Kunnen zwangerschapstesten over datum raken?

Zwanger door Miranda

Zwangerschapstesten: ondanks dat het kleine ‘stokjes’ zijn, is de impact ervan allesbehalve klein. De test kan je wereld volledig op zijn kop zetten. Als je besluit een test te halen, moet je eerst nog kiezen tussen tussen allerlei verschillende varianten in het schap. Misschien wist je het nog niet, maar het is een must om te kijken naar de vervaldatum. Ooit over nagedacht?

Zwangerschapstest datum

Lees ook: Overtijd: vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Resultaten

Ja, het klopt: de houdbaarheid van een zwangerschapstest kan verlopen. Ze zijn meestal twee tot drie jaar houdbaar. Wanneer je de test gebruikt na de vervaldatum, kan de test geen nauwkeurige resultaten meer geven. En da's toch wel aardig belangrijk wanneer je een zwangerschapstest doet, dachten wij zo.

Hormonen meten

Een zwangerschapstest werkt als volgt: je plast over het uiteinde van de stick heen. Op dit uiteinde zit een chemische stof die reageert op hormonen. Vervolgens, nadat je op het stickje hebt geplast, wordt er gemeten of je urine het hormoon bevat dat wijst op zwangerschap. Maar wanneer de test over datum is, zal die chemische stof (die hormonen meet) minder effectief zijn. En daarom is jouw zwangerschapstest dus niet meer volledig betrouwbaar.

Het is dus zeker verstandig om even het etiket te bekijken voordat je de zwangerschapstest mee naar huis neemt. Want uiteindelijk willen we allemaal liever het zekere voor het onzekere nemen!

Lees ook: Instagram versus reality: zwanger zijn