Expeditie-leden vinden 'backstabbing' opnieuw uit in aflevering 11

Media door Laura

Het wemelt van de slangen op Expeditie Robinson 2021. Ho, we hebben het niet over Sterrins sissende lievelingsdier. De echte sluwe monsters op de Expeditie-eilanden zijn de deelnemers. Dyantha, Britte, Jasper, Jan en Defano geven 'backstabben' een nieuwe betekenis. En krijgen ook een koekje van eigen deeg... Aflevering 11 van zondagavond was net zo dramatisch als een gemiddelde Keeping Up With the Kardashians-aflevering. We lopen je erdoorheen.

Lees ook: Expeditie Robinson 2021: de laatste ontwikkelingen

Bondjes gemaakt en gebroken

Het is maar goed dat we deze samenvatting schrijven, anders hadden wisten wij ook niet meer wie nou bondjes met wie had. In de vorige zondagaflevering, nummer 9, werd al duidelijk dat de positive vibes only-mentaliteit van Kamp Zuid met de noorderzon was vertrokken. Van team positivo naar team verraad. Dyantha, Robbert, Jasper en Britte vormden een hecht bondje. Nadat de kampen werden herverdeeld in aflevering 9, werd het pas ingewikkeld. Jasper werd gescheiden van zijn bondje en belandde samen met Defano en Jan bij Kamp Noord.

Een mol in Expeditie 

Een slang is niet het enige dier deze Expeditie. Er is ook een mol in het midden van de eilandgenoten. En haar naam is Britte. In aflevering 9 werd er namelijk al een smerig plannetje gesmeden bij Kamp Zuid met Dyantha als mastermind. Ze lieten René geloven dat ze op hem gingen stemmen, zodat hij zijn immuniteitsring in zou zetten. Zelfs maatje Yuki zat in het complot. Tegen Jasmine zeiden ze dat ze Yuki eruit zouden stemmen, maar in werkelijkheid gingen ze vol op Jasmine. Die "niet boos, maar teleurgesteld" was toen ze eruit werd gestemd. Boos, dus.

Op de eilandraad was er nóg een verrassing, maar dan voor de bedenkers van het bondje. René zette zijn immuniteit namelijk niet in. In aflevering 11 speculeren Dyantha en Robbert waarom. Zou Yuki hem toch hebben gewaarschuwd? Dat zou niet logisch zijn... Britte zit erbij, maar houdt wijselijk haar mond. Zij was namelijk degene die tegen René zei dat hij deze eilandraad wel safe zat. Wat hun Expeditie-genoten niet weten, is dat de twee goede vrienden al zijn en hun geheime bondje erop na houden. De drama is on!

Loodzware proef

We moeten het de makers van Expeditie Robinson nageven. Ze hebben dit jaar echt hun best gedaan met de proeven. Ook deze aflevering is het weer een pittig parkour. Vooral als je 'm moet afleggen op een lege maag en met weinig slaap.

De kampen moesten vuur maken in een grote wok. Als dat gelukt was moesten ze 'm dragen naar een touw om deze door te branden. Als het touw was doorgebrand konden ze een aantal puzzelstukken losmaken. De puzzel stokken moesten ze op een soort steile sjoelbaan met behulp van een lange stok naar boven duwen. Dit bleek een enorme uitdaging te zijn. Vooral het laatste, kleine puzzelstuk was onmogelijk op de juiste plek te krijgen. Nicolette liet de kampen daarom een extra stok gebruiken. Daarmee lukte het Kamp Zuid uiteindelijk! Zij wonnen de proef én een zak eieren en aardappelen. Fish & chips als avondeten!

Afvallerseiland duel

Ondertussen op Afvallerseiland komen Jasmine en Sieneke aan bij John en Rob. De twee mannen zijn dolblij om nieuwe gezichten te zien en John is natuurlijk blij met de nieuwe mantelzorgers. Het gezellige kwartet is echter niet van lange duur. De vrouwen kwamen namelijk niet zonder lege handen aan, ze kregen een brief met daarin de mededeling dat ze de volgende dag een duel tegen elkaar moesten spelen. Rob en John zitten dus nog steeds veilig. Hebben deze twee een aandeel in RTL4, ofzo?

De proef van Jasmine en Sieneke is een waar je plaatsvervangende kramp van krijgt. Door aan twee trouwen te trekken moesten ze voorkomen dat een glas op een plateau niet omviel. De verraden Jasmine was uit op wraak op haar oud-kampgenoten en was extra gefocust op het spel. Zij hield het het langst vol. Van Sieneke werd afscheid genomen en Jasmine mocht weer terug naar Expeditie RobenJohn. 

Koekje van eigen deeg

Na terugkomst van de proef sloeg het verliezende kamp Noord gelijk aan het smoezen. Wie moest eruit? Jasper, Defano en Jan hadden in aflevering 9 Annemiek bij hun bondje gesloten. Als nieuwkomers stonden ze zo sterker. Buitenbeentje Annemiek voelde zich helemaal one of the guys, maar dat bleek schijn. Zij lieten Annemiek geloven dat ze allemaal op haar frenemie Sylvana zouden stemmen, maar eigenlijk gingen ze vol op Jasper. 

Jasper was compleet in shock dat hij eruit werd gestemd, door zijn eigen maten nog wel. "Ik ben echt teleurgesteld", zei hij met open mond. Jan zei droog dat hij dat wel begreep. Defano legde uit dat hij en Jan hoogte hadden gekregen dat Jasper op Kamp Zuid een bondje had waarmee hij Defano en Jan zou wegstemmen: "een koekje van eigen deeg". Nadat ze afscheid hadden genomen van Jasper, legde hij nog eens uit dat het vooral Dyantha idee was. Natuurlijk kreeg Jasper ook het goede nieuws dat hij naar Tweede Kans eiland gaat. Zijn wraak zal zoet zijn, net als die van Jasmine vermoedden we. We hebben nu al zin in de samensmelting!

Ben je even kwijt hoe het eilandhoppen ook alweer gaat? Deze twitteraar heeft het uitgetekend, hoe handig!

Lees ook: Quiz: Hoe goed ken jij Expeditie Robinson?