Hoe schoon is jouw huis?

Wonen door Betty

We hebben het er maar druk mee: werken, kinderen, een sociaal leven onderhouden en ook nog eens een huis om schoon te houden. Maar hoe vaak maak jij schoon? En hoe vaak zou je schoon moeten maken? Ze.nl zocht het voor je uit!

Hoe vaak kan je eigenlijk onder dezelfde lakens slapen voordat je ze rechtop tegen de muur kunt zetten? En wanneer moet je het toilet schoonmaken zodat je er geen SOA van oploopt? Ik heb even wat rondgekeken op het internet en wat vrienden ondervraagd over hun schoonmaakroutine. 

Luchtige lakens
Lakens die niet vaak genoeg worden verschoond, bevatten bizar veel bacteriën. Dat kan je je waarschijnlijk wel voorstellen, aangezien je gemiddeld acht uur per dag in bed doorbrengt en gedurende die periode lekker zweet en 'andere lichaamssappen' op je lakens verspreidt. Daarnaast is je bed een ideale broedplaats voor mijten. YUM! Advies is dus om je lakens minimaal eens in de twee weken te verschonen, maar liever iedere week.

F.: ?Ik zorg er echt voor dat ik mijn beddengoed iedere week schoonmaak. Het liefst doe ik het nog vaker, maar omdat het zo veel werk is lukt dat niet altijd. Ik hou van het gevoel van schone lakens!?

Bye bye, haren?
De hele dag door verspreiden wij huidschilfers. Die dwarrelen dan lekker in het rond en vinden uiteindelijk hun plek in je hoogpolige tapijt. Als je ook nog huisdieren hebt, mag je daar een berg haren bij optellen. Maar hoe vaak is stofzuigen nu noodzakelijk? Volgens verschillende forums die ik heb geraadpleegd, stofzuigen mensen van ongeveer eens per maand (!!!) tot twee keer per dag (!!!). Erg gevarieerd dus.

Toch was er wel een goed gemiddelde uit op te maken. In een huis met huisdieren wordt aangeraden om tweemaal per week te stofzuigen en als je geen huisdieren hebt volstaat eens per week.

S.: ?Ik heb twee golden retrievers die met hun poten en vacht een hoop vuil binnenslepen. Nu ik zwanger ben, heb ik er steeds meer last van. Ik stofzuig en dweil nu echt iedere dag!?

Tip-top toilet
Wederom heb ik een aantal forums geraadpleegd om deze vraag te beantwoorden. Zelf maak ik eens in de week de wc helemaal schoon met een sopje en bleek, maar ook daar schijnt veel verschil in te zijn. Ik las over mensen die een aantal keer per dag hun wc boenen en mensen die er een maand lang zonder tussentijdse schoonmaakbeurt op kunnen zitten.

B.: ?Ik probeer het toilet minimaal eens in de week goed schoon te maken, maar als er visite komt doe ik het nog een keer extra. Ik wil dat die in ieder geval op een schoon toilet kunnen, mochten ze moeten!?

Na een flinke zoektocht voor dit artikel, was ik na afloop niet gigantisch trots op mezelf. Waar ik in de waan was het huishouden toch redelijk netjes te doen, blijkt nu dat ik echt nog een heleboel kan leren. Er zijn mensen die iedere dag zelfs alle tegeltjes in de WC afsoppen. En mensen die iedere maand hun dekbed en kussens in de wasmachine stoppen. En, en?.

Ik ben dus erg benieuwd hoe dat met de leZeressen zit. Hoe vaak doe jij het huishouden?