Je zwangerschap per week: dit voel je en ervaar je!

Zwanger door Redactie Ze.nl

Hoera, je bent zwanger! Welkom in de rollercoaster die je in negen maanden tijd naar jouw kleintje gaat leiden. Misschien kun je het je nu nog niet voorstellen als je nog nooit eerder zwanger bent geweest, maar je gaat écht in weken tellen. Maanden? Maanden? Je weet straks niet eens meer precies hoeveel maanden je zwanger bent, alles reken je in weken. En dat is ook niet zo gek, want er kan in een week van alles veranderen. Hoe verloopt een zwangerschap van week tot week? Hieronder lees je in het kort wat je voelt en merkt per week.

Zwangerschap per week: 1 tot 4 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een voordeel aan er net achterkomen dat je zwanger bent, is dat je de eerste paar weken ‘cadeau krijgt’. Dat komt omdat je zwangerschap wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Zodra je dus zo snel mogelijk een zwangerschapstest doet en deze blijkt positief te zijn, ben je vaak meteen al 4, 5 of 6 weken zwanger. Meevallertje, hè? Wil je graag zwanger worden, dan is het aan te raden foliumzuur te slikken. Dit is zeer belangrijk bij de vroege ontwikkeling van jouw baby. 

Zwangerschap per week: 5 weken zwanger

Pas vanaf deze week is een zwangerschapstest écht betrouwbaar. Je kunt nu dus officieel zeggen dat je zwanger bent! Gek om te bedenken dat iets in jouw buik, wat nog geen halve millimeter groot is, al zoveel teweeg kan brengen. Vergis je trouwens niet in die anderhalve millimeter, die kan namelijk al 125.000 cellen bevatten! In deze week worden ook de beginselen van het hartje en de bloedsomloop gelegd. Het mag dan zo groot zijn als een maanzaadje, je kunt al flink wat merken van de eerste zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid en moe zijn. Stemmingswisselingen zijn te wijden aan je veranderende hormoonhuishouding. 

Zwangerschap per week: 6 weken zwanger

Je ziet waarschijnlijk nog niets van je zwangerschap, maar je gaat er wel steeds meer van voelen. Misselijkheid en moeheid kunnen erger worden, net als stemmingswisselingen. Yes yes, hormonen taking over! Echt knap is ‘ie nog niet te noemen, maar jouw baby krijgt toch echt al een beetje gezichtje in deze week.

Zwangerschap per week: 7 weken zwanger

Hallo grote borsten! Deze week kan het je zomaar opvallen dat jouw voorgevel aardig in formaat toeneemt. Je borsten zijn niet de enige die groeien: ook het embryo in jouw buik maakt duizelingwekkende sprongen. In week 7 worden het begin van de armpjes, beentjes en hersenen gevormd. 

Zwangerschap per week: 8 weken zwanger

Hoe snel kan het gaan: in deze week begint jouw baby voor het eerst met bewegen. Niet dat je daar ook maar iets van voelt, want het kleine ding is niet groter dan een besje. Heb je last van misselijkheid, dan kan het deze week nog een tandje heftiger worden. Vervelend, maar het is een van de vele zwangerschapskwaaltjes. In deze week heb je als het goed is ook je eerste afspraak met de verloskundige - en dat is echt ontzettend leuk!

Zwangerschap per week: 9 weken zwanger

Hallo neusje! De embryo die in jouw buik groeit, begint steeds meer weg te hebben van een baby’tje. Het staartje (wat de ruggengraat is) is bijna verdwenen en op het gezicht begint zich een ieniemini neusje te vormen. Ondertussen schommelen jouw emoties alle kanten op: Jantje lacht, Jantje huilt… Iets leuks om over na te denken: heb je al besloten wanneer je het je omgeving wilt vertellen? 

9 weken embryo

Zwangerschap per week: 10 weken zwanger

Of je een jongetje of meisje krijgt, dat kunnen we nog niet zien. Maar de geslachtsorganen worden wel in een rap tempo ontwikkeld. Over ongeveer een week is dit al aan de buitenkant te zien, maar helaas nog niet op de echo, daar moet je nog een paar weekjes voor wachten…

Zwangerschap per week: 11 weken zwanger

Bye embryo, hi foetus. Vanaf deze week heb je officieel een foetus in je buik. Voor de belangrijkste orgaanstelsels zijn in de eerste weken van je zwangerschap inmiddels de beginselen gelegd. Deze zullen zich verder ontwikkelen in de rest van de negen maanden. 

