Dit is het effect van kinderen op je relatie

Kinderwens door Maya Luz

Kinderen krijgen is super spannend! Je moet aan zo veel dingen denken: van een naam tot een opvoedingsmethode en van hoe je bevalling zal zijn tot de omgang met je partner. Dat laatste is voor sommige stellen best tricky, maar kan ook juist heel verbindend zijn. Dit is het effect van kinderen krijgen op je relatie.

Lees ook: 10 dingen waar je echt wel over mag klagen als je zwanger bent

Ups en downs

Kinderen krijgen kost veel energie en dat gaan jullie merken aan jullie relatie. Jullie zullen hier en daar moe zijn en door de zwangerschapshormonen zullen er misschien hier en daar ruzies ontstaan. Jullie zijn allebei vermoeid dus dat is helemaal niet gek, het hoort erbij. Maar kinderen krijgen komt ook met een hoop prachtige geluksmomentjes. Het heeft dus ups en downs. Wees niet bang voor die negatievere ervaringen, ze horen bij het ouderschap. De geluksmomentjes zijn het helemaal waard.

Minder tijd voor elkaar

Ouderschap kost niet alleen energie maar natuurlijk ook een hoop tijd. Er gaat veel tijd zitten in het opvoeden van je kind, zeker in de eerste periode. Hierdoor zullen jullie helaas minder tijd hebben voor elkaar. Dat kan erg jammer zijn, tijd voor elkaar is erg belangrijk in een relatie. Zorg er daarom voor dat je tijd maakt voor dit soort momenten. Vraag of iemand even op kan passen, je moeder of je schoonmoeder bijvoorbeeld. Zo kunnen jij en je partner even puur en alleen van elkaars gezelschap genieten. Vooral in het begin zal het lastig zijn om hier tijd voor vrij te maken, maar naarmate het kind of de kids ouder worden zal dit makkelijker worden.

Fysieke veranderingen

Zwangerschap eist veel van je lichaam. Ook na de bevalling zal je dit nog merken. Bij de ene persoon duurt dit wat langer dan bij de ander. Dit hangt ook af van hoe je bevalling is gegaan. Maar dit zorgt er in ieder geval wel voor dat je seksleven met je partner beïnvloed wordt. Dit kan van jou een tol eisen en ook van je partner. Dit is helemaal niet gek, maar kan wel vervelend zijn. Praat hier openlijk over met je partner zodat jullie geen frustraties binnenhouden. Geduld is in deze situatie een schone zaak.

Meningsverschillen over het ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen een zwangerschap en een bevalling. Jullie moeten nu samen een kind opvoeden en het klaarstomen voor om de wijde wereld in te gaan. Dat is een hele verantwoordelijkheid. Jullie kunnen nu te maken krijgen met meningsverschillen over hoe jullie het ouderschap aan willen pakken. Lastig, want soms is een middenweg ver te zoeken. Praat daarom voordat jullie überhaupt aan kinderen beginnen over de belangrijkste zaken. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan.

Lees ook: Tattoos laten zetten tijdens je zwangerschap: gevaarlijk of kan wel?