. Wel houdt Defano zijn zwarte stem.

Aflevering 20

Het is nu officieel Kamp Blauw en Kamp Groen. Ook de verliezers van de samensmeltingsproef ontvangen nieuwe bandana’s in de kleur groen. Daarnaast worden Robbert, Sylvana, Sandra en Dyantha samengesmolten met de deelnemers van voormalig Tweede Kans eiland. Dit zorgt voor verwondering (huh, nog een eiland?) en een hereniging tussen ‘aartsrivalen’. Sylvana en Sandra staan ineens weer oog en oog met de twee mensen, die zij hebben weggestemd: Sterrin en Annemiek. Tijdens de eerste individuele immuniteitsproef moeten ze een vishengel maken en een puzzel oplossen. Vooral de vishengel zorgt voor hilariteit door het enorme gestuntel van Rob. Do blijkt de beste hengelaar en wint immuniteit. Rob en Sterrin hebben de meeste moeite met hun hengel. Het is uiteindelijk Rob die met zijn slappe hengel de zwarte stem binnenhengelt. Na de proef ontstaat er wat gekonkel, maar vooral een mooi gesprek tussen Rob en Dyantha over hun kinderen. Ook heeft Dyantha duidelijk wat heimwee naar thuis. Tijdens de eilandraad wordt gestemd en verbazingwekkend genoeg gaat alles op Dyantha. Al waren zij en Robbert wel in de minderheid. Toch blijkt het een opgezet plan van alle kandidaten, inclusief Dyantha zelf. Ze wilde graag naar huis en liet de rest op haar stemmen.

Aflevering 21

De individuele strijd in Expeditie Robinson wordt steeds harder, nu er geen ‘achterdeurtje’ meer is op het eiland. Do arriveert op Winaarseiland bij Jan en Britte, waar ze zich vereeuwigt op de speciale winnaarsdeur. Dit zorgt letterlijk maar ‘even’ voor een moment of fame, want tijdens het duel verliezen Britte en Do het in een puzzelproef van Jan. Hij is en blijft voorlopig het opperhoofd van Winnaarseiland. Do en Britte gaan terug naar hun eilanden, waar Britte in een volgende strijd belandt. Samen met de rest van Kamp Blauw doet ze weer een immuniteitsproef. Nog voor de proef geeft Defano helaas op door zijn veel te pijnlijke rib. Alsof hij voorspelde dat er een vrij heftige proef aankwam. Tijdens de immuniteitsproef moeten de deelnemers zo lang mogelijk blijven hangen aan het rek, dat langzaam in het water zakt. Wie het langst onder water blijft, wint de proef. Even denkt Anouk eindelijk een ‘bruid’ te worden in plaats van het bruidsmeisje, maar helaas blijft Jasmine net iets langer kopje onder. De rest stemt ondanks het vertrek van Defano iemand weg tijdens de eilandraad. Na wat gekonkel gaat het tussen Loek en René. Wederom wordt de ‘snijden in eigen vlees’-regel van de oud-deelnemers verbroken. Loek vliegt dankzij Anouk terug naar Nederland.

Aflevering 22

Nu de deelnemers van Expeditie Robinson over de helft zijn, wordt het steeds meer afzien. Vooral door het feit dat de finale nog lang niet in zicht is. Rob verliest waarschijnlijk de meeste gewicht en energie, in ieder geval in Kamp Groen. Het helpt niet mee, dat hij daarnaast ook een van de oudste is op het eiland. De immuniteitsproef is weer een echt Robinsonspel. De deelnemers staan op houten plankjes, terwijl ze een touw vasthouden. Elke ronde draait Nicolette aan een wiel, waardoor het touw alsmaar langer wordt. Hierdoor hangen de deelnemers steeds schuiner. Helaas voor Rob valt hij wederom als eerste af, hoe hard hij ook strijdt. De proef blijkt voor Sandra en Annemiek het meest voordelig. Zij blijven als laatste twee staan. Uiteindelijk blijkt kokkin Sandra het sterkste. Zij gaat ervandoor met de immuniteitsketting. Ze gaan allemaal terug naar het eiland, waar Sandra voorlopig in ieder geval veilig zit. Op het eiland ontstaat hitsige praat, maar ook gekonkel tussen Annemiek en Sterrin. Vooral Annemiek wil heel graag aartsrivaal Sylvana eruit. Sylvana voelt de bui hangen en besluit in deze aflevering 'Russisch Roulette' te spelen. Ze zet al haar stemmen in op Annemiek, waardoor de strijd tussen haar en Annemiek gaat. Helaas voor Sylvana blijkt Annemiek aan de winnende hand, mede dankzij vriendinnetje Sterrin en eilandgenoot Rob. Met een heleboel extra stemmen tegen vliegt Sylvana terug naar Nederland.

