Mama / Zwanger
Zwanger

8 weken zwanger: eerste beweging en beginnend babybuikje

Yes, je bent 8 weken zwanger! Vooral bij je eerste zwangerschap ben je vast razend nieuwsgierig naar wat er tijdens je zwangerschap per week allemaal gebeurt. Zeker de eerste weken zijn spannend en nieuw. De 8e week is inmiddels aangebroken en dat betekent het volgende. 

Langs de meetlat: 1,4 cm groot
Op de weegschaal: 0,5 gram 

 

8 weken zwanger: eerste beweging

Hoe snel kan het gaan: in deze week zijn de spieren van jouw kleintje zo ontwikkeld, dat je baby voor het eerst begint te bewegen. Niet dat je daar iets van merkt, want het is pas de grootte van een blauwe bes. Het lichaampje en ledematen krijgen steeds meer vorm, want deze week ontstaan de gewrichten, namelijk schouders, ellebogen, heupen en knieën. 

Naast de vorming van gewrichten groeit jouw kleintje als kool. Fascinerend feitje: iedere minuut komen er zo’n 100 hersencellen bij! Zijn benen groeien flink door en het gezichtje krijgt steeds meer vorm. Er is een piepklein neusje te zien, een mond en zelfs een tongetje. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan het geslacht. Zo ontstaan bij een jongetje testikels en bij een meisje eierstokken. Hoewel dit bij de bevruchting al bepaald is, weet jij binnen een paar weken ook wat het gaat worden… Spannend!

8 weken zwanger

8 weken zwanger: Jij

Terwijl je baby energiek doorgroeit, is er bij jou van energie weinig sprake. ’s Ochtends sta je moe op, je voelt je de hele dag lusteloos en ’s avonds ben je om half 8 alweer bekaf. Vermoeidheid is bij veel zwangere vrouwen rond deze periode een hardnekkig zwangerschapskwaaltje. En dat is ook niet zo vreemd, want al je energie gaat naar je zwangerschap: je hartslag versnelt, je baarmoeder groeit, je ademt op een andere manier en je bloedvolume neemt toe. Om nog maar te zwijgen over de doorzagende zwangerschapsmisselijkheid, die in deze week zelfs nog een tandje heftiger kan worden. En die schommelende emoties… houdt dat dan nooit op? 

Tip voor jou: geef je zoveel mogelijk toe aan de vermoeidheid en pak de rust die je nodig hebt. Voel je vooral niet schuldig over dingen die blijven liggen, want na ongeveer 13 weken zwangerschap is de ergste vermoeidheid wel voorbij.

8 weken zwangerschap: verloskundige

Als het goed is heb je rond deze periode je eerste afspraak met de verloskundige. Dat is ontzettend leuk! Je zwangerschap voelt nu nog echter en je krijgt bovendien de kans om alle vragen die je hebt te stellen.

Heb je het al aan je omgeving verteld? Rond deze periode kan je babybuikje zichtbaar beginnen te worden. En dat is ook niet zo gek, want je baarmoeder heeft inmiddels de grootte van een honkbalbal. Bovendien kunnen je darmen van slag raken door de hormonen, waardoor je buik opzet.

8 weken zwangerschap: vitamines

Na acht weken zijn de hersenen en de rugwervel van je baby aangelegd, dus het is niet meer zo belangrijk om foliumzuur bij te slikken (maar het mag nog wel!). Slik vitamine D (10 mcg per dag) bij tot het einde van je zwangerschap, want je hebt extra calcium nodig voor de botopbouw van je baby. Je kunt ook voedingssupplementen speciaal voor zwangere vrouwen bijslikken. Dan zijn alle vitamines al goed op elkaar afgestemd. 

Ga snel naar de volgende: 9 weken zwanger

Lees ook: Dit is wat vrouwen opvallend vaak na hun bevalling doen