12 weken zwanger: De basis is af, jij kunt je baarmoeder voelen

Zwanger door Roos

Hoera, je bent 12 weken zwanger! Je kindje wordt nu geen embryo meer genoemd, maar een foetus. Het heeft nu de grootte van een limoen. Je bent vast razendbenieuwd wat er tijdens je zwangerschap per week allemaal met je baby en met jouw eigen lichaam gebeurt. Hoe ver is je kindje nu en wat gebeurt er allemaal in je lijf bij 12 weken zwanger?

 

Langs de meetlat: 5,7 cm groot
Op de weegschaal: 14 gram 

 

12 weken zwanger: De basis is af

Je baby heeft een mooie mijlpaal bereikt, want de belangrijkste organen en lichaamssystemen zijn in week 12 klaar. De basis is dus af! In de afgelopen 3 weken is je baby in lengte verdubbeld. Het groeit als kool en bovendien kan je kleintje nu ook zelf hormonen aanmaken. De komende maanden gebruikt je baby om flink door te groeien.

De handen en voeten van je baby hebben nu ook losse vingers en tenen en er groeien zelfs al nageltjes op. Ook worden de tandjes al gevormd onder het tandvlees, ook al komen die pas zes maanden na de geboorte door. Verder wordt je kindje steeds beweeglijker in het toenemende vruchtwater en dat kun je voelen. Het vruchtwater werkt als een stootkussen, dus mocht je een keer vallen of je buik stoten, dan voelt de baby naar niets van. 

12 weken zwanger: Jij

Net als je baby, groeit ook jouw buik als kool. Omdat er veel bloedtoevoer naar je baby gaat en daardoor minder naar jouw eigen hersenen, kun je je af en toe duizelig voelen. Sommige zwangere vrouwen hebben hierdoor regelmatig het gevoel dat ze flauwvallen. Zorg dus dat je genoeg rust, regelmatig wat eet en niet te snel opstaat, want anders kan dit zwangerschapskwaaltje knap vervelend worden. 

Intussen kun jij na 12 weken zwanger je baarmoeder aan de buitenkant voelen. Wat bijzonder! Als je plat op je rug gaat liggen kun je voorzichtig met je vingers boven je schaambeen drukken. De harde rand, die voelt als een bal, is de bovenkant van je baarmoeder. Niet zo gek dus, dat je broeken niet meer dicht kunnen…

12 weken zwanger: Verlof

Heb je al bedacht wanneer je het op je werk gaat vertellen? Misschien weten je naaste collega's het al, omdat je het voor hen amper geheim wist te houden. Toch is het ook belangrijk om het aan je werkgever te vertellen. Wettelijk gezien hoeft dit pas drie weken voordat je met verlof gaat, maar in de praktijk is het slimmer om dit eerder te doen. Vertel het je werkgever als jij er zelf klaar voor bent, zodat alles rondom verlof en vervanging geregeld kan worden. Bovendien is het maar wat fijn als je eerlijk kunt zeggen waarom je af en toe zo beroerd bent. 

Ga snel naar de volgende: 13 weken zwanger

Lees ook: 10 dingen waar je echt wel over mag klagen als je zwanger bent

Beeld: iStock