Mama / Zwanger
Zwanger

13 weken zwanger: dag eerste trimester!

Reageer 0

Een mijlpaal deze week als je 13 weken zwanger bent: het eerste trimester is namelijk voorbij! Wanneer je je zwangerschap per week volgt, weet je misschien al dat dit goed nieuws is. Veel zwangerschapskwaaltjes komen namelijk voor tijdens het eerste trimester en naarmate de weken verstrijken is de kans op een voorspoedige en gezonde zwangerschap steeds groter. 

Langs de meetlat: 6,9 centimeter
Op de weegschaal: 25 gram

 

13 weken zwanger: minder klachten, meer energie

Het eerste trimester is voorbij, en dat betekent dat je hopelijk ook gedag kunt zeggen tegen een aantal vervelende zwangerschapskwaaltjes. Veel zwangere vrouwen die te maken hebben met zwangerschapsmisselijkheid geven aan dat ze na het eerste trimester minder last krijgen. Dat komt door het zwangerschapshormoon hCG, dat na het eerste trimester minder wordt aangemaakt. Bij een enkeling blijft de misselijkheid echter aanhouden - soms zelfs tot aan de bevalling. Dan is er sprake van HG, oftewel Hyperemesis Gravidarum. Na het eerste trimester kun je je ook weer energieker gaan voelen. Veel zwangere vrouwen geven achteraf aan dat ze zich in het tweede trimester het prettigst voelden: de minste kwaaltjes, de meeste energie en fysiek de minste ongemakken.

13 weken zwanger

 

13 weken zwanger: Darmpjes naar binnen en het eerste plasje

De maag van jouw baby ontwikkelt zich en produceert zelf al spijsverteringssappen. Verder zijn de darmen de buik in gegroeid en maken de nieren voor het eerst urine aan. Deze plasjes komen in het vruchtwater terecht, wat jouw baby vervolgens ook gewoon weer drinkt. Vies? Ben je gek, is natoer! Zo rond de 13e week van de zwangerschap maakt het beenmerg ook witte bloedcellen aan. Deze zijn belangrijk als verdediging tegen ziektekiemen. Krijg je een baby boy? Dan beginnen zijn testikels testosteron aan te maken. Heb je al nagedacht over hoe jouw baby eruit komt te zien? Je kunt in ieder geval al onderzoeken welke kleur ogen je baby krijgt!

Ga snel naar de volgende: 14 weken zwanger

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen