Lifestyle / Media
Media

Expeditie Robinson 2021: de laatste ontwikkelingen

Expeditie Robinson 2021 is losgebarsten! Nadat het programma vorig jaar vanwege corona was gecanceld, is het weer terug van weggeweest. Met een nieuwe locatie, herkansingen voor oud-deelnemers en allerlei plot twisten. Lees over de laatste ontwikkelingen in onze Expeditie 2021 guide

expeditie robinson 2021

De inhoud van dit artikel

Tip: klik op een onderwerp om ernaartoe te springen.

De laatste ontwikkelingen

Dit jaar zijn er niet een, maar twee afleveringen per week. Kamp Noord, kamp Zuid, Tweede Kans eiland en Afvallerseiland, er begrijpt veel dus we begrijpen als je af en toe wat vergeet. Daarom updaten we dit blog na elke aflevering met een recap.

Aflevering 1

We maken kennis met de nieuwe deelnemers én met de nieuwe locatie: Kroatië. Een kouder en kaler eiland dan normaal, waardoor het allemaal even wennen is. Eenmaal aan land moeten de kandidaten duo’s vormen. Vervolgens strijden de duo’s in de eerste opdracht om bandana’s voor kamp Noord en Zuid. Ze mogen zelf kiezen welk kamp. Duo John en Eva grijpen mis en zijn de eersten die naar Afvallerseiland vertrekken. René en Sylvana winnen gezamenlijke immuniteit. Aan het eind van de aflevering is er een heuse plot twist. Denken we dat alle kandidaten zijn voorgesteld, komen er ineens acht oud-deelnemers tevoorschijn!

Aflevering 2

De acht 'veteranen' worden op Tweede Kans eiland voorgesteld aan de kijkers. Ook zij moeten wennen aan het nieuwe eiland. Ze krijgen weinig tijd om te acclimatiseren, want ze mogen meteen aan de bak! Met een landkaart moeten ze een route afleggen op zoek naar de kist met voedsel. Deze kist moeten ze vervolgens sjouwen tot het eindpunt van de route. Eenmaal bij Kaj en Nicolette staat de evenwichtsbalkproef op hen te wachten. Doordat ze op tijd aankwamen bij het eindpunt, krijgt Rob na de proef alleen een zwarte stem. Do wint immuniteit en Saar een tip voor extra eten.

Aflevering 3

Vanwege de slechte bedden en het slechte weer hebben de deelnemers beroerd geslapen. Met name Dennis. Door de vrieskou vertoonde hij symptomen van een TIA, wat hij eerder in 2019 al heeft gehad. Nog voor de proef besluit hij om zijn koffers te pakken. Op Afvallerseiland vindt een duel plaats tussen John en Eva. Ze moeten een kubus vormen met puzzelstukken. John wint de proef en vertrekt naar de oud-deelnemers. Bij Kamp Noord en Zuid wint Noord de eerste groepsproef. Sieneke wordt als eerste weggestemd tijdens de eilandraad. Zij gaat net als John naar Tweede Kans eiland.

Aflevering 4

Het wordt steeds duidelijker hoe weinig voedsel er op de eilanden te vinden is. Op Tweede Kans eiland gaan ze met de tip van Saar op zoek naar extra eten. Onder de wortels van een omgevallen boom vinden ze een pot met macaroni. Na de zoektocht doen ze de eerste individuele proef, waar John ook aan meedoet. JayJay wint immuniteit. Tijdens de eilandraad voegt Sieneke zich toe aan het team met oud-deelnemers. Ondanks de zwarte stem van Rob en Johns pleidooi om Rob weg te stemmen, wordt John uiteindelijk weggestemd. Hij mag weer terug naar Eva op Afvallerseiland.

Aflevering 5

Na de zoveelste regenachtige nacht worden de deelnemers niet uitgerust en hongerig wakker. Het helpt niet mee dat ze steeds meer zorgen maken over het gebrek aan voedsel op het eiland. Stefano houdt moed en dat is ook te merken tijdens het groepsduel. Ondanks het fanatisme van Kamp Noord, en dan met name van Stefano en René, lukt het ze niet om te winnen. Op Afvallerseiland wordt Eva’s rust verstoord door de terugkomst van John. Tijdens de eerste eilandraad van Kamp Noord wordt, tot groot verdriet en ongenoegen, Stefano weggestemd. Dit wilde hij graag en zijn teamgenoten hebben zich eraan gehouden. Stefano vertrekt naar Tweede Kans eiland.

