Slechter zelfbeeld door zwangerschap? Doe dan dit

Zwanger door Maya Luz

Zwangerschap is een tijd van groei: persoonlijke groei, de groei van je kindje, de groei van je familie en de groei van je lichaam. En vooral dat laatste kan nog weleens een negatieve invloed hebben op je zelfbeeld. Je lichaam verandert en groeit en je voelt je soms ziek, daardoor kan je op een minder positieve manier naar je lichaam gaan kijken. Dit is hoe je daarmee om kunt gaan.

Lees ook: Wat ze je niet vertellen over je leven en lichaam na je bevalling

Vind een betekenisvolle manier om verbinding te maken met je lichaam

Als je momenteel geen fan bent van de manier waarop je eruit ziet, kan het behulpzaam zijn om plezier te vinden in voor jezelf zorgen. Gun jezelf wat self care. Ga op zoek naar activiteiten waardoor jij je sterk en gelukkig voelt. Hierbij kun je denken aan verschillende vormen van lichaamsbeweging of meditatie. Sta ook vooral stil bij het feit dat je lichaam momenteel een nieuw leven aan het creëren is. Je lichaam verdient juist extra liefde!

Vind meer balans in je dieet tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan eten best een dingetje zijn. We leren van jongs af aan al dat groente gezond is en dat toetjes ongezond zijn. En zeker tijdens een zwangerschap kan er een vergrootglas op je bord worden gericht. En dat terwijl je tijdens deze periode verschillende fases kunt doormaken met eten. Soms krijg je geen hap door je keel, soms wil je juist constant eten en soms heb je gekke cravings. Probeer te streven naar balans, maar onthoud ook dat je mag genieten van eten.

Herzie je social media feed

Sociale media kunnen een hele slechte invloed hebben op ons zelfbeeld. Je ziet foto's van andere zwangere mensen die het laten lijken alsof alles perfect is. Dat is het waarschijnlijk niet echt, maar op sociale media lijkt alles helemaal perfect. En dat kan best een negatieve invloed hebben op je zelfbeeld. Want de kans is groot dat jouw zwangerschap niet perfect is, wat volkomen normaal is. Wanneer je merkt dat je alleen maar onzeker wordt van je feed, is het tijd om deze te herzien. Ontvolg accounts die je onzeker maken, je kan ze altijd later weer gaan volgen!

Zoek steun in je omgeving

Soms is praten over hoe je je voelt de beste manier om ermee om te gaan. Dit kun je doen bij je partner, je vriendinnen, je moeder of andere belangrijke mensen die zijn betrokken bij jouw zwangerschap. Dit kunnen dus ook artsen of andere medische professionals zijn. Onthoud dat je er niet alleen voor staat en dat er altijd mensen zijn die voor je klaarstaan. Geef aan wat jij nodig hebt om je beter te voelen zodat zij jou het beste kunnen ondersteunen.