Zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Zwanger door Redactie Ze.nl

Zwangerschapstest doen: dat kan behoorlijk spannend zijn. Wie weet verandert binnen enkele minuten jouw leven voorgoed en weet je dat nu nog niet. Misschien wordt het een moment om nooit te vergeten, misschien een moment dat je liever niet mee had willen maken. Niet iedereen die een zwangerschapstest doet, heeft immers een kinderwens. Voordat je een test doet, zijn er misschien een aantal dingen die je moet weten. 

Zwangerschapstest

De verschillende soorten

Er zijn verschillende zwangerschapstesten en elke zwangerschapstest heeft een eigen prijskaartje. De bekendste wordt ook wel een midstream genoemd. Hierbij plas je direct over het uiteinde van een stick heen. Binnen een paar minuten kan er dan een plusje of een minnetje op de test verschijnen of één of twee streepjes. Deze zwangerschapstest kost vaak maar een paar euro. Er zijn ook midstreams die digitaal op het stickje aangeven of je zwanger bent of niet en daarbij vertellen hoe lang je ongeveer zwanger bent. Deze zijn vaak een stuk duurder. Zwangerschapstesten zijn over het algemeen erg nauwkeurig, maar als je echt zeker wilt zijn van je uitslag kun je er altijd meerdere doen. Er bestaan ook dipsticks: dit is een soort zwangerschapstest die je in een bakje urine kunt ‘dippen’ als het ware. Zwangerschapstesten zijn gewoon verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Gelukkig is een zwangerschapstest ook anoniem online te bestellen. Overigens is een zwangerschapstest natuurlijk iets anders dan een ovulatietest

Voordat je een zwangerschapstest doet…

Denk goed na hoe je kunt reageren op de uitslag, als deze positief is en als deze negatief is. Ben je bang voor een positieve uitslag, dan is het misschien een goed idee om de test niet in je eentje te doen. Vraag aan iemand die je goed kunt vertrouwen of hij/zij jou wilt steunen tijdens het afnemen van de test. Ben je juist bang dat je zwangerschapstest negatief is, ook dan is het fijn als er iemand is die jou op kan vangen als je niet zwanger blijkt te zijn. Doe de test in beide gevallen op een rustig moment, zodat je daarna alle tijd hebt om goed om te gaan met je emoties - of deze nu blij of juist verdrietig zijn. 

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest kun je het beste als eerste in de ochtend doen. In je ochtendurine bevinden zich namelijk de hoogste concentraties hCG, oftewel het zwangerschapshormoon. De kan is dus groot dat de uitslag bij een test in de ochtend het betrouwbaarst is. 

Wanneer kun je voor het eerst een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest kun je het beste doen wanneer je merkt dat je niet ongesteld bent geworden op de geplande dag. Hoe pril de innesteling dan ook is, soms voelen vrouwen dan zelfs al dat er iets ‘verandert’ in hun lichaam. Toch kan dat soms ook een teleurstelling zijn: je kunt jezelf mentaal behoorlijk voor de gek houden. Als je dan een negatieve uitslag krijgt, kan dit een domper zijn. Er zijn ook speciale ‘vroege’ testen, die je zelfs al tot vier dagen voor de eerste menstruatiedag van je cyclus kunt afnemen. Zij werken nauwkeuriger dan een gewone zwangerschapstest, waardoor er minder hCG (het zwangerschapshormoon) in je bloed hoeft te zitten om te meten of je zwanger bent. Toch is het aan te raden je geplande menstruatie af te wachten, ook vroege zwangerschapstesten kunnen weleens vals negatief zijn.

Zwangerschapstest

Houdbaarheidsdatum zwangerschapstest

Dit is belangrijk om te weten voordat je gaat testen of je zwanger bent. Een zwangerschapstest heeft namelijk een houdbaarheidsdatum. Deze staat altijd vermeld op de verpakking. Heb je gekeken naar deze houdbaarheidsdatum? Zwangerschapstest is niet voldoende betrouwbaar te noemen als je ‘m daarna nog gebruikt. Zorg er dus altijd voor dat je een test doet die nog niet verlopen is om 100% zeker te zijn van je zaak. 

Je zwangerschapstest bewaren

Hier heb je misschien nog niet over nagedacht, maar het kan leuk zijn om je gebruikte zwangerschapstest mét positieve uitslag te bewaren. Het nadeel aan een digitale zwangerschapstest is dan dat het resultaat op het schermpje na een paar dagen vervaagd en uiteindelijk verdwijnt. Met een simpele ‘streepjestest’ is dit gelukkig niet het geval: door wat transparante nagellak op het uitslagschermpje te smeren, blijven de dubbele streepjes staan. Een bewaarde zwangerschapstest kan je misschien na een paar jaar weer mee terug nemen naar het gevoel dat je had toen je de positieve uitslag van het stickje aflas: super bijzonder! 

Lees ook: Ovulatie berekenen: zo doe je dat