Is het gebruik van een vibrator veilig als je zwanger bent?

Zwanger door Claire

Als je een kindje verwacht, zijn er een hoop dingen die niet mogen of worden afgeraden. Sushi, cafeïne, je moet met alles voorzichtig zijn. Dit geldt ook voor seks en intimiteit. Waarschijnlijk vraag je je constant af wat veilig is. Hier lees je hoe dit zit met het gebruik van de geliefde vibrator en waar je op moet letten.

Lees ook: Hoe neem je je seksspeeltje mee in het vliegtuig?

Overleg met een arts

Allereerst is het altijd belangrijk en handig om een arts te vragen. Dit is misschien wat spannend, maar voel vooral geen schaamte. Dat is namelijk nergens voor nodig. Soms is het zo dat er een risico op complicaties is, waardoor het gebruik van een vibrator sterk wordt afgeraden. Dit is bijvoorbeeld bij een risico op vroeggeboorte bij een meerling, een laagliggende placenta of vroegtijdig gebroken vliezen. Is er volgens je arts geen risico op complicaties, dan is het over het algemeen veilig en zelfs goed om een vibrator gebruiken.

Het doet je goed 

Het gebruik van een seksspeeltje heeft veel voordelen, met name tijdens de zwangerschap. Vooral als je veel stress hebt of slecht slaapt, is het orgasme dat je ervan krijgt gunstig en positief. Dit is wat het heerlijke gevoel met je doet:

  • Slaapkwaliteit: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een orgasme je slaapkwaliteit verbetert. Tijdens een orgasme komt namelijk serotonine vrij waarmee het hormoon wordt aangemaakt dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt (melatonine).  
  • Stress: tijdens een orgasme komt ook het gelukshormoon oxytocine vrij. Dit hormoon vermindert stress en geeft een veilig gevoel. Hoe bijzonder een zwangerschap ook is, er komt ook veel stress bij kijken
  • Je hart: door de lichamelijke inspanning verhoogt je hartslag tijdens een orgasme en verbrand je calorieën, dit heeft een positief effect op je hart, bloedvaten en je conditie. Zie het als een soort kleine work-out. Staying healthy!

Ervaring van een orgasme als je zwanger bent

De ervaring van klaarkomen beleven zwangere vrouwen anders dan normaal. Vaak is het veel intenser en fijn, soms wat gevoeliger. Dit komt door de betere doorbloeding en het hogere vochtgehalte in de buik. Vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad, krijgen er daardoor misschien nu vaak voor het eerst een. De ervaring van een orgasme verschilt per trimester. In het eerste trimester trekt je baarmoeder samen, maar is het niet te vergelijken met een wee en merkt je kindje er niks van. In het tweede trimester voelt het aan als een harde buik en in het derde trimester krijg je er vaker een oefenwee van.

Het maakt niet uit welke vibrator je gebruikt

Externe clitorisvibrators, zoals de satisfyer, zijn niet ‘veiliger’ om te gebruiken tijdens de zwangerschap dan interne vibrators waarbij het lichaam gepenetreerd wordt. Beide soorten zijn even veilig in gebruik, zolang je hem maar goed schoonmaakt.

Hygiëne 

Het is heel erg belangrijk om je seksspeeltje schoon te maken na gebruik. De risico’s van een vibrator die vies is en bacteriën bevat zijn heel ernstig, vooral voor zwangere vrouwen. Vaginale infecties leiden tot een overgroei van bacteriën die in verband gebracht zijn met vroegtijdige weeën. Was hem na gebruik dus goed en breng een bezoekje aan het toilet.

Kortom

Je kindje merkt er weinig van en het is eigenlijk niet heel anders dan seks tijdens de zwangerschap. Maak hem schoon na gebruik en geniet er vooral lekker van. Mocht je twijfelen of het mag, vraag het dan altijd even aan je arts. Enjoy!