Alles wat je wilt weten over zwangerschapstesten

Kinderwens door Julia

Het kan één van de meest stressvolle momenten van je leven zijn, testen of je zwanger bent. Je wilt een test halen in de winkel, maar welke moet je kiezen? Er zijn zo veel verschillende soorten! Waar moet je rekening mee houden? 

Digitaal of analoge test

Een zwangerschapstest kijkt of je of het zwangerschapshormoon hCG in je hebt. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten zwangerschapstesten die dit kunnen doen, en wat ze allemaal gemeen hebben is dat erop geplast moet worden. Er zit eigenlijk bijna geen verschil tussen een analoge en een digitale test. 

Een digitale test laat het resultaat makkelijk zien, daar staat letterlijk op of je wel zwanger of niet zwanger bent, dus geen gedoe met streepjes. Een digitale test is wel wat duurder, dus zit je een beetje krap bij kas - dan doet een analoge net zo goed z'n werk.

Lees ook: Zo vaak moet je seks hebben om zwanger te worden

Wanneer moet je de test nemen? 

Het beste is om de zwangerschapstest te doen vanaf de dag dat je ongesteld moet worden. Als je niet ongesteld wordt, is de kans logischerwijs al groter op een positief resultaat. Het is het meest betrouwbaar om ochtendurine te gebruiken, omdat hier het meeste hCG inzit. Dit komt omdat je blaas volloopt terwijl je slaapt, de hCG hoopt zich dus als het ware op. 

Houd altijd in je achterhoofd dat een test in sommige gevallen niet klopt. Vermijd teleurstelling, doe een tweede test en ga altijd voor de zekerheid naar de dokter. 

Lees ook: 8 dingen die hij zou moeten doen en laten om zijn vruchtbaarheid een boost te geven

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave