SOS huishouden: De allerbeste grootmoeders tips!

Wonen door Kristie

Het liefst wil je voor elke kleine vraag je moeder bellen. Maar je bent een onafhankelijke vrouw en je wilt haar niet belemmeren met jouw geringe kennis van het huishouden. Een kei worden in schoonmaken, maar kun je wel wat tips gebruiken? Dan hebben wij grootmoeders (schoonmaak)tips voor je verzameld!

huishouden

 
 

Woon- en slaapkamer

Wil je een lekkere frisse geur in huis? Maak ‘m zelf! Doe 1/3 deel azijn, 1/3 deel wasverzachter en 1/3 deel water in een spuitflesje en spray er lekker op rond! De azijn neutraliseert vieze luchtjes en de wasverzachter zorgt voor een heerlijke, frisse geur!

Is je dekbed helemaal slap en dun geworden en wil je hem weer lekker vol hebben? Doe ‘m dan in de wasmachine met twee tennisballen! Wordt-ie weer lekker dicht en vol van. Het lawaai moet je dan maar even voor lief nemen…


Vind jij het ook altijd zo gezellig om kaarsjes aan te steken ’s avonds? Wanneer je de kaarsen voor gebruik in zout water legt, druipen ze minder. Je kunt ze ook 24 uur van tevoren in de vriezer leggen!

Staan je kamerplanten weer eens te verdorren op de vensterbank omdat je steeds vergeet dat gordijn open te doen? Pak een stuk aluminiumfolie, plak deze op de vensterbank en zo zal het licht versterkt weerkaatst worden op je planten. Je moet dan natuurlijk niet vergeten dat ze ook nog water nodig hebben…

Heb je vlekken op je stoffen bank? Spuit er dan eens wat haarlak op en veeg het er meteen daarna weer af met een schone doek.

 


Keuken

Als je steeds een paar pannen over hebt die niet meer in de vaatwasser passen – als je überhaupt de luxe van een vaatwasser hebt – gebruik je vaak te veel afwasmiddel. Daarom kun je ook een beetje afwasmiddel gemengd met water in een spuitfles doen. Eén keer sprayen over je pan en je hebt genoeg! Ook handig als je even snel een doekje met sop wilt hebben. Zo gaat je afwasmiddel ook nog een stuk langer mee!

Om vieze geurtjes uit je koelkast te jagen, kun je een schoteltje met koude koffie in je koelkast zetten. Ook een droog theezakje zou moeten helpen.

Zijn al je messen bot? Een schaar is niet alleen handig om prijskaartjes van je kleren af te knippen, maar ook om bijvoorbeeld pizza mee te 'knippen'. Koop hiervoor wel een echte kookschaar!

Wil je je afzuigkap weer lekker laten glanzen? Gebruik dan Glassex of babyolie op een stukje keukenrol.

Badkamer en toilet

Wil je die kalkaanslag op je douche of in je wasbak weleens weg hebben? Gebruik dan azijn. Verwarm deze en doe het in een spuitfles. Spuit het gedeelte dat je schoon wilt hebben ermee in en laat het 15 minuten intrekken. Daarna kun je de kalkaanslag verwijderen met een sponsje. Tip: doe zo veel mogelijk ramen open.
 
Als de tegels in je badkamer vies en dof zijn, kun je ze weer laten shinen door ze met shampoo in te wrijven. 

Heb je het hele huis al gestofzuigd en wil je nog snel even de tegels in de badkamer stofzuigen? Zuig dan eerst wat waspoeder op met je stofzuiger. Vervolgens wordt de frisse geur overal verspreid!

Is je douchematje eerder zwart dan wit? Als er buiten een dik pak sneeuw ligt, leg hem dan - met het vieze deel naar onderen - op de sneeuw. Gegarandeerd dat je matje daarna weer lekker wit is en de sneeuw zwart!

Gebruik verschillende wasmanden voor verschillende was. Zet bijvoorbeeld een mand in de badkamer voor alléén handdoeken, washandjes en ondergoed. Zo ben je snel van je vuile was af en hoef je je was niet meer te sorteren!

Wat doe jij om je huishouden zo aangenomen mogelijk te maken? En heb jij nog een gouden tip?