Spraytan als je zwanger bent: kan dat?

Zwanger door Sanne Michelle

Wanneer je zwanger bent moet je een aantal dingen tijdelijk achterwege laten. Zo mag je 9 maanden geen alcohol drinken, geen rauw vlees eten en je moet oppassen met sporten en extreme activiteiten. Daarnaast gelden er specifieke regels voor het vliegen tijdens je zwangerschap. Er zijn ook dingen die misschien iets minder voor de hand liggend zijn, die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kindje. Zoals bijvoorbeeld het nemen van een te heet bad of een bezoekje brengen aan de sauna. Maar hoe zit dat eigenlijk met een spraytan? Wij zochten het voor je uit. 

Lees ook: 5 onverwachte dingen die je niet mag doen tijdens je zwangerschap

Zonnen

Tijdens je zwangerschap is een bezoekje aan de zonnebank niet alleen slecht voor jouw lichaam, maar het kan ook zeer schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Bij het zonnen kan ook een zwangerschapsmasker ontstaan. Tijdens de laatste maanden kun je behoorlijk wat kilo's aankomen en dan is het lastig om jezelf nog leuk te kleden. Vooral op de warme zomerdagen is het fijn om een luchtige jurk te dragen en dan is een lekker bruin kleurtje op je benen wel gewenst! Zo krijg je direct een confident boost. Maar hoe verstandig is het om een spraytan te nemen?

Spraytan

Zonnebaden wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, maar je wilt het liefst wel een mooi kleurtje. Je zou kunnen zeggen dat een spraytan dan dé perfecte uitkomst is, toch?

Een spraytan is een vorm van bruin worden zonder zon waarbij een fijne vloeistof op je huid wordt verneveld. Deze vloeistof bevat Dihydroxyacetone (DHA), een natuurlijk ingrediënt. DHA is een huid veilige suikerderivaat, dat al meer dan 30 jaar gebruikt wordt in de cosmetische industrie. Wanneer DHA in contact komt met de huid en dus de eiwitten die aanwezig zijn in de huid, wordt er een verkleuring van de huid veroorzaakt. Er gebeurt overigens niks met het pigment in je huid, DHA verkleurt slechts de bovenste (dode) huidcellen. Er bestond een aantal jaar geleden enige onzekerheid over of het ingrediënt schadelijk zou zijn voor de huid, maar het is in 2013 door de Skin Cancer Foundation als veilig gemarkeerd en aanbevolen als alternatief voor het zonnen en zonnebanken. Een zelfbruiner vervaagd doorgaans tussen de 10-12 dagen.

Verstandig?

De grote vraag is natuurlijk: is een spraytan wel verstandig tijdens de zwangerschap? En vanaf welk moment in de zwangerschap is het meest geschikt? Is het schadelijk voor de baby? Al deze vragen spoken door je hoofd. Wij geven je de antwoorden die je nodig hebt.

We beginnen met goed nieuws: Ja, je mag gewoon een spraytan nemen tijdens je zwangerschap! De vloeistoffen in spraytan zijn 100% natuurlijk en niet schadelijk voor de huid of voor je baby. Voor de zekerheid wordt spray-tanning vaak niet toegepast tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dus vanaf 3 maanden kun je zorgeloos een kleurtje nemen. Whoop!

Voordelen

  • Een spraytan wordt wél aangeraden ten opzichte van zonnen i.v.m. kans op een zwangerschapsmasker;
  • Tijdens je zwangerschap verlies je veel kleur en kun je jezelf erg 'wit' voelen;
  • Je komt vaak veel aan en tijdens de laatste maanden heb je het liefst zo weinig mogelijk dikke kleding aan, time to show those legs;
  • Na één spraytanbehandeling ben je al klaar en heb je direct de gewenste kleur. De kleur is optimaal na twee douches. 
  • Ideaal voor een zwangerschap fotoshoot, vakantie of wanneer je een babyshower geeft! 

via GIPHY

Lees ook: Is een tattoo laten zetten tijdens de zwangerschap gevaarlijk?