38 weken zwanger: de puntjes op de i

Zwanger door Laura

Nog twee weken tot je uitgerekende datum! Jeetje wat vliegt het opeens voorbij. Alweer 38 weken zwanger. Hoewel je dacht dat het niet mogelijk was, is je babybuik de afgelopen weken nog meer gegroeid. Voor de meeste zwangere vrouwen is het nu wel leuk geweest: hij of zij mag nu wel komen. Nog eventjes geduld.... Dit is wat je kunt verwachten bij 38 weken zwanger zijn.

 

Langs de meetlat: 49,3 cm
Op de weegschaal: 2900 gram

 

38 weken zwanger: finishing touches 

Vorige week was je baby'tje al voldragen, maar nog steeds groeit hij of zij door. Wekelijks komt je baby nog een half pond aan. Daarnaast worden de laatste puntjes op de i gezet. De overgebleven donshaartjes over zijn hele lijf verdwijnen bij 38 weken zwangerschap. Het extra vet zorgt ervoor dat-ie lekker warm blijft (en er heel schattig uitziet). Ook de haren op het hoofdje groeien steeds langer! Je bent vast al nieuwsgierig welke haarkleur je ongeboren kindje heeft.

Ook in zijn hoofdje is er van alles aan de hand. Als je 38 weken zwanger bent, wordt de verbinding tussen de hersenen en het zenuwstelsel steeds beter. Hierdoor kan je baby zometeen de eerste indrukken van de buitenwereld vastleggen. Ook wordt er een stofje aangemaakt waardoor de longblaasjes niet aan elkaar kleven als hij over enkele weken zijn eerste adem haalt.

38 weken zwanger

38 weken zwanger: voorbereiding op borstvoeding

Ook jouw lichaam maakt zich op voor de bevalling en het verzorgen van de baby. Wanneer je ongeveer 38 weken bent, zul je merken dat je borstvoeding op gang komt. Dat houdt in dat er een gele vloeistof uit je tepels kan lekken. Dat heet colostrum: de voorloper van moedermelk. Je kunt alvast zoogcompressen om je beha stoppen om doorlekker te voorkomen.

 

Benieuwd naar volgende week? Ga snel naar 39 weken zwanger!

Bron: 24baby