Lief: moeder van Dannielle (28) wil baarmoeder doneren om dochters kinderwens in vervulling te brengen

Kinderwens door Jennifer

Het was even schrikken voor Dannielle (28), toen ze tien jaar geleden plotseling te horen kreeg over haar zeldzame aandoening. Door haar syndroom heeft ze namelijk geen baarmoeder én kan ze dus geen kinderen krijgen. Dat terwijl haar kinderwens groot is. Gelukkig heeft ze wel een enorm lieve moeder, die nu haar baarmoeder wil doneren aan haar dochter. Alles om Dannielle's kinderwens in vervulling te brengen! Aww.

Dannielle werd geboren zonder baarmoeder

Het krijgen van kinderen is niet voor iedereen even makkelijk. Dit zorgt soms voor een hoop frustratie en verdriet, wanneer iemand wel een grote kinderwens heeft. Zo zou de 28-jarige Dannielle dolgraag haar stamboom uitbreiden. Alleen wordt het haar nogal moeilijk gemaakt. Ze werd namelijk geboren met het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) syndroom. Wacht, wat? Dit is een zeldzame aandoening, waardoor ze geen baarmoeder heeft. De kinderwens kan ze dus eigenlijk wel vergeten.

Kinderwens

Pas op haar achttiende is ze erachter gekomen, dat ze geen kinderen kan krijgen. Dannielle herinnert zich de dag nog goed, dat ze dit nieuws te horen kreeg. "Ik rende de kamer uit door de gangen van het ziekenhuis, op zoek naar de meest geïsoleerde plek," vertelt ze aan het Engelse Metro. "Ik snikte daar ongeveer 20 minuten lang. Na mijn diagnose kwam ik maanden mijn huis niet uit."

Voor iemand met een grote kinderwens is zulk nieuws natuurlijk ook de grootste nachtmerrie. Ze vond het vooral erg, dat ze als enigkind niet de bloedlijn voort kon zetten. Ze wil er dan ook alles aan doen, om op de één of andere manier toch voor nageslacht te zorgen. "Ik zou zo'n beetje alles doen om mijn eigen menstruatie mee te maken en uiteindelijk mijn stamboom voort te zetten," vertelt ze.

Baarmoeder van mama

Dannielle was dan ook zielsgelukkig, toen haar moeder met het bijzondere aanbod kwam om haar baarmoeder te doneren. Zelf wil haar 48-jarige moeder Erica toch geen kinderen meer. "Ik zou het geweldig vinden als Dannielle via mijn baarmoeder haar eigen kind zou krijgen," vertelt ze. Ze ziet haar kind graag gelukkig en heeft daar veel voorover. In het Verenigd Koninkrijk kwam eind augustus 2023 in het nieuws, dat een eerste transplantatie van een baarmoeder goed was gegaan. Toen dit nieuws naar buiten kwam, was Dannielle bij haar moeder en ze werd natuurlijk heel blij van het nieuws. Het geeft hoop, dat de baarmoeder van haar moeder ook goed getransplanteerd wordt.

Dannielle's moeder wordt waarschijnlijk wel een "emotioneel wrak", zegt ze zelf, als alles goed zou gaan. "Ik weet ook dat de band tussen mij, Dannielle en mijn kleinkind heel bijzonder zou zijn." Mocht het trouwens toch niet lukken, dan hebben ze wel nog een back-upplan. Dannielle's nicht Jeanette heeft namelijk aangeboden eventueel een draagmoeder te willen zijn. "Dit is wat een familie doet, elkaar helpen," aldus Jeanette. Lief!

Lees ook: Hoe weet je zeker dat je wel of geen kinderen wilt?