Tiktok vormt een veilige plek voor vrouwen die geen kinderen willen: dit moet je erover weten

Kinderwens door Maya Luz

Tiktok biedt een community voor vrijwel iedereen. Voor vrouwen die graag kinderen willen, al kinderen hebben en ook voor vrouwen die geen kinderen willen. De wereld is niet altijd een hele fijne plek voor vrouwen zonder kinderwens, Tiktok brengt hier verandering in. Dit moet je erover weten.

Lees ook: Hoe je eigen zelfbeeld dat van je kind beïnvloedt

Geen kinderwens in 2023

Het niet hebben van een kinderwens is niet per se zeldzaam in deze tijd. Veel mensen kunnen het nemen van kinderen niet betalen of vinden het onverantwoord in deze tijd. Toch krijgen deze vrouwen vaak veel over zich heen. De opmerkingen die soms nogal bot zijn vliegen je om de oren en dat is nogal vervelend. Er wordt tegenwoordig nog vaak van vrouwen verwacht dat ze de ambitie hebben om moeder te worden, maar dit is zeker niet altijd het geval. Op Tiktok vinden vrouwen die geen kinderwens hebben steun bij elkaar en dat gebeurt op verschillende manieren.

Tiktok als safe space

Tiktok is een safe space voor veel mensen met verschillende levensstijlen. Zo vinden mensen uit de LHBTQI+ gemeenschap elkaar en delen mensen op Booktok hun mening over boeken. Ook voor vrouwen die geen moeder willen worden is Tiktok een safe space. Veel creators maken video's over waarom ze geen kinderen willen. Ze willen het geld er bijvoorbeeld niet aan uitgeven, willen hun vrijheid niet kwijtraken of houden simpelweg niet van kinderen. Anderen maken video's over de dingen die je in het dagelijks leven ervaart als je als vrouw zijnde geen kinderen wil. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met familieleden of collega's die je constant blijven vragen wanneer je aan kinderen gaat beginnen, of vragen mensen je hoe je jouw leven zinvol maakt als je geen nageslacht op de wereld zet. Mensen kunnen zich hier enorm in herkennen en meepraten over hun eigen ervaringen.

Ook wordt er op Tiktok veel gepraat over de negatieve aspecten van het moederschap en zwangerschap. Zo maakt creator @z00mie een serie waarin ze haar kijkers voorziet van 'free birthcontrol'. Hierin deelt ze video's waarin vrouwen het hebben over de bijwerkingen van zwangerschap, bevallingen of de frustrerende dingen die haar kinderen doen. Ook is er op Tiktok ruimte voor het bespreken van de wens om geen kinderen op je bruiloft aanwezig te hebben.

@cal_cifer_2.0 Writing the reasons for me….. #childfreewedding #childfreebychoice #weddinghorrorstories #entitledparents #permissiveparenting #greenscreenvideo ♬ original sound - Cal 2.0
@z00mie eggs in the bed does it for me 😩 pack it up its over 🥚🐓🤢 #freebirthcontrol #childfreebychoice #childfree #nokidsforme #greenscreenvideo ♬ original sound - zoomie

Met deze Tiktoks wordt er uiteraard niet gezegd dat geen kinderen nemen beter is dan wel moeder worden. Wel biedt deze kant van Tiktok vrouwen zonder kinderwens een veilige omgeving. Het is belangrijk om het gevoel te hebben dat je gezien wordt. Dat is precies waar Tiktok goed in is momenteel, niet alleen voor vrouwen zonder kids. Ben jij een vrouw die kinderen niet zo ziet zitten? Dan raden we je zeker aan om eens een kijkje te nemen op deze kant van Tiktok.

Lees ook: Dit is waarom kinderen op hun kleding kauwen