Laurie (26): 'Tijdens mijn bevalling werd ontdekt dat ik twee baarmoeders heb'

Zwanger door Laura

Het klinkt haast verzonnen. Of als een aflevering van Grey’s Anatomy. De 26-jarige Laurie dacht precies hetzelfde toen ze tijdens de bevalling van haar tweeling te horen kreeg dat ze niet één, maar twee baarmoeders had.

Doktoren hadden het al veel eerder moeten ontdekken. Toen ze 3 jaar was, werd ze gediagnosticeerd met een nierreflux waarvoor ze op 9-jarige leeftijd onder het mes ging. Pas toen ze 16 jaar was, kreeg ze voor het eerst haar menstruatie die hierna zeer onregelmatig bleef en haar krampen gaf die op weeën leken. Ook toen ze een aantal jaar geleden zwanger raakte, had haar tweede baarmoeder ontdekt moeten worden. “Artsen zouden mijn aandoening moeten hebben ontdekt, elke keer dat ik een echo kreeg”, aldus Laurie.

Pas toen ze aan het bevallen was van haar tweeling, merkten de dokters dat er iets anders was aan Laurie’s anatomie. Het gebeurde toen het bleek dat de baby in stuit lag. De dokter probeerde twee keer om het ongeboren kindje te draaien, maar zonder succes. Hij vermoedde toen dat er wat mis was. Hij had geen keuze: de baby’s van Laurie moesten via een keizersnede ter wereld worden gebracht. Toen hij haar opensneed was hij geshockt toen hij zag dat ze een tweede baarmoeder had. En hij was natuurljk niet de enige.

“Ik was zo geschrokken toen het me verteld werd. De dokter zei dat het überhaupt een wonder was dat ik kinderen kon krijgen. Ik had eerder een miskraam gehad, was deze zwangerschap dan een wonder? Was het mogelijk voor mij om nog een keer zwanger te raken? Ik was overweldigd door allerlei emoties dat ik het niet eens kon verwerken.”

Deze aandoening heet uterus didelphus. Het kan ontstaan tijdens de ontwikkeling van de geslachtsorganen in de baarmoeder heeft een vrouwelijke embryo twee uterus hoornen. Wanneer deze twee niet samensmelten zoals ze horen, ontstaan er twee baarmoeder en soms ook een extra vagina. Het komt voor bij 1 op de 2.000 vrouwen. De meeste vrouwen zullen het, net als Laurie. waarschijnlijk een groot deel van hun leven niet eens weten,

Lees ook: Nicci is geboren met twee vagina's: "Ik voelde me een freak"