Wat is de ideale koelkast temperatuur?

Wonen door Redactie Ze.nl

Je staat er hoogstwaarschijnlijk niet elke dag bij stil: maar je koelkast temperatuur is tóch elke dag best belangrijk. Ga maar na: als je koelkast te warm staat afgesteld, dan kun je misschien al raden wat er met de spullen in de koelkast staat te gebeuren. De koelkast temperatuur kan trouwens ook te koud staan afgesteld! Dus wat is dan de ideale koelkast temperatuur?

Koelkast temperatuur instellen

De ideale temperatuur in je koelkast is afgesteld tussen de 3 en 4 graden. Door deze temperatuur wordt de groei van schimmels en bacteriën het beste geremd. Wist je dat bij bijna een kwart van alle huishoudens in Nederland de temperatuur van de koelkast verkeerd staat afgesteld? Dat komt ook omdat de temperatuur op verschillende manieren kan worden aangegeven. De ene koelkast laat de graden in Celcius zien, terwijl een andere koelkast met een puntentelling werkt. Handig, not. Want welke stand hoort bij welke temperatuur? Gelukkig is dit gemakkelijk te vinden in je handleiding. Deze handleidingen zijn vaak ook online te vinden. Wanneer je het merk van je koelkast en het typenummer googelt, moet het gemakkelijk te vinden zijn. 

Koelkast temperatuur te warm

Als je koelkast temperatuur te warm staat afgesteld, kan dit de verspreiding van bacteriën versnellen. Voor een product als frisdrank is dit niet zo’n ramp, maar je vlees en vis wil je écht op de juiste koelte bewaren. Salmonella - wat in kip, varkensvlees en eieren kan zitten - kan namelijk best gevaarlijk zijn. De bacterie groeit het snelste bij een temperatuur van rond de 37 graden. Wanneer de salmonella zich in een temperatuur van rond de 4 graden bevindt, kan het niet meer vermenigvuldigen. 

Koelkast temperatuur te koud

Wanneer je koelkast temperatuur te koud staat afgesteld, hoeft dit minder erge gevolgen te hebben. Er kan dan alleen ijsvorming ontstaan in bijvoorbeeld dranken. Zuiveldranken met ijs kun je weggooien: en dat zou toch een beetje zonde zijn! 

Koelkast temperatuur

Temperatuur controleren

Twijfel je of de temperatuur in jouw koelkast juist staat afgesteld? Er zijn speciale koelkast thermometers die je in een glas water in een koelkast kunt zetten. Nadat je deze 24 uur hebt laten staan kun je de temperatuur aflezen en controleren of dit inderdaad de juiste is. Bedenk wel: de temperatuur van producten is een stuk lager dan de temperatuur van de lucht in je koelkast. Vandaar dat het belangrijk is een glas water te gebruiken. 

De koudste plek in je koelkast

Wat is nu de koudste plek in je koelkast? Ja ha-ha, en dan bedoelen we niet de vriezer, grapjas. In de koelkast zijn de lades vlak boven je groentelade (de lades in het midden dus) vaak het koelst. Dit is dus de beste plek voor versproducten als vers vlees en verse vis. 

Hoe vaak moet je een koelkast schoonmaken?

Je kunt je koelkast dan wel op de juiste temperatuur hebben afgesteld, het blijft belangrijk dat je het ding regelmatig goed schoonmaakt. Hierdoor geef je (gevaarlijke) bacteriën de minste kans en zeg nu zelf: het is wel zo'n fris idee dat jouw eten op een schoon plekje ligt. Bij voorkeur maak je de koelkast een keer in de de drie maanden schoon. 

Lees ook: Deze beautyproducten kun je het best bewaren in de koelkast tijdens zomerse temperaturen