Zwangerschap per week: 12 weken zwanger

Met een beetje geluk kun jij deze week voor het eerst jouw baarmoeder aan de buitenkant voelen. En nog veel leuker: in deze week vindt vaak ook de eerste termijnecho plaats. Hoe bijzonder is het om dat kloppende hartje voor het eerst te zien! Je baby is nog net geen 6 centimeter groot, maar de liefde die je al voelt… 

Zwangerschap per week

Zwangerschap per week: 13 weken zwanger

Het eerste trimester is bijna ten einde. Met die bonusmaand aan het begin zou je er doorheen moeten vliegen, maar de eerste weken van een zwangerschap lijken toch altijd erg traag te gaan. Niet zo gek, je bent er elke dag van de week mee bezig. Het einde van het eerste trimester betekent ook dat sommige kwaaltjes af zullen nemen. Je bent misschien minder misselijk en hopelijk heb je de komende tijd ook weer meer energie. 

Zwangerschap per week: 14 weken zwanger

Het tweede trimester is aangebroken, en dat is vaak de meest relaxte fase van je zwangerschap. Minder kwaaltjes, waardoor jij meer plezier hebt van je zwangerschap. Er zijn echocentra die met 14 weken al een geslachtsbepalende echo uitvoeren. Misschien heb je heel sterk het gevoel dat je juist een jongen of een meisje krijgt, of heb je er alles aan gedaan om het geslacht te beïnvloeden? Kun je niet wachten tot de 20 weken echo? Dan kun je eventueel eens rondbellen waar dit mogelijk is. Enne… dat buikje begint nu echt te groeien!

Zwangerschap per week: 15 weken zwanger

Je baby heeft haartjes! Niet op z’n hoofd, maar over het hele lichaampje. Het zijn trouwens hele zachte haartjes, die lanugo worden genoemd. Deze houden de baby lekker warm. Inmiddels kunnen zich bij jou ook andere kwaaltjes aandienen: in het tweede trimester kun je voor het eerst last krijgen van bandenpijn. 


Week 15

Zwangerschap per week: 16 weken zwanger

Het begint mensen om je heen op te vallen dat je zwanger bent: niet alleen door je groeiende buik, maar ook door een zwangerschapsglow! Rode blosjes op je wangen, een glanzende bos haar… wat een fijne bijkomstigheid. Andersom kun je misschien ook juist last krijgen van huidproblemen, zoals acne of eczeem. Je baby is nu ongeveer net zo groot als een avocado. 

Zwangerschap per week: 17 weken zwanger

Alweer plassen?! Je baarmoeder groeit nu zo hard, dat er weinig ruimte overblijft voor je blaas. Dat betekent toiletbezoekjes aan de lopende band. Je baby is nu ongeveer 13 centimeter groot. 

Zwangerschap per week: 18 weken zwanger

Wacht even… voelde je dat echt? Waren het je darmen die overuren draaien of… was het het eerste schopje van je baby? Schopje is misschien nog een groot woord, maar in deze periode kun je je baby wel voelen ‘fladderen’. Mega bijzonder!

Zwangerschap per week: 19 weken zwanger

Misschien praatten jij en je partner af en toe al tegen de baby, maar vanaf nu kan ‘ie je ook echt hóren. Lekker veel kletsen en zingen dus, dat is goed voor de herkenning. Je baby is nu ongeveer net zo groot als een mango. 

Zwangerschap per week: 20 weken zwanger

Je bent op de helft: wat een mijlpaal! Mocht je het geslacht willen weten en je hebt nog geen pretecho gedaan, dan kunnen ze jou het geslacht van jouw baby vertellen tijdens de 20 weken echo. De 20 weken echo is sowieso erg belangrijk: tijdens deze echo gaan ze van top tot teen bekijken of alles in orde is met jouw baby. Best een spannend moment, en het kan ook even duren: soms duurt zo’n echo wel langer dan een uur.