Aflevering 23

Op het eiland van Kamp Blauw raken de oud-deelnemers flink in de minderheid. De ochtend na de eilandraad zien we ineens Wietze vertrekken op een bootje. Hij verlaat Expeditie Robinson, omdat hij te veel heimwee kreeg naar thuis. Daarnaast had hij zijn doelen in de expeditie wel bereikt. Op Winnaarseiland komt Sandra aan. Na een gezellig kampvuur en nachtje slapen, moet ze de volgende ochtend strijden met Jan en Jasmine. Er is alleen plek voor één deelnemer. Tijdens de proef blijkt Sandra de beste en snelste torenbouwer. Zij mag dus toch langer dan een nachtje blijven slapen. Jan en Jasmine keren terug naar Kamp Blauw. Ze sluiten zich direct aan bij de volgende immuniteitsproef. Yuki blijkt de snelste slingeraar en wint immuniteit. Na Yuki volgen één voor één de andere mannen. De vrouwen strugglen het langst met hun bal. Helaas voor de jarige Britte verliest zij het spel. Ze krijgt niet alleen een taart als cadeau, maar ook een zwarte stem. Yuki vertrekt direct naar Winnaarseiland met zijn immuniteitsketting en een fruitmand. De rest gaat terug naar het eiland. Hier bereiden Yuki, Britte, René en Anouk een complot voor om Jan weg te stemmen. Hij is niet alleen heel sterk, maar heeft ook een immuniteitsketting. Zelf denkt hij dat maatje Jasmine eruit gaat. Helaas trapt hij in het neppe complot, waardoor hij na de eilandraad terug vliegt naar Nederland.

Aflevering 24

We hoeven niet te vertellen dat het eten in Expeditie Robinson dit seizoen schaars is. Al zijn de deelnemers uit Kamp Groen ook niet erg snugger. Wanneer ze eindelijk eens een visje vangen, blijkt de vis al half opgegeten. Oeps. In een lesje vissen van een professionele visser leren ze later om het visnet optijd weg te halen. Kennelijk vergaten ze vaak hun visnet. Geen wonder dat dan andere zeedieren met hun eten ervandoor gaan. Wie het eerst maalt... Voordat ze les krijgen van de visser, spelen ze natuurlijk weer een immuniteitsproef. Deze keer moeten ze met een zware kist zover mogelijk onder water lopen. Wie heeft de langste adem? JayJay denkt even dat hij dit spel met gemak wint. Alleen ziet hij vervolgens tot zijn grote verbazing nóg een bewegende bal in het water. Annemiek blijkt ook nog onder water en loopt hem zo voorbij met haar kist. Zij wint immuniteit en zit veilig tijdens de eilandraad. Al hoeven de rest van de deelnemers ook niet te vrezen. Iedereen is wel erover uit: Rob moet naar huis. Hij takelt steeds meer af en verliest alsmaar energie. Robbert is zelfs een beetje bang dat hij niet meer wakker wordt. Rob geeft zelf niet op, pas als hij "tussen zes planken weggaat", of hij moet weggestemd worden. Het is wat voorspelbaar, maar hij wordt inderdaad weggestemd. Ondanks dat Rob nog al zijn stemmen gooide op Robbert, vliegt hij nu toch echt terug naar Nederland. Annemiek vertrekt met een kistje vol brownies naar Winnaarseiland.

Aflevering 25

Annemiek komt aan op Winnaarseiland met haar schatkist vol brownies. Hier merk je al direct rivaliteit tussen haar en Sandra, die ze compleet negeert. Op Winnaarseiland strijden ze weer om een plekje. Hoewel Yuki, Sandra en Annemiek alle drie kans maken, is de strijd het felst tussen aartsrivalen Sandra en Annemiek. Helaas voor de boerin houdt ze het net niet lang genoeg vol. Zij en Yuki keren terug naar hun eilanden. Yuki mag samen met de rest van Kamp Blauw direct meedoen aan de volgende immuniteitsproef. Een heftige proef waarbij ze zakjes met puzzelstukken verzamelen, terwijl ze vastgebonden zitten aan een zware watertank. Yuki gaat als enige als een speer en verzamelt als eerste alle puzzelstukken. Helaas blijkt hij niet zo'n pro in het puzzelen zelf. Uiteindelijk wordt het nog spannend, wie de puzzelronde wint. Het is niet Yuki, maar Jasmine die er met de immuniteitsring vandoor gaat. Zij vaart weer naar Winnaarseiland, terwijl Yuki en de rest teruggaan naar hun eiland. Hier start het gekonkel voor de eilandraad en dat is deze keer nog heftiger. Meesterbrein Yuki zorgt voor een enorme plottwist. Eerst is het René die Yuki (en zijn immuniteitsring) eruit probeert te werken, maar dan komt toch René's eigen hoofd op het hakblok. Hij krijgt een koekje van eigen deeg en vliegt terug naar Nederland.

Aflevering 26

Annemiek haar verblijf op Winnaarseiland was van korte duur. Na een nachtje vaart ze weer terug naar haar eigen eiland. Ondertussen heeft ze heel wat wraakgevoelens naar Sandra, die het vuurtje extra aanwakkert met een uitspraak. Tijdens het wachten op de volgende immuniteitsproef verblijdt Do haar mede-deelnemers (in ieder geval Robbert) en de kijkers met een mooi liedje. De proef draait ditmaal om behendigheid. In twee teams moeten ze een balletje in een basketbalnet krijgen. Het balletje manouvreren ze over een raar plateau met her en der gaten. Ze verdelen zichzelf in een team van twee (Sterrin en Annemiek) en team van drie (JayJay, Do en Robbert).Het team dat deze eerste ronde wint, mag vervolgens door naar ronde twee. Dat blijkt het trio JayJay, Do en Robbert. Zij strijden verder om immuniteit. In ronde twee moeten ze nogmaals een balletje in het net krijgen. Deze keer balanceert het balletje op een hoge stok. Degene die het balletje als eerst erin schuift, die wint. Het blijkt een lastig spel, maar uiteindelijk wint JayJay dan voor het eerst immuniteit. Na de proef keren ze met z'n allen terug naar hun eiland. Veel gekonkel vindt hier niet plaats, al is het wel duidelijk dat Sterrin en Annemiek echt 'Jut en Jul' zijn. Ze zijn onafscheidelijk. Toch ontdekken we dat Sterrin tijdens de eilandraad op Annemiek stemt. Huh? Wat gebeurt hier? Het blijkt dat Sterrin opgeeft. Hoewel kijkers liever Annemiek weg willen, is het dan ook Sterrin die terug naar Nederland vliegt. Zij krijgt de meeste stemmen en verlaat de expeditie. JayJay vertrekt naar Winnaarseiland.

