Vermoeidheid tijdens je zwangerschap

Zwanger door Redactie Ze.nl

We kunnen een heel boek schrijven over wat er allemaal met je lichaam gebeurt als je zwanger bent. Je groeit, kunt last krijgen van zwangerschapskwaaltjes en dan al die hormonen die opeens om de hoek komen kijken. Zwanger zijn is niet niks! Het is dus ook niet zo raar dat je van al deze veranderingen en gebeurtenissen behoorlijk moe wordt. Letterlijk, want je lichaam verbruikt bakken met energie. Wat kun je tegen deze moeheid doen als je zwanger bent? 

Zwangerschap en vermoeidheid

Moe tijdens je eerste en derde trimester

Allereerst dit: niet alle zwangere vrouwen hebben last van vermoeidheid. Sommige geluksvogels slaan zich er met gemak en topfit tot de veertigste week doorheen. Meestal is het echter anders: moe zijn is typisch een zwangerschapskwaaltje. In het eerste trimester zul je je geregeld volledig uitgeput kunnen voelen. Is ook niet zo gek als je je bedenkt waar je lichaam allemaal mee bezig is. Vaak zien vrouwen een opleving aan het begin van het tweede trimester, maar kan de vermoeidheid weer terugkomen in het laatste trimester. 

Waarom is je lichaam zo moe tijdens de zwangerschap?

Dat je je zo moe kunt voelen als je zwanger bent, is niet gek als je leest waar je lichaam allemaal mee bezig is. Zo moet er in het eerste trimester de placenta gemaakt worden. Deze placenta is van levensbelang voor je kleintje: alles wat jij eet en drinkt komt via deze ‘moederkoek’ bij je baby. Naast de placenta zijn er ook nog de hormonen die je lichaam uit kunnen putten. Je lichaam maakt in de eerste weken namelijk extra progesteron aan, waardoor je spieren ontspannen. Ook hCG, het zwangerschapshormoon, kan ervoor zorgen dat je je moe voelt. Zwangere vrouwen hebben daarnaast ook nog eens een snellere stofwisseling en ook dat kost energie. Daarnaast daalt je bloeddruk, wat je ook vermoeider kan maken. Ook andere zaken kunnen ervoor zorgen dat je overdag sneller uitgeput bent: zoals nachtelijk wakker liggen, lichter slapen, nachtelijke toiletbezoekjes en stemmingswisselingen. Ja echt, dat getier op je partner kan je behoorlijk uitputten - we know! Om nog maar te zwijgen over al dat extra gewicht dat je met je meedraagt…

Wat kun je doen tegen deze vermoeidheid?

Tegen vermoeidheid tijdens je zwangerschap kun je niet superveel doen. Belangrijk is dat je naar je lichaam luistert. Ben je moe? Neem wat vaker rust, doe een nap overdag of ga eens iets eerder naar huis van die verjaardag. Zoals je hierboven al kon lezen heeft jouw lichaam heel wat werk te verzetten, daar kun je dus maar beter gehoor aan geven. En blijf jezelf goed verzorgen, ook al ben je nog zo moe! Moest je vannacht acht keer je bed uit voor een plasje? Blijf dan wel gewoon drinken, je lichaam en je baby hebben het nodig. Wist je trouwens dat slapen op je linkerzij het beste is? Dit is niet alleen het beste voor je bloeddoorstroming naar de placenta, op deze manier werken je nieren ook het beste.