Zwanger en misselijk: dit kun je doen

Zwanger door Redactie Ze.nl

Misselijkheid tijdens je zwangerschap: het is een van de bekendste zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen hebben er alleen de eerste paar weken last van, anderen negen maanden lang en er is ook een groep die helemaal niet misselijk is tijdens de zwangerschap. Hoe komt het toch dat je zo misselijk kunt zijn als je zwanger bent, en wat kun je het beste doen?

Zwangerschapsmisselijkheid

Hoe ontstaat misselijkheid tijdens de zwangerschap?

Misselijkheid tijdens je zwangerschap ontstaat hoogstwaarschijnlijk door het zwangerschapshormoon hCG. Dit wordt in korte tijd zoveel aangemaakt, dat je hormoonspiegel behoorlijk uit balans kan raken. Dit veroorzaakt de misselijkheid. Tegen het tweede trimester neemt de aanmaak van hCG af en zul je zien dat het met de zwangerschapsmisselijkheid ook minder wordt. 

Wat kun je tegen zwangerschapsmisselijkheid doen?

Sommige vrouwen die last hebben van zwangerschapsmisselijkheid, hebben er vooral last van in de ochtend. Het is dan belangrijk dat je rustig aan doet in de ochtend. Omdat je alles er niet meteen weer uit wilt spugen, kun je het beste ‘veilig’ eten: een crackertje of beschuitje bijvoorbeeld. Lichte maaltijden die niet zo heftig op de nuchtere maag vallen. En een lekker kopje thee. Misschien kun je je partner vragen om een ontbijtje voor je op bed te maken, zodat je niet meteen je bed uit hoeft. Soms kan het opstaan je alleen al zo misselijk maken! Heb je last van braken? Probeer toch voldoende vocht binnen te krijgen: drink genoeg water of thee. Lukt het je zelfs niet om dit binnen te houden, pak dit dan ook voorzichtig aan: eet een uur of twee niets en neem dan een slokje water. Gaat dit goed? Probeer het dan een half uur later weer. Op deze manier kun je de frequentie opvoeren en steeds meer iets drinken. 

Zwangerschapsmisselijkheid 2

Nachtelijke zwangerschapsmisselijkheid

Heel vervelend, maar sommige zwangere vrouwen zijn vooral ’s nachts misselijk. Niet fijn als je je bedenkt dat je waarschijnlijk al wat vermoeider bent door de zwangerschap. Je kunt dan het beste iets kleins eten voordat je naar bed gaat. Denk aan een bakje yoghurt of vla. 

Welk eten kun je beter vermijden bij zwangerschapsmisselijkheid?

Vaak voel je zelf wel aan waar je wel trek in hebt en vooral waar je helemaal geen trek in hebt. Het is belangrijk je maaltijden licht te houden, en op meerdere momenten per dag te eten. Ben je het gewend om normaal drie keer per dag flink te eten? Deel deze maaltijden dan op, zodat het niet in een keer te zwaar op je maag valt. Vermijd te pittig of te vet eten. Ook koffie of verse jus kunnen je misselijkheid juist verergeren. 

Wanneer kun je het beste langs een arts gaan?

Wanneer je vaak overgeeft en merk dat je uitgedroogd raakt, is het verstandig om langs de huisarts, gynaecoloog of verloskundige te gaan. Het is belangrijk je urine in de gaten te houden: plas je veel minder, is je urine donker van kleur en ruikt deze sterk? Dan kan je stofwisseling flink in de war geschopt zijn. Let ook op of je adem naar aceton ruikt. Het kan zijn dat je dan moet worden opgenomen in het ziekenhuis. 2% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met HG. Dit betekent Hyperemesis Gravidarum, oftewel extreme zwangerschapsmisselijkheid. Een bekend geval hiervan is Kate Middleton: zij is tot aan haar bevalling extreem misselijk geweest. 

Lees ook: Het Grote Zwangerschapskwaaltjes Dossier