Hoelang kun je moedermelk bewaren?

Kinderen door Sandra E

Ben je van plan om na je bevalling borstvoeding te gaan geven? Dan ga je waarschijnlijk ook kolven en zo je kindje aan het drinken uit de fles laten wennen. Als je een dagje weg gaat of een afspraak hebt, is het handig als je een voorraad afgekolfde moedermelk opbouwt. Het is handig én belangrijk om dan te weten hoelang je moedermelk kunt bewaren. In dit artikel leggen wij je uit hoe je dat het beste kunt doen.

moedermelk bewaren

Lees ook: Huishoudelijke klusjes waar een nieuwe mama (of papa) geen tijd meer voor heeft

Hoelang moedermelk bewaren in de koelkast

Als je net melk hebt afgekolfd, kun je dit op kamertemperatuur laten staan voor de volgende voeding. Op kamertemperatuur is vers afgekolfde melk tenminste tot 10 uur houdbaar. Wil je de melk langer bewaren, dan zet je deze in de koelkast. Niet in de koelkastdeur, maar zoveel mogelijk achterin want daar is het het koudst. Je kunt afgekolfde moedermelk tot acht dagen in de koelkast bewaren.

Hoelang moedermelk bewaren in vriezer

Invriezen van afgekolfde moedermelk is een hele fijne manier om je moedermelk te bewaren. Zo heb je altijd een voorraadje melk binnen handbereik. Laat de afgekolfde melk eerst goed afkoelen in de koelkast. Let erop dat je het binnen 24 uur na het kolven moet invriezen. Er zijn speciale moedermelk bewaarzakjes te koop. Die zijn heel geschikt om je moedermelk in te vriezen. Vergeet niet de datum van de dag dat je de melk invriest op de zakjes te schrijven. Ingevroren moedermelk kun je tot twaalf weken goed houden. Heb je een zakje nodig? Dan kun je deze het beste in de koelkast laten ontdooien. Het duurt ongeveer 12 uur voordat de moedermelk ontdooid is. Is de melk eenmaal ontdooid dan kun je deze maximaal 24 uur bewaren.

Tip: Reserveer een aparte lade in de vriezer om de zakjes moedermelk te waren.

Lees ook: Vera (36): 'Ik geef mijn kind van 7 jaar af en toe borstvoeding'