Oma's huishoudtips: Vieze keuken

Wonen door Betty
Met ?Oma?s huishoudtips? reken je zo af met ongemakken in huis. Of dat nu vlekken zijn in je nieuwe bankstel of een misselijkmakende geur uit je koelkast, ?oma? heeft de oplossing! Deze keer: vieze keukenapparatuur.

Oven

Verse cupcakes bakken, een heerlijke ovenschotel bereiden of pizza's uit de diepvries opwarmen: we gebruiken onze oven graag en vaak. Maar daardoor wordt hij ook erg vies. Als het nog meevalt, is het vaak voldoende om de oven schoon te vegen als hij nog niet helemaal afgekoeld is. Voor het zwaardere werk zet je na het voorverwarmen van de oven een bak water met ammoniak in het midden. Doe het deurtje dicht en laat het de hele nacht zo staan. De volgende dag haal je heel gemakkelijk al het vuil weg!


Waterkoker

Een waterkoker en kalkaanslag zijn als het dik worden van een McDonald's-dieet: onvermijdelijk. Als je niet ieder jaar een nieuwe waterkoker aan wilt schaffen, is het een idee om eens in de zoveel tijd de waterkoker te ontkalken. Dat doe je door hem te vullen met water en er een flinke scheut schoonmaakazijn in te gooien. Zet de waterkoker aan; deze zal zichzelf vervolgens ontkalken. Als hij klaar is kun je hem van binnen even schoonspoelen. Om van die azijnlucht af te komen, laat je de waterkoker daarna nog een paar keer met alleen water koken. Ververs het water steeds, waardoor de waterkoker weer helemaal fris wordt.

Magnetron
Een kommetje tomatensoep laten ontploffen tijdens het verwarmen in de magnetron, waardoor de hele magnetron rood is van binnen? Zet een kopje water met citroensap in de magnetron, laat hem even draaien en maak vervolgens met een handomdraai alles schoon. Voor het groffere werk (aangekoekte soep, bijvoorbeeld), kun je een schaaltje water met een vaatwastabletje tien minuten lang laten draaien. Na afloop glimt de magnetron weer tegen je op!Gasfornuis

De pitjes op een gasfornuis kunnen ongemerkt heel vies en vet worden. Om ze weer glanzend schoon te krijgen, leg je ze een poosje in cola. Laat het goedje een tijdje weken en spoel de pitjes vervolgens goed af. En ta-daaa: ze stralen weer!

Geurtjes in je koelkast
Een Frans kaasje of een haring te lang in de koelkast laten liggen? Wat de reden ook is, soms komt er zo'n stank op je af als je de koelkastdeur opendoet, dat je jezelf liever uithongert dan er nog iets uit pakt. Maar stank uit de koelkast is heel gemakkelijk opgelost: leg een droge, witte boterham of een schaaltje ongebruikte koffie in de koelkast en laat de tijd haar werk doen. De volgende dag haal je de koffie of het sneedje brood eruit en klaas is Kees!

Heb jij nog tips voor een stralende keuken?