Zwanger en vliegen: hoe zat het ook alweer?

Zwanger door Michelle Bakker

Hoera! Je bent zwanger. Wil je nog éven op vakantie om te kunnen genieten voordat de kleine komt? Veel vrouwen kiezen hiervoor - zeker als ze voor het eerst zwanger zijn. Op deze manier heb je nog even de tijd om met je partner samen te genieten van jullie rust. Maar hoe zit het ook alweer met zwanger en vliegen? Mag je gewoon negen maanden lang het vliegtuig in, of zijn daar toch regels aan verbonden? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Regels zwanger en vliegen

Over het algemeen kun je gewoon zwanger zijn en vliegen, maar het ligt er wel aan hoe láng je zwanger bent. In principe is het geen probleem om tot de 28e week van je zwangerschap het vliegtuig in te stappen. Het is wel aan te raden altijd even aan te geven dat je zwanger bent. Vanaf 28 weken moet je een verklaring hebben van je dokter. Je dokter geeft in zo’n verklaring aan dat het voor jou als zwangere nog oké is om te vliegen.

Vanaf 36 weken is het bijna onmogelijk om nog te vliegen: dan zullen vliegmaatschappijen je nagenoeg altijd weigeren. De reden hiervoor is simpel: geen vliegmaatschappij zit te wachten op een bevalling in de lucht. Je hebt dan niet de garantie dat er kundig personeel aan boord is die jou kunnen helpen bij een bevalling in het vliegtuig. En eerlijk: je moet het zelf ook echt niet willen. Als je trouwens een tweeling of andere meerling verwacht ligt de grens vaak bij 32 of 34 weken. Je kunt hiervoor informeren bij de betreffende vliegmaatschappij.

Zwangerschapsverklaring voor het vliegen

Wanneer je 28 weken of langer zwanger bent, heb je een zwangerschapsverklaring nodig om het vliegtuig in te stappen. Hierin laat jouw dokter of verloskundige weten dat jij lichamelijk fit genoeg bent om te kunnen vliegen. Ook staat hierin jouw uitgerekende datum vermeld. Let wel op dat de zwangerschapsverklaring niet ouder is dan vijf dagen als je op reis gaat. Het kan ook voorkomen dat jou gevraagd wordt een vrijwaringsverklaring te ondertekenen voor de vliegmaatschappij. Hiermee geef je aan dat zij niet verantwoordelijk zijn voor eventuele complicaties tijdens de vlucht. Het is altijd handig jouw vliegplannen te bespreken met je behandelend arts, verloskundige of gynaecoloog.

via GIPHY

Is het veilig voor jouw baby om te vliegen?

De combi zwanger en vliegen brengt een aantal vragen met zich mee over de gezondheid van jouw baby. Heel begrijpelijk! Zo is de luchtdruk in een vliegtuig heel anders dan die op de grond, dat zal je vast weleens gemerkt hebben als je hoog in de lucht hangt. Dit heeft gelukkig geen effect op de gezondheid van je baby. In de lucht is de kosmische straling ook anders dan gewoon op de grond. Sommigen beweren dat deze kosmische straling schadelijk is. Toch maakt het niet veel uit als je een enkele keer vliegt. Dat vliegen slecht voor het milieu is, hoeven we vast niet meer uit te leggen. Pas wanneer je met veel regelmaat in het vliegtuig zit, wordt het een ander verhaal. Om die reden mogen pilotes en stewardessen vaak ook niet werken tijdens hun zwangerschap en wordt er vervangend werk op de grond geregeld in die periode.

Trombose en zwanger

Een lange vliegreis voor de boeg? Dan heb je altijd een licht verhoogde kans op een trombosebeen. Nu je zwanger bent is dit risico iets groter, maar niet iets om je heel druk over te maken. Het is wel handig zo nu en dan de benen te strekken, even een rondje te lopen en veel water te drinken. 

Door de securitypoortjes als je zwanger bent

Als je zwanger bent kun je volledig risicoloos door de securitypoortjes (de security scanner) op het vliegveld. Deze werken namelijk niet met röntgenstraling. Het is als zwangere niet handig om door de bodyscan te gaan, deze werkt namelijk wél met röntgenstraling. 

via GIPHY

Zwanger en vliegen: tips

  • Ga voor comfort! Draag dus gemakkelijke, loszittende kleding waar je je comfortabel in voelt. 
  • Kies de juiste stoel. Het liefst een plekje aan het gangpad, zodat je gemakkelijk op kunt staan om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Helemaal fijn is een plek met extra beenruimte. 
  • Drink genoeg! En dan bedoelen we natuurlijk geen alcohol, maar dat was je als het goed is toch al niet van plan. Door genoeg te drinken houd je je vochtbalans op pijl. 
  • Bewegen is belangrijk. Je hoeft niet het hele ochtendgymnastiek op te voeren in een gangpad, maar af en toe heen en weer lopen vermindert de kans op een trombosebeen. Steunkousen kunnen het risico op trombose ook verminderen én zorgen ervoor dat je niet zo snel opgezwollen voeten en enkels krijgt. 

Lees ook: 5 onverwachte dingen die je niet mag doen tijdens je zwangerschap