Manieren om je hoofd leeg te maken

Psyche & spiritualiteit door Lien

Je kent het wel: je hoofd zit helemaal vol en je komt maar niet tot rust. Gelukkig bestaan er eenvoudige trucjes om te ontspannen, en ze kosten helemaal niet zoveel tijd.

Mediteren

Oké, deze manier is misschien niet zo verrassend. Je hoort steeds vaker dat mensen zich bezighouden met mediteren en dat is niet voor niets. Het is één van de meest effectieve manieren om je hoofd leeg te maken. Hierbij is het de bedoeling dat je in stilte tot rust komt door geen enkele gedachte in je hoofd te hebben. In je hoofd denken: ‘ik denk nu aan niks’ is ook een gedachte. En in je hoofd steeds tot tien tellen ook. Maar als dit jou ook rust geeft, is dat helemaal prima. Gecontroleerde gedachtes zijn al heel wat.

Schrijf al je gedachten op

Het klinkt misschien gek, maar dit is een enorm effectieve manier om je hoofd leeg te maken. Bijna een beetje alsof je letterlijk de gedachten ‘uit’ je hoofd schrijft. Zo voelt het in ieder geval. Dit is hoe het werkt: pak een pen en papier (of laptop) en schrijf alles wat er maar in je hoofd opkomt. Niet stoppen, gewoon: schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Zo. Dat lucht op.

Beantwoord een vraag op papier

Dit is een andere methode die met schrijven te maken heeft. In het midden van een vel schrijf je een vraag die je bezighoud, bijvoorbeeld: wat levert mij stress op? Dan begin je met schrijven. Dit doe je op dezelfde manier als hiervoor genoemd, dus: alles wat in je opkomt op papier zetten. Het maakt niet uit of het raar is, zet alles erbij. Daarna lees je welke antwoorden je hebt opgeschreven. Doordat je je gedachten overzichtelijk hebt gemaakt, kun je zo’n probleem beter aanpakken.

Ook interessant: manieren om self-care toe te passen