Aflevering 27

Sterke speler JayJay arriveert eindelijk op Winnaarseiland, waar hij Sandra en Jasmine tegenkomt. Zoals gewoonlijk blijven ze niet met z'n drieën op het eiland. Ook nu wordt weer een spel gespeeld. Op Winnaarseiland is alleen plek voor één persoon. Het drietal moet een touwladder maken. De persoon, die als eerst de hangende tegel aanraakt, wint. Eenvoudig blijkt het niet, want het touw ligt in het water en daarnaast volledig in de knoop. Helaas voor JayJay pakt hij een veel te lang touw. Ook Jasmine heeft geen geluk en redt het niet tegenover Sandra. Dankzij haar knoopskills vliegt ze in sneltreinvaart omhoog. Zij blijft op 'haar' Winnaarseiland. Jasmine komt terug in haar kamp en speelt direct mee met de volgende immuniteitsproef. Het is een uithoudingsproef, waarbij de deelnemers balanceren op een kleine boomstronk. Dit blijkt heel lastig, doordat de stronk op een bewegend plateau ligt in het water. Vooral Yuki blijft flink bewegen en draaien. Anouk daarentegen staat zo stevig als een boom. De sterke, petite speler wint dan ook de proef en daarmee voor het eerst immuniteit. Eindelijk is ze niet het 'bruidsmeisje', maar de 'bruid'. Zij vertrekt naar Winnaarseiland en de rest keert terug naar hun eigen eiland. Daar begint direct een keihard spel, waarbij vooral Britte haar eigen hachje wilt redden. Al blijkt Yuki een ware poppenspeler, die Britte en Jasmine tegenover elkaar zet. Door een vies spelletje krijgen ze Jasmine aan het huilen, waarna zij er ook daadwerkelijk uitvliegt. Jasmine gaat terug naar Nederland en Britte en Yuki blijven achter met een schuldgevoel.

Aflevering 28

Sandra lijkt al geen onderdeel meer van Kamp Groen. Na het oppeuzelen van een klein visje krijgen deelnemers Do, Robbert en Annemiek bezoek van een boot. Ze krijgen een plateau vol eten, net als Kamp Blauw in aflevering 27. Wanneer het eten zo goed als op is, arriveert JayJay weer op zijn eigen eiland. Hoewel hij op Winnaarseiland al veel eten kreeg, krijgt hij ook nu een beetje van zijn mede-deelnemers. Vol nieuwe energie gaan ze naar de volgende immuniteitsproef. Tijdens de proef moeten ze een grot in zwemmen. In deze prachtige grot hangen allemaal letters. Deze letters horen niet thuis in het achtletterwoord van de uiteindelijke woordpuzzel. Robbert blijkt een hele snelle zwemmer. Al wint hij het met zijn puzzelskills niet van Do. Zij vormt als eerst het woord 'formatie' en wint immuniteit. Terug op het eiland weet Annemiek dat haar positie niet sterk is. Ze probeert dan ook Robbert te overtuigen om op de sterke JayJay te stemmen. Robbert houdt haar in spanning en weet niet zeker of hij meegaat in het plan. Op de eilandraad spaart Do haar stemmen. Annemieks plannetje valt helaas voor haar in duigen, want Robbert gaat toch met JayJay mee. Samen stemmen ze de boerin terug naar Nederland. Do vertrekt naar Winnaarseiland.

Aflevering 29

Het einde van Expeditie Robinson is nu echt in zicht! Do komt aan op Winnaarseiland, waar ze Anouk en Sandra tegenkomt. Met z'n drieën strijden ze om een plekje op Winnaarseiland, maar tegelijkertijd ook voor in de halve finale. De opdracht bestaat uit een cijferpuzzel, waarbij alle zijden van de driehoek moeten uitkomen op twintig. Tijdens het puzzelen horen de drie dames op een gegeven voicememo's van het thuisfront. Dit maakt de puzzel net wat moeilijker. De vrouwen worden inderdaad flink afgeleid. Uiteindelijk weet Do als eerste de juiste oplossing neer te leggen. Do is de eerste halve finalist van Expeditie Robinson 2021. De andere twee keren terug naar hun eilanden, waar ze direct meedoen aan de laatste immuniteitsproeven. Kamp Blauw met Britte, Yuki en Anouk spelen een immuniteitsproef, waarbij ze een blokkentoren bouwen. Dit doen ze, terwijl ze op een wiebelend plateau staan. Aan de ene kant bouwen ze de toren, terwijl ze de blokjes uit een wok aan de andere kant pakken. Het wordt vooral een felle strijd tussen Britte en Anouk. Zo spannend zelfs dat Britte eerst denkt, dat zij heeft gewonnen. Blij springt ze van haar plateau, maar al direct verandert dit in teleurstelling. Anouk blijkt tóch een seconde sneller. Zij wint immuniteit en de tweede plek in de halve finale. Bij Kamp Groen starten ook JayJay, Robbert en Sandra met de immuniteitsproef. Zij moeten ook een toren bouwen, maar deze keer met balletjes en tussenplaatjes. Wie de derde halve finalist is van Expeditie Robinson, dat weten we nog niet. Op het moment dat JayJay zijn toren wil afmaken, stopt de aflevering. To be continued...

