Lifestyle / Wonen
Wonen

Oma's huishoudtips: Houd je bed schoon

Reageer 0
Met ?Oma?s huishoudtips? reken je zo af met ongemakken in huis. Of dat nu vlekken zijn in je nieuwe bankstel of een misselijkmakende geur uit je koelkast, ?oma? heeft de oplossing! Deze keer: het schoonhouden van je bed.

Een gemiddeld mens slaapt acht uur per dag. Per nacht verlies je ongeveer een halve liter vocht. Dat trekt allemaal rechtstreeks je matras, dekbed en kussen in. Kan je dus nagaan wat een vieze boel het is als je met z'n tweeën in één bed slaapt... Lekker hoor.

Daarnaast is je bed een broedplaats voor huismijten. Op een gemiddeld éénpersoonsmatras wonen er ongeveer vijfhonderd. Ga na dat één huismijt in z'n leven voor vierhonderd nakomelingen zorgt, én dat alle dode huismijten gewoon op je bed blijven liggen. Dan kom je uit op 100.000 tot ongeveer een miljoen (dode) huismijten in je bed - in een periode van tien jaar.  

Het is dus noodzakelijk om je bed goed schoon te houden. Let's face it: Een lekker idee is het niet. Maar hoe houd je je bed dan echt goed schoon? Oma heeft wat tips!


1. Draai je matras regelmatig om
Buiten het feit dat het goed is om zo af en toe je matras te laten luchten, voorkomt het regelmatig omdraaien ook dat er ligkuilen in je bed ontstaan. Als je eens in de paar weken je matras omdraait, ben je goed bezig!

2. Aan de gang met soda
Strooi ongeveer eens per maand je matras vol met soda. Deze zoutachtige korrels onttrekken het vocht en vieze luchtjes uit je matras. Huismijten worden hier niet blij van, dus dat is goed! Laat de soda ongeveer vier uur op je bed liggen en zuig het er vervolgens af met je stofzuiger. Kijk wel uit dat je niet te veel soda gebruikt, hier houdt je stofzuiger namelijk niet van.

3. Was je lakens lekker heet
Verschoon, vooral als je samen een bed deelt, ongeveer eens per week je lakens. Nadat ze een week op je bed hebben gelegen, zul je merken dat ze niet meer zo fris ruiken. Als je je lakens in de was gooit, zorg dan dat ze met een temperatuur vanaf zestig graden gewassen worden. Dit zal afrekenen met een aantal bacteriën die in je lakens leven. Bye bye!


4. Maak je kussen schoon!
Iedere nacht lig je te zweten en te kwijlen op je kussen. En ondanks je schone lakens, dringt er toch ook een hoop door in je kussen. Er zijn twee dingen die je kunt doen om je kussen schoon te maken. Check even op het label of je je kussen mag wassen. Zo ja, doen! Hier wordt hij weer lekker fris van! Zorg wel dat je, tijdens het drogen, het kussen af en toe omkeert en opschudt. Dit zorgt ervoor dat er geen muffe waterstank in komt. Verder kun je ook je kussen in de vriezer leggen (als die niet nat is van het wassen, natuurlijk!). Als je je kussen minimaal een paar uur in de vriezer laat liggen, zijn een groot deel van de bacteriën en mijten uitgeroeid. 

5. Was je dekbed
Ook je dekbed kan, in de meeste gevallen, gewassen worden in de wasmachine. Daar wordt hij heerlijk fris van, dus het is echt een aanrader! Kijk wel goed op het labeltje en prop hem niet in de wasmachine, maar vouw hem netjes op. Dit voorkomt dat je wasmachine niet zo gaat bonken.Mocht je je dekbed niet zelf kunnen wassen, breng hem dan eens in het halfjaar naar een stomerij. Denk maar aan al die vieze beestjes!

Hoe houd jij je bed schoon? En sta jij stil bij al dat vocht dat je verliest en al die mijten die in je bed leven?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 6 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Dokterbed Sevenum

  Het schoon maken van een matras is heel belangrijk.
  Omdat de huisstof mijt onder alle omstandigheden overleeft en voortplant blijft het noodzakelijk het matras goed te reinigen. En de huisstof mijt te doden bv door UV-C verlichting. En de vervuiling van huidschilvers en dode mijt en de ontlasting moeten worden verwijderd.
  Dokterbed heeft hiervoor een speciale machine en komt bij U thuis voor een reiniging. Vooraf geven wij altijd eerst een test reiniging.
  www.dokterbed.nl

 • Claudia

  Ik kan mijn matras niet omdraaien, de onderkant is anders.

  Verder sla ik mijn lakens élke ochtend helemaal terug, zodat vocht kan verdampen en alles lekker kan luchten.

  Maar ik zou wel iets vaker mijn deken en kussens mogen wassen. Met dit week durf ik niet goed (bang dat ik 's nachts zonder deken zit :P)

 • Dèsi-Belle

  Ligkuilen! Daar gaan je rug en nek zeer van doen zeg. Het word tijd dat ik mijn matras omdraai, dan word ik weer eens met een uitgeslapen gevoel wakker.

 • KRN

  Ik draai mijn matras wekelijks, tijdens het verschonen en sla ook altijd mijn bed open 's ochtens huismijt houd niet van kou en droogte ;-)

  Een schoon bed vind ik heerlijk, van die frisse en lekker ruikende lakens.

 • Madeliefje49

  Ik houd me matras schoon door hem af en toe om te draaien..En het ieder half jaar dat te doen met soda..(Ik had dit ooit eens gelezen op een site)En delakens op hoge temperaturen te wassen..En mij ochtend ritueel is ieder morgen het dekbed half terug slaan en zo lekker de hele dag laat liggen ...Kan het goedl uchten van me ma geleerd...J a ik wist dat we vocht verliezen tijdens onze slaap.. Maar met die mijten ben ik niet zo bezig...Na mij idee hou ik het goed schoon..

 • Carolien Daniels

  Als ik mijn bed verschoon, laat ik mijn matras altijd een tijd op zijn kant staan. Ik weet niet of het helpt, maar heb het idee dat het dan een beetje kan luchten.
  Nou baal ik dat ik maar aan een kant Nasa heb... nou kan ik hem niet omdraaien... :-(

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen