Zijn harde buiken gevaarlijk?

Zwanger door Roos

Harde buiken tijdens je zwangerschap worden ook wel Braxton Hicks genoemd. Hierbij trekken de spieren van je baarmoeder zich samen, waardoor je buik letterlijk hard aanvoelt. Je voelt je op dat moment vaak gespannen en het kan ongemakkelijk en zelfs pijnlijk aanvoelen. Maar waarom krijg je eigenlijk harde buiken? Kan het kwaad voor je kindje? En kun je er zelf iets aan doen?

harde buiken gevaarlijk

Dit zijn harde buiken

Harde buiken tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt in de baarmoeder. Deze zit met banden vast aan het bekkenbot en als je gestrest bent komt er extra druk op deze banden te staan. Het resultaat is dat de baarmoeder hard wordt.

Een harde buik tijdens je zwangerschap is normaal en komen vrij vaak voor. Je hoeft je dan ook niet direct zorgen te maken, als het eens voorkomt. Deze random samentrekkingen van je baarmoeder heb je ook als je ongesteld bent. Een harde buik voelt een beetje als menstruatiekramp, maar hoort geen pijn te doen.

Voorbereiding op de bevalling

Hoewel harde buiken niet direct reden tot zorgen zijn, kan er ook een andere oorzaak aan ten grondslag liggen. In het laatste stadium van de zwangerschap is het namelijk zo dat de baarmoeder begint te oefenen voor de bevalling. Zie het als een soort oefenweeën. Op dat moment rekt de baarmoeder zichzelf af en toe op, waardoor spanning op de bekkenbanden ontstaat. Dat zorgt voor een harde buik. 

Andere momenten dat een harde buik kan ontstaan:

  • Door te bukken of opeens op te staan
  • Als je je plots omdraait in bed
  • Spanning in je lichaam
  • Te weinig rust
  • Bij een volle blaas
  • Bij een orgasme
  • Door bewegingen van de baby of bij een groeispurt

Zijn harde buiken gevaarlijk?

In principe zijn harde buiken niet gevaarlijk en geheel normaal tijdens de zwangerschap. Toch kan een teveel aan harde buiken wel een signaal van je lijf zijn om het rustiger aan te doen. Als het ook zeer doet, dan dan kun je beter naar je lichaam luisteren en rust pakken.

Verder is het slim om je gynaecoloog of verloskundige te waarschuwen als je de volgende kenmerken hebt bij een harde buik:

  • Als je ontsluiting hebt bij je harde buik
  • Als je harde buik meer dan zes keer per uur voorkomt
  • Als je harde buik pijnlijk is, terwijl je nog niet mag bevallen
  • Als je harde buik gepaard gaat met bloedverlies of pijn tijdens het plassen
  • Als je harde buik niet minder wordt na een uur in bed met een warme kruik

Wat kan ik aan harde buiken doen?

De belangrijkste maatregel bij harde buiken is rust nemen. Ga een uurtje met een warme kruik op bed liggen of neem een warm bad. Op die manier ontspannen de spieren in je lijf en bovendien heb je meer last van harde buiken in verticale positie. 

Naast rust kun je ook een zwangerschapssteunslip aanschaffen. Zo’n slip ondersteunt je baarmoeder, waardoor deze minder geprikkeld wordt door de banden. De slip helpt ook tegen bandenpijn en pijn in je onderrug. 

Verder kan het lonen om een zwangerschapscursus te doen. Daar leer je ademhalingsoefeningen, die nuttig kunnen zijn om harde buiken onder controle te krijgen. 

Lees ook: Science says: Sperma doorslikken helpt tegen miskraam

Beeld: iStock