Aflevering 30

Het eiland van Kamp Groen wordt voor het eerst gekkeneiland genoemd, wanneer Robbert en Sandra arriveren bij Yuki en Britte. Eerder speelden ze hun laatste immuniteitsproef, maar helaas hielden ze zich niet staande tegenover JayJay. Hij vaarde naar zijn mede 2.0'ers op Winnaarseiland en staat samen met Do en Anouk in de halve finale. Robbert en Sandra moeten zien te overleven met 'gekken' Britte en Yuki. Zoals gewoonlijk wordt er een hoop gepraat over het spel en hoeveel stemmen iedereen heeft. Gelieg en bedrieg zorgt voor verwarring bij deelnemers en kijkers thuis. Eén ding is duidelijk: Yuki verstopt zijn immuniteitsring voor Robbert en Sandra en gaat hoe dan ook naar de halve finale. Het is dus aan Britte om een wit voetje te halen bij Sandra. Zij probeert Sandra te overtuigen op Yuki te gaan, omdat ze graag door wilt met vrouwen. Girlpower, toch? Ondertussen probeert Yuki nog zijn duopartner Sandra over te halen, dat ze op Britte moet stemmen. Al maakt het voor hem weinig uit, want zelf gaat hij toch wel door. Alleen met wie? Dat blijkt uiteindelijk dan toch met Britte. Kennelijk was Sandra niet overtuigd en gooide ze inderdaad al haar stemmen op Yuki. Hij zag al zijn stemmen in rook opgaan dankzij de immuniteitsring. Oeps. Sandra vliegt vlak voor de halve finale naar Nederland.

Aflevering 31

Tijd voor de halve finale! Wel het eerste deel van de halve finale om precies te zijn. De halve finalisten Britte, Robbert, Yuki, JayJay, Do en Anouk ontvangen een brief, waarin staat "dat vandaag de halve finale begint". Een ware Robinson heeft natuurlijk meerdere talenten. De winnaar van Expeditie Robinson is niet alleen fysiek sterk, maar ook mentaal. Je moet kunnen klimmen, klauteren en puzzelen. Tijdens de eerste helft van de halve finale zien we eerst nog twee ontmoetingen. Zowel Britte en JayJay als Anouk en Robbert hebben elkaar nog nooit eerder ontmoet. Daarna strijden ze direct tegen elkaar en de rest voor een plek in de finale. Dit doen ze tijdens een potje memory met fruit en het bouwen van een blokkentoren op een wiebelend plateau. Uit beide spellen komt een finalist tevoorschijn. Bij memory staan uiteindelijk Britte en JayJay tegenover elkaar. Britte blijkt het beste geheugen en wordt de eerste finalist! In de tweede ronde blijft het een hele tijd spannend, maar dan gaat ineens Robbert - die nooit een proef won - heel lekker. Hij wordt de tweede finalist van Expeditie Robinson!

Aflevering 32

De halve finale gaat weer verder, maar draait nu meer om kracht en doorzettingsvermogen. Anouk, JayJay, Yuki en Do zijn nog in the game. Terwijl Britte en Robbert chillen op Winnaarseiland, staan de overige deelnemers klaar op een platform. Tijdens de tweede helft van de halve finale moeten ze een puzzel oplossen. Op tafel liggen al een aantal puzzelstukken, maar de overige stukken liggen nog op plateaus in het water. Ze moeten dus een hoop heen en weer zwemmen. Daarnaast moeten ze telkens een steile glijbaan beklimmen. Geen makkelijke proef, maar tóch weet uiteindelijk Do de proef te winnen. Zij wordt de derde finalist. De laatste drie gaan door naar het laatste deel van de halve finale. Deze proef is theoretisch makkelijk, maar fysiek heel zwaar. Ze moeten zich vastklemmen aan een paal - paalknuffelen - en zolang mogelijk blijven hangen. Een voordeel voor de kleine, lichte Anouk, die inderdaad ook wint van de twee mannen. Zij wordt de vierde en laatste finalist van Expeditie Robinson 2021!

