Expeditie Robinsons Sterrin over strenggelovige jeugd: "Ik noem het een sekte"

Celebs door Jennifer

Als “über introvertje”, zoals ze zichzelf noemt, was meedoen aan Expeditie Robinson – een programma dat bekend staat om de geheime bondjes en complotten – een bijzondere stap voor Sterrin Smalbrugge. Dat de slangenexpert uit een strenggelovig gezin komt, heeft haar jeugd niet bepaald makkelijk gemaakt. “Ik noem het geen kerk, ik noem het een sekte,” vertelt ze zaterdagavond in het Radio 1-programma van Özcan Akyol.

Lees ook: Wanneer is Expeditie Robinson te zien?

Sterrin Smalbrugge afkomst

Sterrin Smalbrugge is afkomstig uit een strenggelovig gezin en groeide op in het Overijsselse Rijssen. Dit noemt ze zelf de hoofdstad van de ‘bijbelbelt’. In het interview met Özcan vertelt ze: "Ik noem het geen kerk, ik noem het een sekte. Je hebt gewoon geen leven meer daarbuiten. Je wordt overal bang voor gemaakt, want de buitenwereld is slecht. Zeker als introvert persoon wordt je wereld dan wel heel klein.” Haar oma was de enige bij wie ze destijds terecht kon.

Naar de hel

Sterrin nam uiteindelijk afstand van het geloof wanneer ze een tijd in Australië en Zuid-Afrika te reizen. Ze vond het eerst nog lastig om met mensen te praten over geloof. Ze vertelt: “Dan dacht ik: ‘Wat asociaal dat jij niet in Jezus gelooft. Hoe kan dat? Natuurlijk heeft hij bestaan en waar heb jij het over?’ Maanden daarna ben ik er pas ingedoken en vroeg ik me af: Waarom ben ik in de wetenschap zo analytisch en kan ik alles op een bepaalde manier bekijken, maar heb ik dat nooit gedaan bij het grootste onderdeel van mijn leven en identiteit?”

Haar familie gelooft dat Sterrin door haar keuzes naar de hel gaat. Hoewel ze het moeilijk vindt, begrijpt ze het ergens wel. "Ik weet hoe het is om dat te geloven dus ik snap hoe verschrikkelijk dat is, dat een van je meest dierbare familieleden niet met je meegaat naar het eeuwige leven. Dat lijkt me een verschrikkelijke gedachte."

 

Wie is Sterrin Smalbrugge?

Sterrin Smalbrugge (1993) studeerde cum laude af aan de Wageningen Universiteit en bestudeert nu reptielen over de hele wereld als ecoloog en reptielendeskundige. Door haar beroep wordt Sterrin "de vrouwelijke Freek Vonk" genoemd. Zelf vindt dit eigenlijk geen leuke vergelijking, vertelt ze in het interview bij Radio 1: “Ik ben gewoon mijn eigen persoon.” Ze lijkt totaal niet op Freek, behalve dat ze dezelfde interesses en hetzelfde beroep hebben. “Onze persoonlijkheden zijn het tegenovergestelde.”

Vriend van Sterrin

Of Sterrin naast haar reptielenvrienden op dit moment ook een relatie heeft, is niet helemaal duidelijk. Al liet ze in januari 2020 weten aan Nieuwe Revu dat ze verliefd was geworden op een Spaanse jongen. Ze leerde hem kennen via Instagram. Ze vond het heel eng. “Normaal reageer ik niet op berichtjes als “You look like my future wife,” maar toen zag ik op zijn profiel allemaal foto’s van reptielen en vogels, dus ik dacht: ik neem gewoon de sprong in het diepe.” Een foto van Sterrins vriend hebben we (nog) niet helaas...

Sterrin’s Wild World Instagram

De Instagram van Sterrin staat vol met foto’s van haar in de natuur en met reptielen. Haar leven draait toch vooral om deze passie. Haar doel is om net als haar grote voorbeeld Steve Irwin dieren te redden en mensen te leren hoe mooi reptielen zijn. Dit doet ze met haar eigen tv-programma Reptielengek op Videoland, theatershows door heel Nederland en een kinderboek genaamd ‘het grote reptielenboek’.

Sterrin in Expeditie Robinson

In het Radio 1-interview vertelt Sterrin hoe ze zichzelf heel erg heeft moeten leren om te denken. Door het wegvallen van haar geloof, viel haar enige doel in het leven weg. Maar nu realiseert ze zich dat het leven nu nog waardevoller is dan toen. De reden om aan Expeditie Robinson mee te doen is, omdat ze sociaal sterker wil worden. In een aflevering vertelt ze tegen deelnemer Annemiek: “Ik weet alles van de natuur, ik weet hoe ik me moet redden. Ik vind het niet erg om in de bosjes te poepen. Maar: mensen vind ik gewoon eng.” In de eerste aflevering vond ze gelukkig direct een goede vriend in Stefano Keizers, met wie ze een duo vormde. Geen wonder dat ze woedend werd, toen Stefano zichzelf opofferde tijdens een eilandraad. Ze voelt zich op het eiland zelf helemaal in haar element en kan niet wachten om een slang te vinden.

Lees ook: Yuki over Expeditie Robinson: 'Ik heb me niet voorbereid'

Beeld: RTL/Tom Cornelissen