Het huishouden: de verschillen tussen man en vrouw

Wonen door Esmee

Denk je eindelijk lekker thuis te zijn na een dag hard werken, staat de afwas van een paar dagen en een volle wasmand op je te wachten. Na al die jaren begrijp ik eindelijk mijn moeders klaagzangen over het huishouden.  
 
Ik woon al zeven jaar 
niet meer bij mijn ouders, maar al die tijd nam ik het huishouden nooit zo serieus. In een studentenhuis met vier meiden had dat ook niet zoveel zin. Een schoonmaakrooster hield nooit lang stand. De enige 
plek die ik netjes kon houden was mijn eigen slaapkamer. Sinds een paar maanden woon ik samen met mijn vriend. In een echt ?grote mensen?-huis met een vaatwasser en een bad. Voor mij een hele grote stap, waar ik nog geen moment spijt van heb gehad. Maar dan is er het huishouden. Nu het mijn eigen huis is, wil ik graag dat alles netjes is en blijft. Heb ik gisteren gestofzuigd, dan ligt er vandaag alweer een berg stof onder het bed. Heb ik de keuken net schoongemaakt, is er weer een bom ontploft na een avondje koken met vrienden. Best ondankbaar, dat huishouden. En het feit dat ik het samen met vriendlief moet runnen, werkt niet altijd even mee. De grootste verschillen tussen ons die mij al opgevallen zijn?
 
Grondig versus optisch schoonmaken
Zaterdagochtend, 11:00 uur. Ik kom thuis met een tas vol boodschappen. De heer des huizes is net klaar met stofzuigen. Trots laat hij me zien hoe schoon het is in huis. Alles wat je op het eerste gezicht ziet, is inderdaad heel schoon. Even later kijk ik nog een keer goed en zie ik dat hij het stukje onder de tafel, achter de deur en onder het bed 'vergeten' is. Optisch schoonmaken, noemen mannen dat. Heel slim, maar ik trap er mooi niet in. 
 
Alles gescheiden versus alles door elkaar wassen
Misschien ben ik een enorme zeurpiet, maar ik zie mijn zijden blouse niet graag de wasmachine ingaan met zijn zwarte spijkerbroek. Of een donkere was, die gewassen wordt met wasmiddel voor de witte was. Of mijn mooie strings, die gewassen worden op 60 graden. Mijn vriend ziet het verschil niet: ?Het wordt toch schoon?? Daar heeft hij wel een punt, maar ik doe het voortaan liever zelf. 
 
Alles dichtdoen versus alles open laten staan 
En dan heb ik het over tubes tandpasta, potten pindakaas, potten crème of flessen cola. Werkelijk waar, nergens draait vriendlief een dop of deksel op. De tube tandpasta ligt altijd op de wastafel en de dop vind ik altijd ergens op de grond. Of ik pak de pot pindakaas aan de bovenkant vast en de pot valt. Juist ja, omdat de deksel er niet goed op zit. Ik weet niet of dit een typisch mannentrekje is, of een typisch trekje van alleen mijn vriend. Het is in ieder geval geen ruzie waardig, dus ik blijf lief vragen of hij alsjeblieft de dopjes en dekseltjes vast wil draaien. 
 
 
In de wasmand versus buiten de wasmand
Vieze sokken horen in de wasmand. Mijn vriend heeft daar nogal moeite mee. Ernaast kan wel. Erop lukt hem ook nog. Maar erin. Nee, onmogelijk. Niet dat ik de meest nette persoon op aarde ben, maar je zult niet zo snel mijn sokken terugvinden die een paar weken kwijt waren, omdat ze lagen te verstoffen achter de wasmand. Wat is dat toch, met mannen en sokken? 

Bonusaanbiedingen versus dure boodschappen
Begrijp me niet verkeerd, als je hard werkt en het kunt betalen vind ik absoluut niet dat je moet bezuinigen op boodschappen. Maar ja, we leven toch in tijden van crisis en dan is minder geld uitgeven aan boodschappen geen overbodige luxe. Boodschappen doen met mijn vriend staat altijd garant voor een hoog bedrag onderaan de streep van de kassabon. Alles wat hij lekker vindt of waar hij zin in heeft, gooit hij in het mandje. Kijken naar hetzelfde product dat iets goedkoper is of een bonusaanbieding, vindt hij maar ingewikkeld. Met als gevolg dat we aan het einde van ons geld vaak een stukje maand overhouden. 
 
 
Laatst kwam ik thuis en had hij als verrassing het hele huis schoongemaakt en zelfs bloemen gekocht. De schat. Alle verschillen verdwenen als sneeuw voor de zon en waren ineens niet zo belangrijk meer. Vrouwen komen niet voor niets van Venus en Mannen van Mars, toch? 

Hoe zijn de rollen in jullie huishouden verdeeld?