Oma's huishoudtips: Vechten tegen vlekken

Wonen door Betty
Met ?Oma?s huishoudtips? reken je zo af met ongemakken in huis. Of dat nu vlekken zijn in je nieuwe bankstel of een misselijkmakende geur uit je koelkast; ?oma? heeft de oplossing! Deze keer: het verwijderen van vlekken.

Make-up

Als moderne vrouw komt het weleens voor dat we onszelf ?s morgens aan een aardige laag make-up onderwerpen. In alle haast kan het dan gebeuren dat er make-up gemorst wordt op je kleding, bankstel of zelfs de vloer.

What to do?

  • Als je er snel bij bent - en je hebt toevallig een citroen in huis - doe je er direct wat citroensap op. Laat het intrekken en spoel het na een tijdje af.
  • Als de vlek er al wat langer op zit en de citroensap-truc niet meer toereikend is, kun je wat agressiever aan de slag: gebruik zonder genade aceton. Laat het even intrekken en spoel het daarna goed uit.

 
Wijn of likeur

Je hebt een gezellige avond met wat vrienden en de drank is niet aan te slepen. Hoe meer er doorheen gaat, hoe groter de kans uiteindelijk is om jezelf, je meubilair en/of één van je gasten te bevlekken met je drankje. Om niet direct je schoonzus? nieuwe blouse naar de prullenbak te hoeven verbannen, raadpleeg je 'oma'. Gelukkig heeft zij opties om de vlekken eruit te halen.

What to do?

  • Hoe ironisch het ook klinkt: likeurvlekken in bijvoorbeeld een bankstel of vloer kun je verwijderen met alcohol. Maar ook met spiritus of fijnwasmiddel gemengd met een eetlepel blanke azijn en een halve liter water. Dep dit van buiten naar binnen om verspreiding te voorkomen.
  • Heb je rode wijn gemorst? Strooi er dan zout, koolzuurhoudend water of witte wijn overheen.
Zweetvlekken

Deze kennen we ongetwijfeld allemaal wel. Het weg moeten gooien van een leuke, witte blouse of T-shirt, omdat er ranzige geel/bruine aanslag zit op de plek van de oksels. Hoe druk we ook in de weer zijn met deodorant en hoe vaak we het kledingstuk ook aan een heftige wasbeurt onderwerpen: niets helpt.

What to do?

  • Vul een emmer met een mengsel van water en flink wat schoonmaakazijn. Laat je kleding hier vervolgens een nacht in weken. Spoel de boel de volgende ochtend af en gooi de kleren in de wasmachine.
  • Voor het hardnekkige werk zul je toch echt een beetje moeten boenen. Maak een mengsel van ammonia en lauw water en ga lekker los.


Deodorantvlekken

Vlekken kunnen ook juist ontstaan door het gebruik van deodorant. Bijvoorbeeld als we fanatiek aan het sprayen zijn geweest, om vervolgens direct het shirt aan te trekken. Wat je ziet zijn dan redelijk hardnekkige, witte strepen die een niet bepaald sexy effect geven op je shirt.

What to do?

  • Was de vlek met een mengsel van water en blanke azijn. Gooi het shirt daarna meteen in de was.
  • Je kunt ook je gehele shirt twee uur lang in een emmer met een mensel van schoonmaakazijn laten weken. De geur daarna is ondraaglijk, dus stop ook daarna je kledingstuk in de wasmachine.

Een vlek hoeft dus lang niet altijd het einde te beteken van een kleding- of meubelstuk. Het internet puilt uit van schoonmaaktips voor alle soorten en maten vlekken.

Ze.nl plaatst hierbij wel een disclaimer. Oma?s schoonmaaktips zijn interessant, maar wij op de redactie hebben ze niet allemaal persoonlijk uitgeprobeerd. Ga dus voorzichtig te werk bij het verwijderen van vlekken, ook bij bovenstaande tips. Wij staan namelijk niet garant als je, naar aanleiding van dit artikel, je nieuwe bankstel hebt vernietigd.

Heb jij nog handige tips die je met onze leZeressen wilt delen over het verwijderen van vlekken?