Hoe je eigen zelfbeeld dat van je kind beïnvloedt

Kinderen door Lien

De lijst met oncomfortabele waarheiden over het moederschap, die is eindeloos. Eén die daarop staat? Het beeld dat je over je eigen lichaam hebt heeft enorm veel effect op het zelfbeeld van je kind.

Hoe zit dat dan precies?

Van alle mensen hebben moeders de grootste invloed op het zelfbeeld van hun kind. Je zou dit als een soort spiegel kunnen zien. Je kind ziet jou als rolmodel en leert wat normaal is door gedrag na te bootsen, of dit nu schadelijk is of niet. Wat vooral veel invloed heeft, is de manier waarop je over je eigen lichaam spreekt – en of dit wel of niet vriendelijk is naar jezelf. Je kind krijgt mee hoe je over jezelf spreekt en in welke mate je jezelf accepteert zoals je bent. Wil je dat je kind zich zelfverzekerder voelt, dan begint dat bij jou als rolmodel.

Misschien herken je de volgende uitspraken:

'Ik neem een kleine portie, anders kom ik te veel aan.'

'Zie ik er dik uit in deze jurk?'

Waar zou je deze mee kunnen vervangen?

'Ik ben mooi zoals ik ben.'

'Mijn lichaam is sterk en gezond.'

Ook interessant: manieren om je hoofd leeg te maken

Van negatief naar positief

Hoe je naar je eigen lichaam verwijst is dus iets om voorzichtig mee om te gaan. Wanneer je negatieve dingen over je eigen lichaam zegt, kan je kind die schadelijke woorden gaan internaliseren en veronderstellen dat het oké is om pijnlijke dingen over zichzelf te zeggen. Er ontstaat dan een aanzielijke kans dat het kind dezelfde overtuigingen creeërt en zelfs gaat denken dat jij hem/haar op dezelfde manier bekritisteert als over jezelf - dat wil natuurlijk geen elke moeder.

Gelukkig kun je dit volledig omdraaien en het zelfbeeld van je kind juist positief beïnvloeden. Dit doe je door je positief uit te laten over hoe je er zelf uitziet. Dit is zeker het proberen waard, het is ten slotte voor een belangrijk doel.