Wat is een slijmprop (en waar is die goed voor)?

Zwanger door Laura

Als je zwanger bent van je eerste kindje, word je overspoeld door allerlei info die je nooit eerder had gehoord. Zoals een harde buik, ischias en slijmprop. Over die laatste term ontstaat er nog weleens verwarring. Betekent het verliezen van de slijmprop het begin van de bevalling? Hoe zit het precies zit lees hieronder. 

Lees ook: Je zwangerschap per week: dit voel je en ervaar je!

Wat is een slijmprop?

De naam slijmprop is eigenlijk misleidend, want in feite gaat het niet om een prop. Een slijmprop is een stuk dik en taai slijm dat de baarmoedermond afsluit tijdens de zwangerschap. Slijm verzamelt zich in de baarmoedermond en verdikt tot een taaie massa dankzij het hormoon progesteron. De slijmprop dient als een beschermingsmechanisme van het lichaam. Tijdens de zwangerschap kan er namelijk een tweede eicel loskomen. Het slijm voorkomt dat deze bevrucht wordt. Daarnaast beschermt het propje tegen infectiegevaar van buitenaf. 

Hoe ziet de slijmprop eruit?

De slijmprop is alleen te zien wanneer deze loslaat. Je kunt 'm tegenkomen in je ondergoed of in het toilet. Je herkent het als een troebel en slierterig slijm van enkele centimeters. De prop kan ook een beetje bloed uit de baarmoedermond bevatten en daardoor rood of donkerbruin van kleur zijn. 

slijmprop

De slijmprop verliezen

Er wordt vaak gedacht dat het verliezen van de slijmprop betekent dat de bevalling begint. Dat geldt niet voor iedereen. De ene zwangere vrouw verliest de slijmprop enkele weken voor de bevalling, omdat de baarmoeder door de druk van de baby een beetje ontsluit. De ander verliest 'm pas tijdens de bevalling. Sommigen missen het moment, omdat het ook met kleine beetjes kan gaan.

Wanneer de slijmprop loskomt is niet te zeggen. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop enkele weken voor de bevalling, anderen verliezen het pas tijdens de bevalling. Daarnaast kan het zijn dat je het verlies van de slijmprop niet eens opmerkt omdat het met kleine beetjes tegelijk kan gaan. 

Slijmprop verloren: en nu?

Welke actie je moet ondernemen wanneer je de slijmprop verliest, hangt af van hoe lang je zwanger bent op dat moment. Is het binnen twee weken voor je uitgerekende datum? Dan is er niks aan het handje. Je hoeft niet naar het ziekenhuis te bellen, pas als je vliezen breken of de weeën beginnen. Wanneer de slijmprop eerder loslaat en wanneer je er veel bloed bij verliest, moet je direct contact opnemen met je verloskundige. 

Lees ook: Zijn harde buiken gevaarlijk?