Aflevering 33

Eindelijk is het dan tijd voor de finale van Expeditie Robinson 2021! Geen normale aflevering, maar puur en alleen flashbacks van finalisten en oud-kandidaten en natuurlijk de finaleproef. Ook de finale wordt weer gespeeld in twee fases. In de eerste fase beginnen ze achter een luik. Ze moeten een schroef losdraaien om zichzelf te bevrijden. Daarna gaan ze door naar een stellage, waar ze een emmer moeten vullen met zeewater. Wanneer de emmer vol genoeg is en naar beneden zakt, komt er een bal vrij. Degene die tijdens dit deel van de finale als laatste is, valt direct af. Helaas voor Do blijkt zij hier de zwakste schakel, doordat ze net wat meer water verloor dan Anouk. Ondertussen zijn Britte en vooral Robbert al verder in de finaleproef. Robbert blijft continu op voorsprong, maar wordt wel op de hielen gezeten door de dames. In de volgende fase komen ze bij de hefboom. Ze moeten meerdere keren een ladder bouwen. Eerst om een kist met stenen te vullen, waardoor een watertank omhoog komt. Deze watertank moet uiteindelijk worden geleegd in een goot. Dit zorgt dat de hefboom weer in beweging komt en de bijlen vrijgeeft. Deze bijlen hebben ze nodig bij het laatste onderdeel: bijltjes gooien op drie targets. Het wordt nog spannend als Britte en Anouk steeds dichter bij Robbert komen. Het bijltjes gooien lukt Robbert ook niet direct en hij gooit meerdere keren mis. Toch weet hij als eerste drie targets te raken. Robbert is de winnaar van Expeditie Robinson 2021!

18 nieuwe deelnemers van Expeditie Robinson 2021

Wie o wie wint de felbegeerde titel 'Robinson 2021'? Zoals voorgaande jaren bestaat de lijst met deelnemers uit BN'ers uit verschillende hoeken van het medialandschap. Van boerin tot Insta-model.

 1. Annemiek Koekoek
 2. John de Bever
 3. Britte Lagcher
 4. Défano Holwijn
 5. Dennis Schouten
 6. Dyantha Brooks
 7. Eva van de Wijdeven
 8. Jan van Halst
 9. Jasmine Sendar
 10. Jasper Demollin
 11. René van Meurs
 12. Robbert Rodenburg
 13. Sandra Ysbrandy
 14. Sieneke
 15. Stefano Keizers
 16. Sterrin Smalbrugge
 17. Sylvana IJsselmuiden
 18. Yuki Kempees

expeditie robinson kandidaten

1. Annemiek Koekoek

Van het platteland naar onbewoond eiland. De veelbesproken Annemiek uit Boer zoekt vrouw weet dankzij haar boerenleven wel wat aanpakken is. Al voordat ze vertrok naar het Expeditie-eiland was haar deelname bijzonder. Zoals je weet moeten deelnemers hun deelname geheimhouden. Enorm lastig als je boerin bent die 24/7 aan het werk is. De Drentse kreeg per uitzondering toestemming om alle mensen in haar omgeving in te lichten. "Een heel team van mensen heeft zich een slag in de rondte gewerkt en gelogen", vertelde ze in RTL Boulevard. "Ik mocht het eigenlijk niemand vertellen, maar zo werkt het niet als je boerin bent." 

Annemiek verliet de Expeditie in aflevering 28, doordat zij werd weggestemd tijdens de eilandraad.

Annemiek Koekoek

2. John de Bever

Deze deelnemer werd door RTL aangekondigd als "Een 56-jarige man die altijd een lach op zijn gezicht heeft." Het ging om niemand minder dan John de Bever, bekend van het catchy liedje Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht. John heeft meer talenten dan zingen, als voormalig prof- en zaalvoetballer zal hij ook weten wat doorzetten is. 

John verliet de Expeditie in aflevering 17, doordat hij als eerste afviel tijdens de samensmeltingsproef.

john de bever expeditie

3. Britte Lagcher

Deze leuke krullenbol herken je vast als de zus van 'Angela Schijf' in Meisje van Plezier. Ook speelde Britte in Overspel, Redbad en Suspects. Op Instagram liet de actrice weten dat ze pas twee weken voor vertrek te horen kreeg dat ze mee kon doen.

Britte wordt de eerste finalist van Expeditie Robinson 2021 in aflevering 31. Tijdens de finale in aflevering 33 zit ze bij de laatste drie.

britte expeditie robinson

4. Défano Holwijn

Traditiegetrouw doet er elke editie een rapper mee. Dit jaar is het de eer aan Défano Holwijn, die ook bekend is geworden met YouTube-video's maken en presenteren. Er rust veel druk op Défano. Als echte Robinson-kijker weet je namelijk dat rappers het meestal niet lang uithouden tijdens de expeditie.

Defano verliet de Expeditie in aflevering 21, omdat hij een flinke blessure had opgelopen.  

defano robinson

5. Dennis Schouten

Heel bekend is ex-PowNed-verslaggever Dennis Schouten nog niet, maar na dit seizoen van Expeditie zal daar zeker verandering in komen. Dennis staat bekend als relschopper, dat zal op een onbewoond eiland ongetwijfeld zorgen voor interessante complotjes... Toen Wilfred Genee speculeerde over Dennis' deelname aan ER 2021, was hij daar not amused over. "Het is een achterbakse streek. Hij is een verrader", aldus de 26-jarige verslaggever en YouTube-er. 

Dennis verliet vrijwillig de Expeditie in aflevering 3 vanwege TIA-symptomen.

dennis schouten

6. Dyantha Brooks

Ook Shownieuws-presentatrice Dyantha Brooks doet mee aan Expeditie 2021. Maandenlang moest ze liegen tegen iedereen. Zelfs tegen haar Shownieuws-collega's moest ze haar mond houden. Na de bekendmaking van Dyantha's deelname werd ze flink aan de tand gevoeld door collega's Bart Ettekoven en Patty Brard. “Wat heb jij gelogen tegen ons. Je hebt gewoon maandenlang lopen liegen”, riep Bart. En Patty: “Niet normaal.” Helaas kon ze niet anders. Ook kon ze nog niet vertellen hoelang ze op het eiland heeft gezeten. Blijkbaar wel lang genoeg om vijanden te maken. Toen Patty vroeg of er mensen die ze nooit meer wilde zien zei Dyantha: "Ik denk dat er misschien wel iemand is die dat over mij denkt. Die misschien elke avond als ze langs SBS 6 gaat dat ze doorzapt… Of: hij!!!"

