Kamp Noord boos en verdrietig door 'egoïstische' actie Stefano in Expeditie Robinson

Media door Laura

Honger, tranen, woede en opluchting. Aflevering 5 van Expeditie Robinson 2021 was wat je noemt een rollercoaster aan emoties. We lopen je er *stem van Jan* stapje voor stapje doorheen. 

expeditie robinson aflevering 5

Lees ook: John de Bever werkt op iedereens zenuwen in Expeditie Robinson aflevering 4

Niets te eten

Het survivallen in Kroatië valt de expeditieleden niet mee. Naast een beetje zeekraal, wat salie, een krabje en af en toe vis is er weinig te eten te vinden op het rotsachtige eiland. Vooral bij Annemiek in Kamp Noord lopen de emoties hoog op. De boerin barst in tranen uit: "Ze kunnen ons niet op een rots gooien waar niks te eten is". Tv-kok Sandra Ysbrandy weet gelukkig met weinig iets in elkaar te flansen, maar zelfs zij ziet het somber in. "Al was het maar een paardenbloem waar ik via de wortel koffie kon maken."

Ook 's nachts is het erbarmelijk op het eiland. Het is ijskoud en het regent continu. 

annemiek expeditie robinson

Lees ook: Eerste deelnemer geeft op na 1 dag Expeditie Robinson: 'Voelde mijn arm niet meer'

De proef 

Ondanks de halflege magen en gebroken nachten begonnen de kampen vol vertrouwen aan de proef. Het was weer een moeilijke. Een deelnemer moet op een rollend rad stapje voor stapje lopen om een van de vijf staven te grijpen. Alle vijf moeten in de totempaal op het platform worden gestoken. De andere deelnemers houden met behulp van touwen het rad in bedwang. Het kamp dat als eerste alle staven in de totem heeft geplaatst wint de proef. 

Een proef waarbij balans en een sterke core erg belangrijk waren. Kamp Zuid heeft een flinke voorsprong, dankzij de koningin van balans Dyantha en de soothing stem van coach Jan. Stefano Keizers staat vier keer tevergeefs op het rad, hij moest en zou een staaf pakken. Helaas valt hij er keer op keer af. Het werd toch nog een nek-aan-nekrace toen René en Jasper bijna gelijk de laatste staaf te pakken hadden. De twee zwemmen de armen uit hun lijf, op enkele seconden verschil is Jasper van Kamp Zuid eerder. Kamp Noord verliest, wat betekent dat hen die avond een eilandraad staat te wachten.

expeditie aflevering 5

Stefano Keizers offert zichzelf op

Nadat kamp Noord weer op hun eiland is aangekomen, beginnen de eerste leden te smoezen over wie ze weg willen stemmen. De naam 'Annemiek' valt een paar keer. Dan ziet Sterrin dat Stefano zich afzondert. Hij heeft nieuws en roept de groep bij elkaar. "Het idee dat ik vanavond iemand anders zou moeten wegstemmen terwijl ik bij jullie allemaal heb gezien hoe ongelofelijk goed zijn in het spelen, daar kan ik zelf niet mee leven", vertelt hij. De verslagen Stef vraagt de groep om hem weg te stemmen tijdens de eilandraad. Zijn kampgenoten protesteren luid. "Je bent zo streng voor jezelf. Je doet ons alleen maar pijn als je weggaat", zegt Sylvana.

"Je mag niet weg", herhaalt Yuki meerdere keren. De hele groep is in tranen en probeert Stefano te overtuigen om te blijven. Sterrin wordt woedend. "Mijn doel van deze expeditie was om vrienden te maken. Jij was mijn eerste vriend. Ik zit hier niet om dit allemaal te winnen en dan ga je gewoon weg!" Cabaretier-maatje René noemt Stefano's actie egoïstisch en een 'dickmove'.

expeditie robinson 2021

Plottwist voor Stefano

We hielden onze fingers crossed dat de kampgenoten Stefano er toch niet uitstemden, maar zijn groep gaf gehoor aan zijn verzoek. Schoorvoetend, dat wel. Stefano neemt afscheid van zijn groep, maar dan volgt de verrassing voor Stefano. Net als de vorige afvaller Sieneke, kreeg Stef het aanbod om aan te sluiten bij de oud-deelnemers op Tweede Kans eiland. Stefano is blij met deze mogelijkheid om individueel te strijden en krijgt deze kans aan. Hij zal zich in aflevering 6 aansluiten bij ondere andere Loiza, Rob en JayJay.

Hoe loopt het af? Donderdag om 20.30 verschijnt de volgende aflevering op RTL4 en via live kijken op Videoland. Vanaf vrijdag kun je deze aflevering terugkijken op Videoland.

expeditie robinson 2021 aflevering 5

Lees ook: Wie is Stefano Keizers?