Aflevering 6

Een aflevering vol girlpower! Tijdens de individuele proef strijden de oud-deelnemers deze keer in de touwen om immuniteit. Een kwestie van kracht en uithoudingsvermogen. De vrouwen bewijzen hier dat ze toch echt het sterkste geslacht zijn, in ieder geval de vrouwen op Tweede Kans eiland. Het is een harde strijd tussen Anouk en Saar, waarbij Anouk maar liefst 8 kilo gewicht bij zich draagt. Saar wint immuniteit, maar eigenlijk zijn tijdens de proef geen verliezers. Als beloning eten ze die avond slang met dank aan JayJay. De enige verliezer is Rob, die zijn plek op het Tweede Kans eiland kwijtraakt. Gelukkig voor hem krijgt ook hij de kans om zich te bewijzen op afvallerseiland.

18 nieuwe deelnemers van Expeditie Robinson 2021

Wie o wie wint de felbegeerde titel 'Robinson 2021'? Zoals voorgaande jaren bestaat de lijst met deelnemers uit BN'ers uit verschillende hoeken van het medialandschap. Van boerin tot Insta-model.

 1. Annemiek Koekoek
 2. John de Bever
 3. Britte Lagcher
 4. Défano Holwijn
 5. Dennis Schouten
 6. Dyantha Brooks
 7. Eva van de Wijdeven
 8. Jan van Halst
 9. Jasmine Sendar
 10. Jasper Demollin
 11. René van Meurs
 12. Robbert Rodenburg
 13. Sandra Ysbrandy
 14. Sieneke
 15. Stefano Keizers
 16. Sterrin Smalbrugge
 17. Sylvana IJsselmuiden
 18. Yuki Kempees

expeditie robinson kandidaten

1. Annemiek Koekoek

Van het platteland naar onbewoond eiland. De veelbesproken Annemiek uit Boer zoekt vrouw weet dankzij haar boerenleven wel wat aanpakken is. Al voordat ze vertrok naar het Expeditie-eiland was haar deelname bijzonder. Zoals je weet moeten deelnemers hun deelname geheimhouden. Enorm lastig als je boerin bent die 24/7 aan het werk is. De Drentse kreeg per uitzondering toestemming om elke mensen in haar omgeving in te lichten. "Een heel team van mensen heeft zich een slag in de rondte gewerkt en gelogen", vertelde ze in RTL Boulevard. "Ik mocht het eigenlijk niemand vertellen, maar zo werkt het niet als je boerin bent."

Annemiek Koekoek

2. John de Bever

Deze deelnemer werd door RTL aangekondigd als "Een 56-jarige man die altijd een lach op zijn gezicht heeft." Het ging om niemand minder dan John de Bever, bekend van het catchy liedje Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht. John heeft meer talenten dan zingen, als voormalig prof- en zaalvoetballer zal hij ook weten wat doorzetten is. 

john de bever expeditie

3. Britte Lagcher

Deze leuke krullenbol herken je vast als de zus van 'Angela Schijf' in Meisje van Plezier. Ook speelde Britte in Overspel, Redbad en Suspects. Op Instagram liet de actrice weten dat ze pas twee weken voor vertrek te horen kreeg dat ze mee kon doen.

britte expeditie robinson

4. Défano Holwijn

Traditiegetrouw doet er elke editie een rapper mee. Dit jaar is het de eer aan Défano Holwijn, die ook bekend is geworden met YouTube-video's maken en presenteren. Er rust veel druk op Défano. Als echte Robinson-kijker weet je namelijk dat rappers het meestal niet lang uithouden tijdens de expeditie.  

defano robinson

5. Dennis Schouten

Heel bekend is ex-PowNed-verslaggever Dennis Schouten nog niet, maar na dit seizoen van Expeditie zal daar zeker verandering in komen. Dennis staat bekend als relschopper, dat zal op een onbewoond eiland ongetwijfeld zorgen voor interessante complotjes... Toen Wilfred Genee speculeerde over Dennis' deelname aan ER 2021, was hij daar not amused over. "Het is een achterbakse streek. Hij is een verrader", aldus de 26-jarige verslaggever en YouTube-er. 

