Waarom ben je eigenlijk humeurig rondom je menstruatie?

Lichaam door Ze.nl

We kennen het allemaal wel: een kort lontje en om het minste en geringste uit je panty schieten in de periode rondom je menstruatie. Maar hoe komt het eigenlijk dat ons humeur het overneemt en we in die periode soms feller uit de hoek komen dan normaal? 

Lees ook: Ka-chinggg: zoveel geld ben je kwijt aan je menstruatie

Hormoonschommeling

De hormonen oestrogeen en progestageen zijn bij de vrouw betrokken bij de vruchtbaarheidscyclus. De meestgehoorde theorie van onze schommelende stemmingen, is dat het veroorzaakt wordt door het continue op en neer gaan van deze twee hormonen tijdens de cyclus. Tijdens je menstruatie bereiken beide hormonen een ultiem dieptepunt, waardoor je je chagrijnig, neerslachtig en vermoeid voelt. 

Vrouwen zijn te lief

Gynaecoloog en schrijfster Christiane Northrup heeft een andere theorie. Zij legt uit dat vrouwen tijdens hun vruchtbare periode bepaalde stofjes in hun lichaam hebben, waardoor ze vriendelijk, toegeeflijk en ontvankelijk zijn. Dit is evolutionair bepaald, omdat het van pas komt bij de voortplanting.

Zodra een vrouw ongesteld wordt, is ze niet meer vruchtbaar en verdwijnen die 'aardige' stofjes even uit beeld. Dat is volgens haar de reden dat we tijdens onze menstruatie, maar ook tijdens de zwangerschap, wat feller zijn. Volgens haar zijn we te lief als we vruchtbaar zijn, waardoor het extra opvalt als we een sneer uitdelen tijdens de menstruatie.

via GIPHY

Tips voor een soepele menstruatie

Toch even in een chagrijnige bui? Kan gebeuren, maar met deze tips maak je het jezelf zo comfortabel mogelijk:

  • Beweeg veel, eet gezond en slaap goed. Hoewel dit natuurlijk altijd een goed idee is, is het tijdens je menstruatie nog nét een tikkie slimmer. Door te sporten maak je namelijk het gelukshormoon serotonine aan en gezond eten en slapen hebben ook invloed op je humeur.
  • Maak een fijne playlist op Spotify. Van welke liedjes word je vrolijk? Die kun je nu wel even gebruiken.
  • Voel je een woedeaanval opborrelen, omdat je partner sokken laat slingeren of het tandpastadopje niet op de tube heeft gedaan? Vraag je af of je er over twee dagen nog zo'n big deal van wil maken.

Lees ook: Meer zin in seks tijdens menstruatie? Dat komt hierdoor