Mama / Zwanger
Zwanger

Kunnen zwangerschapstesten over datum raken?

Zwangerschapstesten: ondanks dat het kleine ‘stokjes’ zijn, is de impact ervan alles behalve klein. De test kan je wereld volledig op zijn kop zetten. Wanneer je besluit een test te halen, zijn er schappen vol met allerlei verschillende testen. Een must is schijnbaar om te kijken naar de vervaldatum. Ooit over nagedacht?

Resultaten

Want het klopt: de houdbaarheid van een zwangerschapstest kan verlopen. Ze zijn meestal twee tot drie jaar houdbaar. Wanneer je de test gebruikt na de vervaldatum, kan de test geen nauwkeurige resultaten meer geven. En da's toch wel aardig belangrijk wanneer je een zwangerschapstest doet, dachten wij zo.

Hormonen meten

Een zwangerschapstest werkt als volgt: je plast over het uiteinde van het stickje heen. Op dit uiteinde zit een chemische stof die reageert op hormonen. Vervolgens, nadat je op het stickje geplast hebt, wordt er gemeten of je urine het hormoon bevat dat wijst op zwangerschap. Maar wanneer de test over datum is, zal die chemische stof (die hormonen meet) minder effectief zijn. En daarom is jouw zwangerschapstest dus niet meer volledig betrouwbaar.

Het is dus zeker verstandig om even het etiket te bekijken voordat je de zwangerschapstest mee naar huis neemt. Want uiteindelijk willen we allemaal liever het zekere voor het onzekere nemen!

Lees ook: 10 dingen waar je echt wel over mag klagen als je zwanger bent