Dyantha verliet de Expeditie in aflevering 20, doordat zij werd weggestemd tijdens de eilandraad. Later gaf ze aan dat dit met opzet was. Ze wilde zelf graag uit de expeditie, omdat ze veel last had van heimwee.

dyantha expeditie

7. Eva van de Wijdeven

Nog voordat het programma begon, was Eva's deelname al in de opspraak. Vlak na de bekendmaking van de 36-jarige actrice als Expeditie-deelnemer stelde Lex Uiting in RTL Boulevard de vraag of dat wel kon als jonge moeder. "Actrice Eva van de Wijdeven heeft man en baby achtergelaten om het avontuur in Kroatië aan te gaan", klonk het in de uitzending. "Ze had dus een jong kindje van 1 jaar oud en tóch zoveel weken naar Expeditie Robinson. Is dat iets wat je makkelijk doet als moeder?" Gelukkig kreeg Lex geen bijval van zijn collega's. Voor Eva kwam de uitnodiging voor het survivalprogramma precies op het juiste moment. "Ik had de behoefte om mezelf verder te ontwikkelen", zei ze tegen het AD. "Dit was voor mij echt de kans. Het voelde als heel erg iets voor mij."

Eva verliet de Expeditie in aflevering 7, nadat ze uitgedaagd werd voor een duel door Rob.

expeditie robinson eva

8. Jan van Halst

Voetbalanalist en oud-profvoetballer Jan van Halst doet ook mee met dit seizoen. Hoewel Jan een goede smoes had (spelers scouten in Oost-Europa), waren er al geruchten dat de 52-jarige in de selectie van 2021 zou zitten. Voetbalscheidsrechter Bas Nijhuis verklapte dat hij alle deelnemers van het nieuwe Expeditie-seizoen kende. 

Jan verliet de Expeditie in aflevering 23, doordat hij werd weggestemd tijdens de eilandraad.

jan van halst

9. Jasmine Sendar

Al bijna dertig jaar actief in de media en nog nooit meegedaan aan Expeditie Robinson, dat moet een record zijn. 2021 is het eindelijk zover. Jasmine Sendar (bekend als actrice, model en presentatrice) strijdt om de titel Robinson '21. Op de Instagram-pagina van het programma liet Jasmine zien dat ze al een aardig vuurtje kan stoken.

Jasmine verliet de Expeditie in aflevering 27, doordat zij werd weggestemd tijdens de eilandraad.

jasmine sendar

10. Jasper Demollin

Dit knappe koppie ken je natuurlijk van het grappige NPO-programma Streetlab waar hij en zijn maten Daan Boom, Stijn van Vliet en Tim Senders sociale experimenteren uitvoeren. Ook verscheen hij in Goede tijden, slechte tijden-spin-off Nieuwe Tijden.

Jasper verliet de Expeditie in aflevering 13, nadat hij verloor in een duel tegen Anouk.

Jasper Demollin

11. René van Meurs

"Nauwelijks gegeten, amper geslapen en constant stijve tepels", blikt René van Meurs terug op zijn expeditie. Hopelijk kon René als cabaretier op sombere dagen toch voor een lach zorgen bij zijn mede-deelnemers. 

René verliet de Expeditie in aflevering 25, doordat hij werd weggestemd tijdens de eilandraad.

rene van meurs

12. Robbert Rodenburg

Met voormalig Expeditie-leden als Anna Nooshin, Rijk Hofman en Dave Roelvink in zijn vriendenkring moeten we Robbert niet onderschatten. De presentator en influencer liet in een interview weten dat hij uitgebreid met Rijk heeft gesproken. Die spendeerde vijftien helse dagen nagenoeg alleen op Duivelseiland. Robbert weet in ieder geval goed what not to do

Robbert wint Expeditie Robinson 2021 tijdens de finale in aflevering 33.

robbert rodenburg

13. Sandra Ysbrandy

Wij weten wel bij wie we in het kamp willen, een kok natuurlijk! Sandra Ysbrandy. Je kent haar misschien van Omroep Max en van 'vroegah' bij Carlo en Irene. Van brute kracht hoeft Sandra het niet te hebben, maar wie weet is ze goed in complotjes bekokstoven.

Sandra verliet de Expeditie in aflevering 29, doordat zij werd weggestemd tijdens de eilandraad.

expeditie robinson

14. Sieneke

Tijdens het Songfestival van 2010 wist ze de halve finale met haar draaiorgelliedje "Shalalie shalala" niet te halen. Wie weet heeft ze een verborgen talent voor touw klimmen, vuur maken en concurrentie wegstemmen. 

In aflevering 11 verliet Sieneke de Expeditie na een duel tegen Jasmine.