Zwangerschap per week: 21 weken zwanger

Smeren, smeren, smeren. Niet omdat het zonnetje schijnt, maar omdat jouw buik hard groeit! Om zwangerschapsstriemen te voorkomen en je huid soepel te houden kun je een speciale balsem of crème smeren. Nog leuker: laat je partner dit doen, zo maak je er een bijzonder moment van samen en betrek je hem of haar meer bij de zwangerschap.

Zwangerschap per week: 22 weken zwanger

De eerste haartjes op het hoofd beginnen te groeien: je baby krijgt een ieniemini kapseltje. Ondertussen krijg jij steeds raardere, levendige dromen. Bizar, maar hoort er allemaal bij.

Zwangerschap per week: 23 weken zwanger

Je baby’tje kan al steeds beter horen. Niet alleen jou, maar ook geluiden die verderop klinken. Én je hartslag, die ‘m als het goed is lekker rustig houdt. Verder krijgt je baby steeds meer babyvet.

Zwangerschap per week: 24 weken zwanger

Vanaf 24 weken is je baby levensvatbaar. Als het nu geboren wordt, dan zullen artsen er alles aan doen het in leven te houden. Veel beter is het om je baby nog even binnen te houden. Een baby die voor 37 weken zwangerschap wordt geboren, wordt ook wel prematuur genoemd. 

Zwangerschap per week: 25 weken zwanger

Wist je dat je baby’s huid tot nu toe een beetje doorzichtig was? Eng idee hè? Gelukkig komt daar nu verandering in: de huid van je baby kleurt namelijk langzaamaan roze. 

Zwangerschap per week: 26 weken zwanger

Tandjes, dat is toch pas iets waar baby’s mee te maken krijgen als ze een paar maanden oud zijn? Klopt, maar wist je dat de tandjes zich nu al onder het tandvlees ontwikkelen? Ook de longen worden steeds beter ontwikkeld en jouw baby krijgt langzaamaan smaakpapillen. Ondertussen ben jij misschien al bezig met de eerste babyspullen in huis te halen. Bedenk goed wat je wel en niet nodig hebt, er zijn genoeg nutteloze babyspullen waar je op kunt besparen. 

Zwangerschap per week: 27 weken zwanger

Je baby is nu net zo groot als een bloemkool! Logisch dus dat je al een flinke buik hebt. Minder logisch is dat mensen er maar al te graag aan willen zitten. Tik op de vingers, afblijven! Jouw buik is jouw buik. Zou fijn zijn als mensen dit eens zouden leren. 

27 weken zwanger
27 weken zwanger

Zwangerschap per week: 28 weken zwanger

Hoera, het derde trimester is aangebroken! Of nou ja… hoera? Kwaaltjes waarmee je dacht afgerekend te hebben in het eerste trimester, kunnen weer terugkomen. Stemmingswisselingen bijvoorbeeld. Ondertussen worden de spieren en botten van jouw baby steeds sterker. En dat ga je ook voelen: de schopjes worden steeds krachtiger! Ook een ieniemini mijlpaaltje: je baby kan nu knipperen. Heb jij al nagedacht over hoe je wilt bevallen? Bevallen in bad is bijvoorbeeld ook een optie.

Zwangerschap per week: 29 weken zwanger

Jouw baby wordt steeds meer een echt mensje. Zacht kraakbeen verandert nu langzaam in bot en de cellen in de hersenen worden steeds verfijnder. De zintuigen worden ook steeds beter: je baby kan nu zoet en zuur onderscheiden. 

Zwangerschap per week: 30 weken zwanger

Nog maar tien weken! Je bent natuurlijk allang aan het aftellen, maar nu komt het echt dichtbij. Je baby krijgt nog steeds veel hersenweefsel erbij, en is dus ook in de laatste fase van je zwangerschap nog volop in ontwikkeling. 

Zwangerschap per week: 31 weken zwanger

Heee, zijn dat de eerste natte plekken in je beha? Oh nee toch, je borsten kunnen in week 31 al melk aanmaken. Niet echt handig, maar gelukkig zijn er speciale pads om natte plekken in je shirt te voorkomen. En terwijl de zwangerschap voor jou misschien steeds een stukje zwaarder wordt, blijft de baby lekker beweeglijk.

