11 weken zwanger: termijnecho en hartje horen kloppen

Zwanger door Roos

Je bent nu tussen de 11 en 12 weken zwanger en jouw baby groeit als kool. Tijdens je zwangerschap per week verandert er van alles in jouw lichaam. Benieuwd wat er allemaal gebeurt? Lees dan hier over de ontwikkeling van je kind en de praktische zaken als je 11 weken zwanger bent. 

Langs de meetlat: 3,1 cm groot
Op de weegschaal: 4 gram 

 

11 weken zwanger: klein mensje 

Je baby gaat er steeds meer uitzien als een klein mensje. Inmiddels is hij net zo groot als een aardbei en krijgt steeds meer menselijke trekjes, zoals op zijn duimpje zuigen en in zijn handjes knijpen. Af en toe rekt hij zich zelfs uit met een flinke gaap. Het hartje van je baby klopt razendsnel, wel meer dan 160 slagen per minuut. Later zal dit afnemen naar 120 tot 160 slagen per minuut. 

Deze week krijgt je baby een reuk- en gehoororgaan en nageltjes. De darmen zaten tot deze week nog deels in de navelstreng, maar nu trekken deze zich terug in de buikholte van de baby. 

11 weken zwanger: jij 

Intussen gieren de hormonen verder door jouw lijf. Zo barst je in tranen uit om de meest onbenullige dingen of word je sneller boos dan normaal. Verder is er van je seksleven misschien nog weinig over, omdat je geen zin hebt of omdat het pijn doet. Nog zo'n vervelend zwangerschapskwaaltje... No worries, in de vierde maand trekt dat vaak weer bij. Veel zwangere vrouwen krijgen dan juist zin om te vrijen. 

Het voordeel aan je zwangerschap is dat je huid, haar en nagels sneller kunnen gaan groeien door de hormonen. Hallo prachtige gezonde lokken! Hier zit helaas wel weer een addertje: je lichaamsbeharing groeit ook weer sneller, want betekent dat je hier en daar misschien een ongewenst haartje uit trekt. Bijvoorbeeld rond je tepels, onder je navel of op je kin. 

11 weken zwanger

11 weken zwanger: termijnecho

Rond deze periode krijg je ook standaard een termijnecho aangeboden. Deze is bedoeld om na te gaan hoeveel weken je precies zwanger bent. De beste periode voor deze termijnecho is tussen de 10 en 14 weken. Iedere foetus groeit in deze periode ongeveer even snel, waardoor de zwangerschap nauwkeurig gemeten kan worden. Tijdens deze echo kan je trouwens het hartje van je kind voor het eerst horen, spannend! Niet getreurd als je die nog niet hoort, want soms is de twaalfde week nog aan de vroege kant. 

Het is voor een buik-echo, waarbij de buik met een echokop wordt afgetast, trouwens handig om een uur van tevoren veel water te drinken. Zoiets als drie glazen. Waarom? Vocht laat geluidsgolven goed door en een volle blaas duwt de baarmoeder omhoog. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het beeld vanzelf beter, omdat er meer vruchtwater om je baby heen komt. Vanaf 14 weken hoef je geen water meer te drinken voor een echo.

Ga snel naar de volgende: 12 weken zwanger

Beeld: iStock