Trouwen met z?n drieën

Zwanger door Tamara

De grote dag komt steeds dichterbij: jullie gaan trouwen! Maar bezig met de voorbereidingen kom je tot de ontdekking dat je in verwachting bent... Wat doe je? Laten jullie je huwelijk doorgaan of blaas je de boel af?

Tegenwoordig maakt het weinig verschil of je getrouwd bent, voordat je baby zich aandient. Trouwen kan heel simpel kan (slechts een ja-woord op het gemeentehuis is al genoeg), maar ook als je zwanger bent kan je van je huwelijk een groot feest maken. Een zwangerschap hoeft absoluut geen reden te zijn om de bruiloft af te blazen of uit te stellen! Het heeft misschien juist wel iets magisch om deze bijzondere dag met z'n drieën mee te maken. Wel zijn er een aantal punten om bij stil te staan.

Timing
Het belangrijkste punt om rekening mee te houden is de timing van jullie bruiloft. De eerste drie maanden van een zwangerschap kunnen erg zwaar zijn: veel vrouwen zijn misselijk en erg vermoeid. De laatste drie maanden zijn misschien wel nog zwaarder ? natuurlijk vanwege de dikke buik, maar ook omdat vooral de laatste periode vermoeidheid weer op kan komen zetten. Over het algemeen is de beste tijd om te gaan trouwen als je zwanger bent dus het tweede trimester van je zwangerschap. Wil je je bruiloft niet uitstellen, dan is verzetten naar één van deze drie maanden misschien een goede optie.


Dagindeling
Houd er rekening mee dat je niet te veel en niet te lang achter elkaar kan staan en lopen. Je hebt als je zwanger bent echt voldoende tijd nodig om af en toe te rusten. Maak de planning niet te zwaar en zorg dat er ook speling mogelijk is, wanneer je het misschien toch even zwaar hebt.

Bij het uitzoeken van de locatie is het van belang dat je er rekening mee houdt dat je op je huwelijksdag misschien geen trappen meer mag of kan lopen. Bij bekkenklachten is traplopen bijvoorbeeld echt not done! Goede voorzieningen zijn dan van belang: wanneer je in een oud kasteel zou gaan trouwen met veel grote trappen, heb je dus een probleem. Daarnaast zijn ook goede stoelen, zeker voor jou als zwangere bruid, echt noodzakelijk. Als je even kunt zitten, moet je wel goed zitten, anders rust je nog niet echt uit.

Het menu
Als je zwanger bent, mag je niet alles eten en natuurlijk geen alcohol drinken. Houd er dus rekening mee, wanneer je het menu gaat vaststellen, wat jij zelf niet mag hebben. Je kunt je gasten dit soort hapjes natuurlijk best aanbieden, maar dan is het op de dag zelf goed opletten. Handiger is het om te kiezen voor een volledig menu van dingen die jij ook mag hebben. Er blijft dan nog genoeg keuze over en zelf kan je dan onbezorgd geniten van alle lekkernijen. Een goede locatie of cateraar zal je hier graag mee helpen.

Wil je graag meeproosten met je gasten, zorg dan dat er alcoholvrije champagne klaarstaat voor jou. Zo heb je toch je glaasje bubbels!


De outfit
Als je zwanger bent, mag je ontzettend trots zijn op je buik. Laat deze dan ook zien! Je hoeft je buik tegenwoordig echt niet meer te verstoppen. Accentueren hoeft natuurlijk ook niet per se, als je je daar niet prettig bij voelt. Probeer een jurk te kiezen waar jij je lekker in voelt en waar je lichaam mooi in uitkomt. In een goede bruidsmodezaak kunnen ze je hierin adviseren en je de verschillende mogelijkheden laten zien. Wanneer je vooraf vertelt dat je zwanger bent, kunnen zij er rekening mee houden dat je buik de komende maanden gaat groeien en dat de jurk dus waarschijnlijk nog vermaakt moet worden.

Onder je bruidsjurk hoort natuurlijk mooie bruidslingerie. Ook hier moet je iets meer aandacht besteden dan een niet-zwangere bruid. Je cupmaat kan bijvoorbeeld aardig wat veranderen en ook je taille en heupomvang zullen groeien. Het zou jammer zijn als je jurk niet meer mooi zit, doordat je lingerie te klein is. Ook hier geldt dat een goede bruidsmodezaak je prima zal adviseren.

Om je outfit af te maken, kies je natuurlijk voor mooie bruidsschoenen. Deze kunnen best een hak hebben, maar overdrijf het niet ? we heten niet allemaal Victoria Beckham! Als je een paar maanden zwanger bent, is echt niet meer te doen om op hoge hakken te lopen. Een goed idee is om twee paar schoenen te kiezen, zodat je een hak af kan wisselen met lage of platte schoenen. De beste optie is echter om voor schoenen te kiezen met een laag of helemaal geen hakje en een wat bredere leest.


Huwelijksreis
Willen jullie na je bruiloft op (verre) huwelijksreis, denk er dan aan dat je na 28 weken een zwangerschapsverklaring moet kunnen overleggen aan de luchtvaartmaatschappij. Vanaf 34 weken nemen veel maatschappijen je niet eens meer mee (bij sommigen is dit 36 weken, kijk dit goed na!). Daarnaast moet je een vlucht altijd met je verloskundige overleggen. Door complicaties tijdens je zwangerschap kan het zelfs zijn dat je je reis moet annuleren.

Als je wel gewoon mag vliegen, probeer er dan voor te zorgen dat je bij het gangpad zit (af en toe je benen strekken is fijn) en dichtbij het toilet. Neem al je medische papieren mee en zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van alle medische faciliteiten, zodat je weet waar je terecht kunt als er iets is.

Vermijd stress
Tot slot... Stress is uit den boze voor jou en jullie ongeboren kindje. Laat je dus niet gek maken in aanloop naar de grote dag! Een bruiloft plannen kan erg stressvol zijn en vergt veel energie van jullie allebei. Daarnaast moet je natuurlijk ook een hoop regelen voor de komst van de baby. Het kan dus absoluut geen kwaad om hulp te vragen aan vrienden en familie of een weddingplanner. Die kan zich dan bezighouden met alles omtrent de bruiloft, zodat jullie meer tijd hebben om je te richten op die andere, bijzondere gebeurtenis: de komst van jullie kindje!


Hoe je het ook gaat doen, zorg in ieder geval dat jouw gezondheid en dat van jullie kindje de eerste prioriteit blijft. Onthoud dat een zwangerschap niet altijd zo verloopt zoals je verwacht of zou willen, en je dus nooit zeker weet of je planning hetzelfde kan blijven. Als dit alles geen probleem is, dan staat helemaal niets jullie huwelijksdag met z?n drietjes in de weg!

Zou jij je bruiloft door laten gaan als je zwanger bent? En waarom juist wel of niet?

Fotocredit: Eppel Fotografie