dennis schouten

6. Dyantha Brooks

Ook Shownieuws-presentatrice Dyantha Brooks doet mee aan Expeditie 2021. Maandenlang moest ze liegen tegen iedereen. Zelfs tegen haar Shownieuws-collega's moest ze haar mond houden. Na de bekendmaking van Dyantha's deelname werd ze flink aan de tand gevoeld door collega's Bart Ettekoven en Patty Brard. “Wat heb jij gelogen tegen ons. Je hebt gewoon maandenlang lopen liegen”, riep Bart. En Patty: “Niet normaal.” Helaas kon ze niet anders. Ook kon ze nog niet vertellen hoelang ze op het eiland heeft gezeten. Blijkbaar wel lang genoeg om vijanden te maken. Toen Patty vroeg of er mensen die ze nooit meer wilde zien zei Dyantha: "Ik denk dat er misschien wel iemand is die dat over mij denkt. Die misschien elke avond als ze langs SBS 6 gaat dat ze doorzapt… Of: hij!!!"

dyantha expeditie

7. Eva van de Wijdeven

Nog voordat het programma begon, was Eva's deelname al in de opspraak. Vlak na de bekendmaking van de 36-jarige actrice als Expeditie-deelnemer stelde Lex Uiting in RTL Boulevard de vraag of dat wel kon als jonge moeder. "Actrice Eva van de Wijdeven heeft man en baby achtergelaten om het avontuur in Kroatië aan te gaan", klonk het in de uitzending. "Ze had dus een jong kindje van 1 jaar oud en tóch zoveel weken naar Expeditie Robinson. Is dat iets wat je makkelijk doet als moeder?" Gelukkig kreeg Lex geen bijval van zijn collega's. Voor Eva kwam de uitnodiging voor het survivalprogramma precies op het juiste moment. "Ik had de behoefte om mezelf verder te ontwikkelen", zei ze tegen het AD. "Dit was voor mij echt de kans. Het voelde als heel erg iets voor mij."

expeditie robinson eva

8. Jan van Halst

Voetbalanalist en oud-profvoetballer Jan van Halst doet ook mee met dit seizoen. Hoewel Jan een goede smoes had (spelers scouten in Oost-Europa), waren er al geruchten dat de 52-jarige in de selectie van 2021 zou zitten. Voetbalscheidsrechter Bas Nijhuis verklapte dat hij alle deelnemers van het nieuwe Expeditie-seizoen kende. 

jan van halst

9. Jasmine Sendar

Al bijna dertig jaar actief in de media en nog nooit meegedaan aan Expeditie Robinson, dat moet een record zijn. 2021 is het eindelijk zover. Jasmine Sendar (bekend als actrice, model en presentatrice) strijdt om de titel Robinson '21. Op de Instagram-pagina van het programma liet Jasmine zien dat ze al een aardig vuurtje kan stoken.

jasmine sendar

10. Jasper Demollin

Dit knappe koppie ken je natuurlijk van het grappige NPO-programma Streetlab waar hij en zijn maten Daan Boom, Stijn van Vliet en Tim Senders sociale experimenteren uitvoeren. Ook verscheen hij in Goede tijden, slechte tijden-spin-off Nieuwe Tijden.

Jasper Demollin

11. René van Meurs

"Nauwelijks gegeten, amper geslapen en constant stijve tepels", blikt René van Meurs terug op zijn expeditie. Hopelijk kon René als cabaretier op sombere dagen toch voor een lach zorgen bij zijn mede-deelnemers. 

rene van meurs

12. Robbert Rodenburg

Met voormalig Expeditie-leden als Anna Nooshin, Rijk Hofman en Dave Roelvink in zijn vriendenkring moeten we Robbert niet onderschatten. De presentator en influencer liet in een interview weten dat hij uitgebreid met Rijk heeft gesproken. Die spendeerde vijftien helse dagen nagenoeg alleen op Duivelseiland. Robbert weet in ieder geval goed what not to do

robbert rodenburg

13. Sandra Ysbrandy

Wij weten wel bij wie we in het kamp willen, een kok natuurlijk! Sandra Ysbrandy. Je kent haar misschien van Omroep Max en van 'vroegah' bij Carlo en Irene. Van brute kracht hoeft Sandra het niet te hebben, maar wie weet is ze goed in complotjes bekokstoven.

expeditie robinson

14. Sieneke

Tijdens het Songfestival van 2010 wist ze de halve finale met haar draaiorgelliedje "Shalalie shalala" niet te halen. Wie weet heeft ze een verborgen talent voor touw klimmen, vuur maken en concurrentie wegstemmen. 

