24 weken zwanger: je baby is nu levensvatbaar!

Zwanger door Roos

Gefeliciteerd: na 24 weken is je baby officieel levensvatbaar! Artsen zullen er bij een eventuele bevalling dan ook alles aan doen om jouw kleintje in leven te houden. Hoewel je kleintje natuurlijk nog beter even kan blijven zitten. Benieuwd wat er allemaal verandert in je lichaam tijdens je zwangerschap per week? Lees dan snel verder over alle ins en outs tijdens 24 weken zwanger.

Langs de meetlat: 30,1 centimeter
Op de weegschaal: 614 gram

 

Je baarmoeder is een voetbal

Na 23 weken zwanger heeft je baby het exotische formaat van een papaya bereikt. Pfoe, je buik begint in de weg te zitten. En dat is ook niet zo gek, te bedenken dat je baarmoeder nu de grootte van een voetbal heeft. Inmiddels is het gedeelte van de hersenen dat bewegingen waarneemt ook ontwikkeld. Dat wil zeggen: bij een dansje op je favoriete muziek danst jouw kleintje met je mee! Je baby kan nu trouwens ook prikkelingen voelen. Als je zijn voetjes pakt, trekt hij waarschijnlijk zijn benen op. Hoe bijzonder is dat?

24 weken zwanger

24 weken zwanger: jij

Volgens de richtlijn van de Nederlandse kinderartsen is je baby na 24 weken zwangerschap officieel levensvatbaar. Artsen zullen er dan ook alles aan doen om je kleintje in leven te houden, mocht je nu bevallen. Door moderne behandelmethoden is de kans groot dat dit lukt, maar je baby is natuurlijk nog even beter af in je buik. De longen van je baby zijn nog niet volledig ontwikkeld, dus zelfstandig ademen kan hij nog niet.

De bovenkant van je baarmoeder rijkt inmiddels tot boven je navel. En aangezien je baarmoeder nu de grootte van een voetbal heeft. Het is dan ook niet zo vreemd dat sommige (voorheen simpele) dingen, zoals je veters strikken, plots niet zo makkelijk meer gaan. Het kan zijn dat je navel verandert en naar buiten wordt gedrukt. Meestal kan dit geen kwaad, maar als je pijn krijgt onder je navel is het handig om het even met je verloskundige te bespreken. Het kan in sommige gevallen namelijk een navelbreuk zijn.

Ga snel naar de volgende: 25 weken zwanger