Ovulatie berekenen: zo doe je dat

Kinderwens door Laura

Een schot in de roos bij poging één? Weinig stellen hebben het geluk om na de eerste keer seks zonder anticonceptie zwanger te raken. Je ovulatie berekenen vergroot jullie kans op een positieve zwangerschapstest. Hoe steekt een cyclus ook alweer in elkaar en wat zijn de manieren voor het berekenen van je ovulatie?

ovulatie berekenen

Lees ook: Zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Ovuleren: hoe zat het ook alweer?

Als je zwanger wilt worden is stoppen met anticonceptie de eerste stap. De tweede stap is de ovulatie berekenen. Vrijen op de vruchtbare dagen vergroot de kans op een zwangerschap. Hoe zat het ook alweer met de cyclus, eisprong en ovulatie? Een opfrissertje:

De eisprong vindt zo'n 13 dagen na je eerste menstruatie plaats en zo'n 14 dagen voor je volgende menstruatie. Rondom deze periode ben je het meest vruchtbaar. Een paar dagen voor en de dag van de eisprong om exact te zijn. Good to know: na de ejaculatie blijft het zaad van de man maximaal zo'n vijf dagen leven in je baarmoederhals. Dat kan ook korter of langer zijn. De eerste uren na de ovulatie is de eicel het meest ontvankelijk voor bevruchting. Daarna wordt de kans steeds kleiner. De dag na de eisprong is de kans op zwangerschap nagenoeg nul. Het beste moment om seks te hebben is dus enkele dagen voor je ovulatie tot de dag van ovulatie.

Gezien niet iedere vrouw een heel regelmatige cyclus heeft, is je ovulatie berekenen vaak lastigte. Regelmatig je ovulatie berekenen is dan van belang.

ovulatie berekenen

Ovulatie berekenen met ovulatiecalculator 

Met een handige rekenhulp kun je van tevoren weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Het wordt ook wel ovulatiecalculator genoemd. De online calculator vraagt om de eerste dag van je laatste cyclus in (dat is je eerste dag van menstrueren) en de duur van je menstruatiecyclus. Sommige ovulatiecalculators vragen ook om de lengte van je cyclus en de luteale fase (het aantal dagen tussen de ovulatie en de volgende periode). Vervolgens zal de rekenhulp de ovulatie berekenen en toont wat jouw vruchtbare dagen zijn van deze maand en de volgende maand. 

Ovulatie berekenen met ovulatietest 

Een ovulatietest is een fysieke test en vertelt je direct of je vruchtbaar bent op dat moment. Een ovulatietest lijkt op een zwangerschapstest en je koopt het - net als een zwangerschapstest - bij de (online) drogist of apotheek. Je plast over een staafje en na enkele minuten vertelt de test of je ovuleert of niet. Ga je je ovulatie bereken met een ovulatietest? Dan wordt het aangeraden om meerdere testen te kopen. Meestal worden ze verkocht per tien of twintig stuks.

Hoe werkt zo'n ovulatietest?

Het meet - net als de zwangerschapstest - de hoeveelheid hormonen in je urine. In dit geval gaat het om het LH-hormoon (luteïniserend hormoon). Dit hormoon is actief in het proces waarbij de eicel rijpt, loslaat en springt. Het LH-hormoon is altijd aanwezig in je urine, maar 24 tot 36 uur voor de eisprong stijgt de hoeveelheid enorm. Tussen 24 en 48 uur na de piek in het LH-hormoon, vindt de eisprong plaats. Om dat hoogtepunt te vinden, is het handig om meerdere dagen na elkaar de ovulatietest te doen. 

Wanneer begin je met de ovulatietest?

Ga je je ovulatie berekenen met de ovulatietest? Wanneer je een regelmatig cyclus hebt, is de beste tijd om te testen vanaf dag 11 van je cyclus. Is je cyclus regelmatig, maar wel langer of korter dan de gemiddelde 28 dagen? Raadpleeg dan de bijsluiter voor instructies.

Bij een onregelmatige cyclus is je ovulatie berekenen lastiger. Een ovulatietest is dan een uitkomst, omdat dit je vruchtbare dagen precies kan aanduiden. Ga van je kortste cyclus van de afgelopen zes maanden uit en begin op dag 11 met testen. Test net zo lang totdat je je de LH-piek vindt. Het nadeel van je ovulatie berekenen met een ovulatietest als je een onregelmatig cyclus hebt, is dat je meer moet uitgeven aan testen dan iemand met een regelmatig cyclus.

ovulatie berekenen

Lees ook: Alles wat je wilt weten over zwangerschapstesten