Sieneke expeditie

15. Stefano Keizers

Dankzij zijn bijzondere verschijning wist hij de harten van veel kijkers van Het Perfecte Plaatje te veroveren. De 33-jarige cabaretier werd als eerste deelnemer van dit seizoen van Expeditie Robinson bekendgemaakt. Zou dat ook betekenen dat hij het ver zal schoppen? Hij heeft zich in ieder geval goed voorbereid. "Ik wilde echt alvast een streepje voor hebben, dus ik heb mezelf als een soort Indiana Jones compleet alle materie eigen gemaakt. Ik kom tot tanden toe gewapend in deze wedstrijd." 

stefano keizers

16. Sterrin Smalbrugge

Leuk voor de jonge kijkers: de vrouwelijke 'Freek Vonk' doet dit jaar ook mee. Over mensen die je in je team wilt gesproken... Deze reptielen- en slangenexpert beschermt je tegen wilde beesten op het eiland. Naar eigen zeggen was het sociale aspect de grootste uitdaging. "Nooit gedacht dat ik als über-introvertje het aan zou durven om zo intensief met andere mensen samen te leven", vertelt Sterrin op Instagram. "Ik heb veel getraind, uitgezocht en geoefend om goed beslagen ten ijs te komen."

sterrin

17. Sylvana IJsselmuiden

In 2020 werd Sylvana uitgeroepen tot de 'Mooiste Vrouw van Nederland', maar ze is meer dan een knap koppie. Als presentatrice bij Dumpert en Formule 1 heeft ze bewezen dat ze zich staande kan houden in een omgeving vol haantjes. 

sylvana

18. Yuki Kempees

Last but not least is Yuki. Bekend van Kriss Kross Amsterdam, van zijn columns in Glamour, boeken en zijn influencervriendin Lizzy van der Ligt. Een veelzijdige vent dus, maar zit er ook een Robinson in hem? We gaan het zien!

yuki temptation island

8 oud-deelnemers van Expeditie Robinson 2021

Aan het eind van aflevering 1 wordt er gehint naar een nieuwe groep expeditieleden. Algauw wordt door RTL4 bekend gemaakt dat er maar liefst 8 oud-deelnemers dit seizoen weer mogen strijden om de titel Robinson 2021. Terwijl de 18 oorspronkelijke deelnemers nietsvermoedend proeven doen, gaan deze veteranen indivuele de strijd aan op een geheim eiland.

Anouk Maas

De musicalactrice kun je kennen van Evita, Hairspray of The Sound of Music. Ook speelde Anouk een tijdje in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze verscheen ook in Beste Zangers. In 2014 deed Anouk mee met Expeditie Robinson, ze werd toen elfde. 

anouk

Do

Zangeres Do verschijnt tegenwoordig niet veel meer in de schijnwerpers, maar we zijn haar niet vergeten. Ze brak 20 jaar geleden door met haar cover van het nummer Heaven van Bryan Adams. Ook presenteerde ze verschillende SBS6-programma's. In 2011 eindigde ze als elfde in de expeditie.

do

JayJay Boske

JayJay was oorspronkelijk rugbyspeler, maar werd bij het grote publiek vooral bekend door YouTube-filmpjes en als manager van Famke Louise. Ook presenteert hij sportprogramma's voor RTL. In 2016 was hij in het zeventiende seizoen van Expeditie Robinson te zien. Hij werd als vijfde weggestemd naar afvallerseiland. Daar bleef hij maar liefst 23 dagen, tot de een-na-laatste aflevering.

jay-jay

Loek Peters

Loek is bij de meeste mensen bekend als Berry uit de Nederlandse hitserie Penoza. Hij was ook te zien in series als A'dam - E.V.A. en films als Het echte leven. Loek was Expeditie-genootjes met Anouk Maas in het veertiende seizoen van Expeditie Robinson, waar als twaalfde eindigde.

loek peters

Loiza Lamers

Loiza is bekend als winnaar van Holland's Next Top Model 2015. Ook presenteert ze regelmatig televisieprogramma's. In 2018 deed ze mee met Expeditie Robinson, waar ze een publieksfavoriet was. Helaas viel ze vlak voor de finale af, ze werd zesde.

