Deze voornaam was het populairst in jouw geboortejaar

Kinderen door Michelle Bakker

Jaarlijks wordt er bekend gemaakt welke voornamen er het populairst waren van het afgelopen jaar. Maar hoe leuk is het om te zien wat de trends waren in jóuw geboortejaar? Waren jouw ouders heel origineel of ben je een van de velen met een zelfde naam? Het Meertens Instituut bewaart alle gegevens over de naamgeving van onze baby's in Nederland. En dat gaat zover terug als 1880!

Johannes en Maria

Opvallend is het feit dat van 1880 tot aan 1990 altijd dezelfde naam bij zowel de jongens als de meisjes bovenaan stond en duidelijk is dat dit alles te maken heeft met de katholieke gemeenschap in ons land. Ze stond Johannes langer dan een eeuw bovenaan bij de jongens en Maria bij de meisjes. Gelukkig heeft het Meertens Instituut van elk jaar een top 100 samengesteld, dus zien we ook wat de populairste roepnamen waren behalve Johannes en Maria. 

Per gemeente

Ook leuk: je kunt zelfs per gemeente kijken wat de populairste namen per jaar waren, én je kunt ook per naam zoeken wanneer ze 'in' waren. Zo ging ondergetekende ook even kijken. Ik, Michelle, ben zelf geboren in 1986 en wat blijkt: mijn naam staat in dat jaar op plaats 31. Máár, de jaren daarop werd 'Michelle' nog veel populairder, dus ik kan wel stellen dat mijn ouders de meute een klein beetje voor waren, toch? 

Zelf kijken? Vul bij regio 'Nederland' in en kies het gewenste jaartal.