Nanda: ?Niemand hoeft medelijden te hebben?

Relaties door Donna
Vorige week publiceerden we een spraakmakend interview met Peter (?Ik geloof niet in vrouwenemancipatie?), die getrouwd is met de negentienjarige Nanda. Peter werkt fulltime en Nanda houdt zich bezig met het verzorgen van haar man en het huishouden. Lees hier haar verhaal...

"Mijn man Peter - ik noem hem vanaf nu Peet, want zo noem ik hem thuis ook - is onlangs geïnterviewd over ons huwelijk. Ik vind het na alle reacties van jullie kant goed om ook mijn verhaal te doen...

Reacties op zijn interview
Ik weet wel dat we op zich een apart huwelijk hebben, omdat ik niet werk maar thuis blijf. Wat we niet wisten, was dat er zo veel gedoe zou komen. Veel vrouwen hebben negatief gereageerd, waar Peet en ik best van geschrokken zijn. Dat we door een aantal mensen afgebrand zouden worden, hadden we niet van tevoren bedacht. Ik vond dat heel erg want ik weet hoe Peet zijn uitspraken bedoelt, zelfs al klinken ze soms een beetje hard. Maar ik ben niet voor niets met hem getrouwd: ik heb er zelf voor gekozen.


Mijn relatie met Peter

Peet is de liefste vriend die ik ooit heb gehad. Daarom ben ik ook met hem getrouwd. Ik weet dat ik vrij jong ben om me al zo te binden, maar ik ben er zielsgelukkig mee dat ik samen mag zijn met zo'n leuke man als mijn Peet.

Ja, Peter houdt van een schoon huis. En hij vindt het vervelend als er nog afwas staat of als zijn kleding niet gewassen is. Maar ik vind het terecht als hij daarover moppert. Hij heeft zijn werk waarmee hij ons leven betaalt en ik heb mijn werk. Ik ben er voor het huis en voor Peter; dat bevalt mij tot nu toe prima.

Duidelijke afspraken
Ik vond het ook niet leuk om te lezen dat ik onderdrukt zou worden. Peet en ik hebben heel duidelijke afspraken gemaakt over mijn taken. En ja, die heb ik gewoon uit te voeren. Dat heeft hij op zijn werk: daar kan hij ook niet de kantjes er vanaf lopen. Als ik dat zou doen, maar wel mee zou profiteren van zijn salaris, zou dat toch niet eerlijk zijn? Daarom werk ik hard thuis: ik zet ?s ochtends mijn wekker en ga lekker aan de slag. Ik haal daar voldoening uit en Peet waardeert het door lieve dingen tegen me te zeggen en me soms lekker te verwennen als we bijvoorbeeld gaan shoppen.

Ik zou Peet nooit willen missen, hij is de man van mijn leven en ik zet me er graag voor in dat hij zich thuis als een ?koning? voelt, bij wijze van spreken. Ik geniet daarvan, want ik krijg er veel voor terug. Af en toe moet ik even schikken en ik kan niet altijd mijn zin krijgen (bijvoorbeeld met de hond die ik zo graag wil), maar als Peet het goed uitlegt dan zie ik wel in dat hij gelijk heeft. Peet weet gewoon een hoop en hij kan alles goed beargumenteren.


Mijn dagbesteding

Misschien kunnen jullie je niet voorstellen dat het huishouden een dagtaak is. Nou, dat is het zeker. Ik sta gelijk op met Peet. Dan maak ik een ontbijtje voor hem terwijl hij onder de douche staat en maak ook zijn lunch klaar. Als hij de deur uit is, ga ik zelf douchen en neem een kop koffie.

Tegen een uur of half tien begin ik met de klusjes. Ik zorg dat iedere dag alles wordt afgestoft en gestofzuigd. Verder heb ik verschillende extra klusjes, zoals het koffiezetapparaat ontkalken, de koelkast ontdooien en de douche schrobben. Het geeft mij heel veel voldoening als ik zie dat ons huis uiteindelijk lekker schoon is. Na het huishouden doe ik boodschappen en drink ik een kop koffie bij mij moeder, zus of opa. Rond vier uur ga ik naar huis en begin ik alvast met het eten. Om half zes is Peet weer thuis en staat er een lekkere, gezonde maaltijd op tafel in ons schone huis. Daarna nog even afwassen en dan hebben we samen de hele avond om leuke dingen te doen en bij te praten.

Stiekem jaloers
Ik durf te wedden dat een heleboel vrouwen stiekem jaloers zijn op mijn situatie. Ik hoor van mensen uit mijn omgeving dat iedereen het zo zwaar heeft. Ook op deze site lees ik over vrouwen die allerlei verplichtingen hebben naast het huishouden. Ik doe het jullie niet na en ik ben ook blij dat ik dat niet hoef. Ik ben altijd een verzorgend type geweest en mijn levensdoel is het krijgen van een groot gezin en voor altijd gelukkig zijn met mijn lieve man.

Ik hoop dat ik op deze manier een beetje mijn kant van het verhaal heb laten zien. Niemand hoeft medelijden met me te hebben. Peet en ik hebben het erg goed samen en dat zal nooit veranderen. Ik hoop dat jullie het nu beter begrijpen en niet meer gelijk in de aanval gaan."

Kun jij Nanda begrijpen?