loiza lamers

Rob Geus

Man, man, man! Rob Geus van de Smaakpolitie is terug. Hij deed in het afgelopen seizoen mee, hij werd zestiende. Het Kroatische eiland schijnt niet voedselrijk te zijn, gelukkig heeft Rob belooft tijdens Expeditie Robinson 2021 geen eten weg te gooien. 

rob geus

Saar Koningsberger

Saar werd in de 00s bekend als vj voor TMF. Daarna presenteerde ze verschillende programma's voor Veronica. In 2011 waagje ze een gokje in Expeditie Robinson. Ze wist ver te komen, maar viel helaas net voor de finale af. 

saar

Wietze de Jager

Wietze ken je natuurlijk van het voormalig radioduo Mattie & Wietze. Sinds 2018 werkt hij als presentator bij Shownieuws en Radio 538. In het zestiende seizoen (2015) werd hij als tweede naar huis gestuurd. Hopelijk weet hij het dit jaar verder te schoppen.

wietze

Wanneer is Expeditie Robinson te zien?

Pak je digitale agenda er maar bij en noteer: de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson verschijnt zondag 29 augustus om 20.00 op RTL4. Maar dat is niet alles. Elke donderdag om 20.30 verschijnt wéér een aflevering. Dat betekent dus twee afleveringen per week! Elke zondag volg je de 18 originele deelnemers in kamp Noord en Zuid. 

Expeditie Robinson terugkijken? De afleveringen zijn de daaropvolgende dag (terug) te zien zijn bij Videoland

Op welke locatie is Expeditie Robinson 2021 opgenomen?

Naast de twee afleveringen per week, is er nog iets gloednieuw aan dit seizoen. Namelijk de locatie! Vanaf 2000 tot 2014 werden de deelnemers gedropt op een onbewoond eiland op Maleisië of Filipijnen. In 2009 was er één uitzondering gemaakt en weken de makers uit naar Panama. Van 2014 tot 2019 werd het survivalprogramma altijd in de prachtige Filipijnen opgenomen.

Vanwege de coronacrisis konden de makers dit keer helaas geen verre reis maken. Er werd voor Kroatië gekozen. Showbizznetwork ontdekte dat er op het Kroatische eiland Dugi Otok is gefilmd. Dat meldde een lokale nieuwssite zadarski.hr. Er is gefilmd op populaire (!) locaties als het Sakarun-​strand, in grotten en de Telašćica-baai. Volgens Zadaraski heeft de lokale bevolking geholpen met huisvesting van de crew en deelnemers. Interesting...

expeditie robinson locatie

Eilandraad in thermo-ondergoed 

We zijn erg nieuwsgierig naar wat deze switch zal betekenen voor het programma. De opnames vonden plaats in mei en dan kan het in niet-tropische Kroatië erg fris zijn. Met een gebrek aan kokosnoten, cassaves en bananenbomen zal het voedselaanbod ook erg magertjes zijn...

Dat het bijzonder koud was, kon presentatrice Nicolette Kluijver bevestigen. "De eerste weken in Kroatië was het ontzettend koud. De eerste eilandraad deed ik in thermo-ondergoed. Naast honger – er valt natuurlijk geen banaan of kokosnoot te vinden op een verlaten Kroatisch eiland – moesten de deelnemers ook die gruwelijke kou trotseren."

expeditie robinson locatie

De trailer van Expeditie Robinson 2021

Lange tijd moesten we het doen met wat mini-clips van RTL en de presentatoren, maar maandag 23 augustus was het lange wachten op de Expeditie Robinson 2021 trailer voorbij.

Winnaar van Expeditie Robinson 2020

Even een snelle terugblik. De finale van Expeditie Robinson in 2020 voelt als een eeuwigheid geleden. Het was een speciale 'NL vs. BE'-editie om de twintigste seizoen te vieren. In dit seizoen streden Nederlandse tegen Vlaamse deelnemers, het werd pas leuk toen de teams halverwege het seizoen gehusseld werden. De Belg Thomas Roobrouck won deze editie. Hij stond in de finale met landgenoot Koen en de Nederlandse Elroy.

Een normaal seizoen van Expeditie kwam er in 2020 niet vanwege de wereldwijde coronacrisis. Het NL vs. BE-seizoen was tegelijkertijd met het 2019-seizoen met BN'ers gefilmd en kon daarom wel doorgaan. In 2019 won tv-chef Hugo Kennis.

Lees ook: Zien: Op deze tropische eilanden is Expeditie Robinson opgenomen

Beeld: RTL/Tom Cornelissen