Wat gebeurt er bij een gelijkspel tijdens de Expeditie Robinson eilandraad?

Media door Jennifer

Het seizoen van Expeditie Robinson is inmiddels alweer een hele tijd bezig. De overgebleven deelnemers hebben al enorm wat mensen naar huis gestemd tijdens de eilandraden, maar tot nu toe werd het nooit gelijkspel. Komt het überhaupt voor? En als dat zo is, wat gebeurt er dan?

Lees ook: Robinson-kijkers woest over gemene spel van Britte: 'Dit is de manipulatie met Britte show!'

Gelijkspel in Expeditie Robinson

Expeditie Robinson is heel spannend en leuk, maar de kijkers vragen zich wel iets af. Wat als twee deelnemers evenveel stemmen hebben? Hoe wordt dan bepaald wie de expeditie moet verlaten? Of wordt dit bewust vermeden?

Een gelijkspel komt wel degelijk voor in Expeditie Robinson, maar het gebeurt niet heel vaak. Meestal verloopt het spel goed door de verschillende troeven in het spel. Zo kregen de deelnemers van seizoen 21 extra stemmen na de samensmelting. Hierdoor kunnen ze in principe altijd een meerderheid vormen als ze goed en tactisch nadenken. Ook de zwarte stemmen zorgen ervoor, dat een van de deelnemers al direct in een lastige positie zit. De deelnemers vormen vaak bondjes en denken zelf tactisch na wie op wie gaat stemmen, zodat er genoeg stemmen zijn om iemand naar huis te sturen. In het verleden ontstond het gelijkspel vaak tegen het einde van het seizoen. En nee, ze speelden toen niet 'steen, papier, schaar'.

Een duel bij gelijkspel

Wanneer twee deelnemers een gelijk aantal stemmen krijgt tijdens de eilandraad, dan spelen ze ter plekke een duel. In de voorgaande seizoenen van Expeditie Robinson kwam het al eens voor, bijvoorbeeld in seizoen 13. Toen kregen deelnemers Min Hee Bervoets (choreograaf) en Matthias de Meulder (acteur) een aantal letters om een zin mee te vormen. Degene die hier als eerste in slaagde, won het duel. Ook in seizoen 10 was er sprake van een gelijkspel tijdens de eilandraad. In het midden stond een kaars. Zodra de kaars doofde, moest je zo snel mogelijk je hand op tafel leggen. Degene die dit als eerste deed, hoefde niet naar huis.

Finale van Expeditie Robinson

Een gelijkspel kan dus zeker nog voorkomen dit seizoen. Misschien wel tussen partners in crime Britte en Yuki? Hoe minder extra stemmen de deelnemers hebben, des te makkelijker het gebeurt. Inmiddels zitten de deelnemers al bijna in de halve finale. De finale van Expeditie Robinson is in zicht!

via GIPHY

Lees ook: Aha! Daarom vangen de Robinson-deelnemers dit seizoen amper vis