9 weken zwanger: armen, benen, vingers en tenen

Zwanger door Roos

Hoera, je bent 9 weken zwanger! Zeker als dit je eerste zwangerschap is, ben je vast razend benieuwd naar wat er allemaal met je gebeurt tijdens je zwangerschap per week. Zeker aan het begin is alles nieuw en spannend. Lees daarom snel verder wat je in je negende week allemaal kunt verwachten.

Langs de meetlat: 1, 6 cm groot
Op de weegschaal: 1 gram 

 

9 weken zwanger: complete baby

Tijdens week 9 bereikt jouw baby zijn eerste mijlpaal: hij is namelijk helemaal compleet! Alles wat er hoort te zitten, zit er nu. Van armen en tenen tot oogleden en kleine bobbeltjes die later melktandjes zullen worden. Er groeit zelfs al een beetje haar op het hoofdje. Het staartje (ofwel de ruggengraat) is bijna weg en op het gezicht begint zelfs een mini neusje te vormen! Met als een mond, ogen en zelfs oogleden. Jouw kleintje kan alleen zijn ogen nog niet sluiten. 

9 weken zwanger

9 weken zwanger: Jij

Eerlijk is eerlijk: in de eerste weken van je zwangerschap komt er aardig wat informatie op je af. Wat moet je toch eigenlijk een hoop regelen voor de komst van je kleintje. Je hoofd loopt er bijna van over. Maar maak je geen zorgen, je hebt nog genoeg tijd om alles op een rijtje te krijgen. Vergeet vooral niet te genieten van je zwangerschap en jezelf lekker te verwennen. Nog iets leuks om over na te denken: heb je al bedacht wanneer je het je omgeving wilt vertellen? 

9 weken zwanger: zwangerschapskwaaltjes

Intussen schommelen je emoties alle kanten op: Jantje lacht, Jantje huilt… Verder hebben de meeste vrouwen in de eerste drie maanden van hun zwangerschap minder zin in seks. Maar lang niet iedereen heeft hier last van. Naast zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en zwangerschapsmisselijkheid, kun je ook last hebben van huilbuien. Dit is ook niet zo vreemd, te bedenken dat je hele hormoonhuishouding op z’n kop staat. 

Verder is obstipatie tijdens je zwangerschap ook doodnormaal. Dat komt omdat je darmen langzamer werken. Bovendien groeit je baarmoeder, waardoor je darmen worden weggedrukt en knel kunnen komen te zitten. Gelukkig kun je daar zelf iets aan doen, namelijk de hele dag genoeg water of cafeïnevrije thee drinken. Drink liever niet teveel koffie, want cafeïne is niet goed voor de baby. Verder zijn vezelrijke groenten en fruit goed voor je darmen. Tip: drink ’s ochtends bij het opstaan een glas lauw water, voordat je een ontbijtje met vers fruit en muesli eet. Tot slot, leun niet naar voren als je op de wc zit, maar met je rug schuin naar achteren. Op die manier maak je de weg beter vrij. 

Ga snel naar de volgende: 10 weken zwanger

Lees ook: Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?

Beeld: iStock