De pil vergeten? Dit is wat je moet doen!

Zwanger door Paula Heeger

Van de pil doorslikken tot de pil vergeten. Als je anticonceptie gebruikt is het handig om te weten wat je moet doen als je niet zwanger wilt worden. Ben je de pil vergeten en weet je niet wat je moet doen? Adem in, adem uit. Dit is alles wat je moet weten als je de pil vergeten bent.

Dit betekent het als je de pil bent vergeten

Een pil vergeten betekent dat je de pil meer dan 12 uur later dan normaal bent vergeten in te nemen. Er zit daardoor meer dan een dag tussen het nemen van je laatste pil en je vergeten pil. 

Stap 1 | De pil vergeten: heb je veilige seks gehad?

De pil vergeten is niet heel erg als je andere conceptie hebt gebruikt. Ga na of je veilige seks - dus mét condoom - hebt gehad. Als je veilige seks hebt gehad, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken. De condoom beschermt in principe namelijk ook tegen een zwangerschap. Hou wel goed in de gaten of je ongesteld wordt. Heb je onveilige seks gehad en ben je een of meerdere pillen vergeten? Dan is het tijd om naar stap 2 te gaan.

Stap 2 | De pil vergeten: check hoeveel pillen je bent vergeten en in welke week of weken dit was

Als je een pilstrip hebt van 28 dagen, een minipil of een 3-fasenpillen slikt, kijk dan in de bijsluiter wat je moet doen. Bij deze pillen werkt het namelijk net even anders. Ben je de reguliere pil waarbij je elke dag 21 dagen dezelfde pil slikt vergeten? Dan is dit wat je moet doen: kijk hoeveel pillen je bent vergeten en schrijf op in welke week of weken dit was.

Stap 3 | De pil vergeten: de morning-afterpil of een zwangerschapstest

- Doe de morning-aftertest op Sense.info 
- Korter dan 3 dagen geleden onveilige seks gehad? Slik dan de morning-afterpil. Geen zorgen, die kun je gewoon zonder recept kopen bij je apotheek of drogist. Een morning-afterpil kun je zonder recept kopen bij de drogist of de apotheek. Hoe eerder je de morning-afterpil slikt, hoe kleiner de kans dat je zwanger wordt.  
- 3 tot 5 dagen geleden onveilige seks gehad? Ga dan ook voor de morning-afterpil. Anders dan de naam doet vermoeden kun je deze pil tot 5 dagen na onveilige seks nemen.
- Langer dan 5 dagen onveilige seks gehad? Wacht tot je ongesteld wordt in de week waarin dit normaal gebeurd. Als je ongesteld wordt, is er niets aan de hand. Anders is het slim om een zwangerschapstest te doen om zeker te weten dat je niet zwanger bent. Een zwangerschapstest kun je kopen bij je apotheek of drogist. 

Stap 4 | De pil vergeten: vraag je huisarts om advies

Als je meerdere pillen bent vergeten, ga dan langs bij de huisarts. Hij of zij kan je hiermee het beste helpen. Ook is het slim om te kijken of je ander anticonceptie kunt gebruiken als je de pil vaker vergeet.