Sieneke expeditie

15. Stefano Keizers

Dankzij zijn bijzondere verschijning wist hij de harten van veel kijkers van Het Perfecte Plaatje te veroveren. De 33-jarige cabaretier werd als eerste deelnemer van dit seizoen van Expeditie Robinson bekendgemaakt. Zou dat ook betekenen dat hij het ver zal schoppen? Hij heeft zich in ieder geval goed voorbereid. "Ik wilde echt alvast een streepje voor hebben, dus ik heb mezelf als een soort Indiana Jones compleet alle materie eigen gemaakt. Ik kom tot tanden toe gewapend in deze wedstrijd." 

In aflevering 9 verliet Stefano de Expeditie na een duel tegen John.

stefano keizers

16. Sterrin Smalbrugge

Leuk voor de jonge kijkers: de vrouwelijke 'Freek Vonk' doet dit jaar ook mee. Over mensen die je in je team wilt gesproken... Deze reptielen- en slangenexpert beschermt je tegen wilde beesten op het eiland. Naar eigen zeggen was het sociale aspect de grootste uitdaging. "Nooit gedacht dat ik als über-introvertje het aan zou durven om zo intensief met andere mensen samen te leven", vertelt Sterrin op Instagram. "Ik heb veel getraind, uitgezocht en geoefend om goed beslagen ten ijs te komen."

Sterrin verliet de Expeditie in aflevering 26, doordat zij werd weggestemd tijdens de eilandraad.

sterrin

17. Sylvana IJsselmuiden

In 2020 werd Sylvana uitgeroepen tot de 'Mooiste Vrouw van Nederland', maar ze is meer dan een knap koppie. Als presentatrice bij Dumpert en Formule 1 heeft ze bewezen dat ze zich staande kan houden in een omgeving vol haantjes. 

Sylvana verliet de Expeditie in aflevering 22, doordat zij werd weggestemd tijdens de eilandraad.

sylvana

18. Yuki Kempees

Last but not least is Yuki. Bekend van Kriss Kross Amsterdam, van zijn columns in Glamour, boeken en zijn influencervriendin Lizzy van der Ligt. Een veelzijdige vent dus, maar zit er ook een Robinson in hem? We gaan het zien!

Yuki verliet de Expeditie in aflevering 32, doordat hij vlak voor de finale afvalt tijdens de halve finale.

yuki temptation island

8 oud-deelnemers van Expeditie Robinson 2021

Aan het eind van aflevering 1 wordt er gehint naar een nieuwe groep expeditieleden. Algauw wordt door RTL4 bekend gemaakt dat er maar liefst 8 oud-deelnemers dit seizoen weer mogen strijden om de titel Robinson 2021. Terwijl de 18 oorspronkelijke deelnemers nietsvermoedend proeven doen, gaan deze veteranen indivuele de strijd aan op een geheim eiland.

Anouk Maas

De musicalactrice kun je kennen van Evita, Hairspray of The Sound of Music. Ook speelde Anouk een tijdje in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze verscheen ook in Beste Zangers. In 2014 deed Anouk mee met Expeditie Robinson, ze werd toen elfde. 

Anouk wordt de vierde finalist van Expeditie Robinson 2021 in aflevering 32. Tijdens de finale in aflevering 33 zit ze bij de laatste drie.

anouk

Do

Zangeres Do verschijnt tegenwoordig niet veel meer in de schijnwerpers, maar we zijn haar niet vergeten. Ze brak 20 jaar geleden door met haar cover van het nummer Heaven van Bryan Adams. Ook presenteerde ze verschillende SBS6-programma's. In 2011 eindigde ze als elfde in de expeditie.

Do wordt de derde finalist van Expeditie Robinson 2021 in aflevering 32. Tijdens de finale in aflevering 33 wordt ze vierde en zit ze nét niet bij de laatste drie.

do

JayJay Boske

JayJay was oorspronkelijk rugbyspeler, maar werd bij het grote publiek vooral bekend door YouTube-filmpjes en als manager van Famke Louise. Ook presenteert hij sportprogramma's voor RTL. In 2016 was hij in het zeventiende seizoen van Expeditie Robinson te zien. Hij werd als vijfde weggestemd naar afvallerseiland. Daar bleef hij maar liefst 23 dagen, tot de een-na-laatste aflevering.

JayJay verliet de Expeditie in aflevering 32, doordat hij vlak voor de finale afvalt tijdens de halve finale.

jay-jay

Loek Peters

Loek is bij de meeste mensen bekend als Berry uit de Nederlandse hitserie Penoza. Hij was ook te zien in series als A'dam - E.V.A. en films als Het echte leven. Loek was Expeditie-genootjes met Anouk Maas in het veertiende seizoen van Expeditie Robinson, waar als twaalfde eindigde.

Loek verliet de Expeditie in aflevering 21, doordat hij werd weggestemd tijdens de eilandraad.

loek peters

Loiza Lamers

Loiza is bekend als winnaar van Holland's Next Top Model 2015. Ook presenteert ze regelmatig televisieprogramma's. In 2018 deed ze mee met Expeditie Robinson, waar ze een publieksfavoriet was. Helaas viel ze vlak voor de finale af, ze werd zesde.

Loiza verliet de Expeditie in aflevering 19 op doktersadvies.

loiza lamers

Rob Geus

Man, man, man! Rob Geus van de Smaakpolitie is terug. Hij deed in het afgelopen seizoen mee, hij werd zestiende. Het Kroatische eiland schijnt niet voedselrijk te zijn, gelukkig heeft Rob belooft tijdens Expeditie Robinson 2021 geen eten weg te gooien.

