Tattoos laten zetten tijdens je zwangerschap: gevaarlijk of kan wel?

Zwanger door Anne-Fleur

Een tattoo laten zetten is eigenlijk altijd leuk, je laat immers weer een nieuw kunstwerkje tatoeëren. Maar niet iedereen kan en mag altijd een nieuwe tattoo laten zetten. Stel je bent zwanger, is het dan verstandig om een nieuwe tatoeage te laten zetten? Of is dat juist heel gevaarlijk? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Spraytan als je zwanger bent: kan dat?

Is een tattoo laten zetten tijdens je zwangerschap gevaarlijk?

Misschien komt dit niet geheel als een grote verrassing, maar er zijn een aantal redenen waarom het laten zetten van een tattoo tijdens je zwangerschap sterk afgeraden wordt. Het is toch echt beter voor de baby (en jouzelf) om daar even mee te wachten. Dat geldt trouwens ook voor het laten zetten van piercings. We hebben de redenen voor je op een rij gezet.

Kans op infecties

Wanneer je al vaker een tattoo hebt laten zetten, dan weet je dat er tijdens het tatoeëren gaatjes in je huid worden geprikt, waardoor er inkt in je huid komt. Nadat de tattoo staat, heb je dus letterlijk een open wond. Als het goed is geven ze het bij de tattooshop ook altijd aan, maar er is wel een kans (vooral als je je tattoo niet goed behandelt) dat je een infectie kan krijgen. Die infectie hoeft voor jouzelf niet per se schadelijk te zijn, maar voor de baby wel, want die is een stuk kwetsbaarder.

Inkt in je bloed

Zoals we net al zeiden, komt er tijdens het zetten van een tatoeage inkt in je huid en dus ook in je bloedbaan. Voor volwassenen is dat geen probleem, maar of het voor de baby schadelijk is niet zeker. Het is dus beter om helemaal geen risico te nemen en gewoon even te wachten.

Verandering van je huid

Deze reden heeft niks te maken met je baby (gelukkig), maar meer voor het resultaat ná je zwangerschap. Je huid verandert namelijk zowat met de dag en vaak word je iets voller op allerlei plekken in je lichaam. Helemaal niks mis mee, natuurlijk, maar nadat je baby geboren is, verandert je huid wéér. Als dat net gebeurt op de plek waar je tijdens je zwangerschap een tattoo hebt laten zetten, tja, dan is het resultaat waarschijnlijk niet meer helemaal zoals je gepland had.

Goed verzorgen

Lees je dit allemaal net te laat en heb je wél een tattoo laten zetten tijdens je zwangerschap? No worries. Zorg er dan gewoon heel goed voor dat je de tatoeage goed schoonhoudt. Zo is de kans op infecties het kleinst. Als je toch een rode huid of jeuk krijgt, is het verstandig dat je even langs je huisarts gaat.