Zwangerschap per week: 32 weken zwanger

Een flinke krop sla, zo groot is jouw baby. En dat begin je behoorlijk te merken: hoe meer ruimte jouw baby nodig heeft, hoe minder ruimte er overblijft voor je andere organen. Zo kun je best kortademig zijn door de baarmoeder die op je longen drukt.

Zwangerschap per week: 33 weken zwanger

Je baby weet nu ongeveer wat dag en nacht is. Misschien merk je ook al een tijdje dat jouw kleintje een aardig ritme heeft. Dit is goed! Is je kleintje wel een beetje lief voor je? Het lijkt erop dat de trapjes steeds harder worden. Gelukkig getuigt dit alleen maar van een gezonde baby.

Zwangerschap per week: 34 weken zwanger

Misschien ga je deze week al met zwangerschapsverlof, grote kans dat je daar naar uitgekeken hebt. Tijd om het wat rustiger aan te doen en je voor te bereiden op de bevalling en je huis helemaal babyproof te maken. Je baby groeit intussen lekker door: nageltjes worden weer iets langer en bij jongetjes dalen de testikels naar zijn scrotum. Hebben jouw vriendinnen trouwens al een babyshower voor je geregeld?

Zwangerschap per week: 35 weken zwanger

In deze week zijn de nieren van je baby volledig ontwikkeld. Over nieren gesproken: zelf kun je af en toe last krijgen van urineverlies in de laatste weken van je zwangerschap. Geen ramp, daar hebben we gelukkig inlegkruisjes of maandverbandjes voor. Je baby groeit ondertussen elke dag een beetje dikker. 

Zwangerschap per week

Zwangerschap per week: 36 weken zwanger

Als het goed is, is jouw baby rond deze tijd ingedaald naar je bekken. Dit is fijn, want hierdoor krijg jij weer iets meer lucht doordat er wat meer ruimte vrij is gekomen in jouw buik. Ligt jouw baby in een stuit? Dan kan hij nu niet meer zelfstandig draaien. Een verloskundige kan dan proberen dit van buitenaf te doen. 

Zwangerschap per week: 37 weken zwanger

En je baby is… klaar! Vanaf week 37 is de baby officieel voldragen. Als het nu geboren wordt, kun je het geen vroeggeboorte meer noemen. In de laatste weken voor de bevalling oefent je baby met in- en uitademen. Dit doet hij nog niet met lucht, maar met het vruchtwater. 

Zwangerschap per week: 38 weken zwanger

Ben je al klaar met de buik die je met je meedraagt? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Het is misschien nog even doorbijten totdat de baby er is, maar het zou ook nu al kunnen gebeuren. Wanneer jouw baby ook komt, hij maakt zich in ieder geval al op voor z’n grande entrance. De laatste donshaartjes gaan in deze week weg.

38 weken zwanger
38 weken zwanger

Zwangerschap per week: 39 weken zwanger

Krijg jij al voortekenen van de bevalling? Misschien heb je al een keer te maken gehad met oefenweeën. Deze zijn anders dan voorweeën. Bij oefenweeën ‘oefent’ je baarmoeder met samentrekken, deze kunnen ook weer overgaan. In tegenstelling tot oefenweeën worden voorweeën op den duur regelmatig en gaan ze over in het ‘echte werk’. Voortekenen van een aankomende bevalling kunnen ook zijn: breken van de vliezen, diarree, verliezen van je slijmprop of bloederig slijm uit de vagina. Toch hóeft dit niet per se een voorteken te zijn: het kan daarna nog dagen of zelfs weken duren.

Zwangerschap per week: 40 weken zwanger

Het is zover, het is de week van je uitgerekende datum: de datum waar je waarschijnlijk al zo lang naar uitgekeken hebt. Waarschijnlijk kun je nu nergens anders meer aan denken dan ‘de dag’. Maar wanneer zou die beginnen? Zou het op de uitgerekende dag zijn? Zo spannend allemaal! Blijf vooral relaxed: laat je partner de klusjes in huis doen en… succes met wat er komen gaat!

Lees ook: Het Grote Zwangerschapskwaaltjes Dossier