Rob verliet de Expeditie in aflevering 24, doordat hij werd weggestemd tijdens de eilandraad.

rob geus

Saar Koningsberger

Saar werd in de 00s bekend als vj voor TMF. Daarna presenteerde ze verschillende programma's voor Veronica. In 2011 waagje ze een gokje in Expeditie Robinson. Ze wist ver te komen, maar viel helaas net voor de finale af. 

Saar verliet de Expeditie in aflevering 15, nadat zij verloor in een duel tegen Annemiek.

saar

Wietze de Jager

Wietze ken je natuurlijk van het voormalig radioduo Mattie & Wietze. Sinds 2018 werkt hij als presentator bij Shownieuws en Radio 538. In het zestiende seizoen (2015) werd hij als tweede naar huis gestuurd. Hopelijk weet hij het dit jaar verder te schoppen.

Wietze verliet vrijwillig de Expeditie in aflevering 23, doordat hij heimwee had naar thuis.

wietze

Wanneer is Expeditie Robinson te zien?

Pak je digitale agenda er maar bij en noteer: de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson verschijnt zondag 29 augustus om 20.00 op RTL4. Maar dat is niet alles. Elke donderdag om 20.30 verschijnt wéér een aflevering. Dat betekent dus twee afleveringen per week! Elke zondag volg je de 18 originele deelnemers in kamp Noord en Zuid. 

Expeditie Robinson terugkijken? De afleveringen zijn de daaropvolgende dag (terug) te zien zijn bij Videoland

Op welke locatie is Expeditie Robinson 2021 opgenomen?

Naast de twee afleveringen per week, is er nog iets gloednieuw aan dit seizoen. Namelijk de locatie! Vanaf 2000 tot 2014 werden de deelnemers gedropt op een onbewoond eiland op Maleisië of Filipijnen. In 2009 was er één uitzondering gemaakt en weken de makers uit naar Panama. Van 2014 tot 2019 werd het survivalprogramma altijd in de prachtige Filipijnen opgenomen.

Vanwege de coronacrisis konden de makers dit keer helaas geen verre reis maken. Er werd voor Kroatië gekozen. Showbizznetwork ontdekte dat er op het Kroatische eiland Dugi Otok is gefilmd. Dat meldde een lokale nieuwssite zadarski.hr. Er is gefilmd op populaire (!) locaties als het Sakarun-​strand, in grotten en de Telašćica-baai. Volgens Zadaraski heeft de lokale bevolking geholpen met huisvesting van de crew en deelnemers. Interesting...

expeditie robinson locatie

Eilandraad in thermo-ondergoed 

We zijn erg nieuwsgierig naar wat deze switch zal betekenen voor het programma. De opnames vonden plaats in mei en dan kan het in niet-tropische Kroatië erg fris zijn. Met een gebrek aan kokosnoten, cassaves en bananenbomen zal het voedselaanbod ook erg magertjes zijn...

Dat het bijzonder koud was, kon presentatrice Nicolette Kluijver bevestigen. "De eerste weken in Kroatië was het ontzettend koud. De eerste eilandraad deed ik in thermo-ondergoed. Naast honger – er valt natuurlijk geen banaan of kokosnoot te vinden op een verlaten Kroatisch eiland – moesten de deelnemers ook die gruwelijke kou trotseren."

expeditie robinson locatie

De trailer van Expeditie Robinson 2021

Lange tijd moesten we het doen met wat mini-clips van RTL en de presentatoren, maar maandag 23 augustus was het lange wachten op de Expeditie Robinson 2021 trailer voorbij.

Winnaar van Expeditie Robinson 2020

Even een snelle terugblik. De finale van Expeditie Robinson in 2020 voelt als een eeuwigheid geleden. Het was een speciale 'NL vs. BE'-editie om de twintigste seizoen te vieren. In dit seizoen streden Nederlandse tegen Vlaamse deelnemers, het werd pas leuk toen de teams halverwege het seizoen gehusseld werden. De Belg Thomas Roobrouck won deze editie. Hij stond in de finale met landgenoot Koen en de Nederlandse Elroy.

Een normaal seizoen van Expeditie kwam er in 2020 niet vanwege de wereldwijde coronacrisis. Het NL vs. BE-seizoen was tegelijkertijd met het 2019-seizoen met BN'ers gefilmd en kon daarom wel doorgaan. In 2019 won tv-chef Hugo Kennis.

Winnaar van Expeditie Robinson 2021

Op zondag 19 december 2021 is het eindelijk zover! Na een seizoen dat voor veel kijkers langdradig voelde, wordt in aflevering 33 eindelijk de winnaar onthuld van Expeditie Robinson 2021. Veel sterke spelers hebben de revue gepasseerd, waarbij vooral Anouk, JayJay en Jan enorm opvielen. Jan haalde niet eens de finale door een keihard complot, maar JayJay en Anouk wél. Toch krijgt seizoen 21 van Expeditie Robinson een heel verrassende wending. Het was al verrassend dat Robbert zijn eerste proef won tijdens de halve finale, waardoor hij de tweede finalist werd. Pieken op het hoogtepunt noemen we dat! Nou, dit deed hij in de finale over, maar dan beter. Robbert won namelijk ook de laatste finaleproef. Hij is de grote winnaar van Expeditie Robinson 2021.

Lees ook: Zien: Op deze tropische eilanden is Expeditie Robinson opgenomen

Beeld: RTL/Tom Cornelissen