Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?

Zwanger door Redactie Ze.nl

De cyclus van een vrouw heeft, zoals je misschien al weet, z’n vruchtbare en z’n minder vruchtbare dagen. Toch wil dit nog niet zeggen dat je op bepaalde dagen tijdens je cyclus helemaal geen voorbehoedsmiddelen hoeft te gebruiken. Want hoe zit het met je zwangerschapskansen als je ongesteld bent? Kun je wel zwanger worden tijdens je menstruatie? Wij leggen het je hieronder haarfijn uit. 

Zwanger worden ongesteld zijn

Ongesteld zijn en zwanger raken

Rondom zwanger worden bestaan heel wat mythes en onjuistheden. En dat is ronduit vervelend, want niet iedereen weet precies wanneer je beschermd bent tegen een zwangerschap en wanneer niet. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: als je geen anticonceptie gebruikt ben je op elke dag van je menstruatie vruchtbaar en is er dus altijd een kans aanwezig dat je zwanger raakt. Ongesteld zijn is dus nog niet een excuus om voorbehoedsmiddelen achterwege te laten. Wil je niet zwanger worden, gebruik dan een condoom. Is het condoom per ongeluk afgegaan, gescheurd of heb je op een andere manier onveilige seks gehad, dan kun je het beste een zwangerschapstest doen of langs de huisarts gaan. 

De pil

Slik je de pil, dan is het een ander verhaal. Wanneer je de pil slikt ben je tijdens je menstruatie wél beschermd tegen een zwangerschap. Slik je de pil, dan is de kans 0,2% tot 10% dat je alsnog zwanger raakt, afhankelijk van hoe goed je de pil slikt. Zo kun je bijvoorbeeld minder goed beschermd zijn als je na het slikken van de pil hebt overgegeven of aan de diarree bent. Ook als je de pil vergeten bent of als je na je stopweek een dag te laat begint, ben je minder goed beschermd. Slik in dit geval alsnog zo snel mogelijk de pil! 

Ongesteld worden als je zwanger bent?

Wist je trouwens dat je, ook als je zwanger bent, ‘ongesteld’ kunt blijven worden? Tenminste, het líjkt op ongesteld zijn, maar het bloed dat je dan kunt verliezen heeft eigenlijk niets met een menstruatie te maken. Zo kun je bijvoorbeeld bloedverlies tijdens de zwangerschap hebben als het eitje zich gaat innestelen. Vrouwen die de pil slikken en toch zwanger zijn, kunnen ook maandelijks blijven bloeden. Dit bloedverlies noemt men ook wel onttrekkingsbloed en is een soort nagemaakte menstruatie. Verder kun je ook bloeden tijdens de zwangerschap doordat je doorbloeding een stuk heftiger is. Zo kan vrijen ineens een gevoelige aangelegenheid worden en kun je ook dan zelfs bloed verliezen. Twijfel je of je zwanger kunt zijn, doordat je bijvoorbeeld last van typische zwangerschapskwaaltjes hebt, doe dan altijd een zwangerschapstest