Mama
Mama

Eerste menstruatie na bevalling: hoe is dat?

Reageer 0

Nadat je bent bevallen wordt je lichaam langzaamaan weer de oude. Dat betekent ook dat je op den duur weer ongesteld zal worden. Maar wanneer word je weer ongesteld? En ben je dan ook eigenlijk direct weer vruchtbaar? Alles over de eerste menstruatie na de bevalling lees je hier.

eerste menstruatie na de bevalling

Eerste menstruatie na bevalling

In principe kun je de eerste menstruatie na de bevalling weer verwachten na een week of zes tot acht. Geef je borstvoeding? Dan kan je menstruatie pas veel later op gang komen, omdat de hormonen die je borstvoeding verzorgen je menstruatie afremmen. Om precies te zijn onderdrukt het hormoon prolactine de opbouw van baarmoederslijmvlies en de eisprong. Hierdoor kan het zijn dat je niet ongesteld wordt. 

Bij ongeveer tachtig tot negentig procent van alle vrouwen blijft de menstruatie weg tijdens de periode van borstvoeding geven. Toch zijn er ook vrouwen die in deze periode wel ongesteld worden. Er is dan ook geen reden voor paniek als je borstvoeding geeft en ongesteld wordt. Overigens maakt het voor je menstruatie na de bevalling niet uit of je vaginaal of met een keizersnede bent bevallen. De hormonen blijven hetzelfde.

Gemiddeld komt je menstruatie ongeveer drie maanden nadat je bent gestopt met borstvoeding geven weer op gang. Mocht dit na drie maanden nog niet gebeurd zijn, kun je het beste even contact met je huisarts opnemen. Een korte hormoonkuur kan je cyclus dan een zetje geven. Ook kun je weer met de pil starten terwijl je je borstvoeding afbouwt, om je menstruatie op te wekken

Lees ook: Vera (36): 'Ik geef mijn kind van 7 jaar af en toe borstvoeding'

 

Verandering menstruatie na de bevalling

Vaak wordt je menstruatie gewoon weer de oude na je bevalling. Toch kunnen er kleine dingen anders zijn door de hormonale veranderingen in je lijf. Was je voor je bevalling vrij onregelmatig ongesteld? Dan kan dat na de bevalling ineens veel regelmatiger zijn. Ook je (mate van) afscheiding kan veranderen. En nog een fijne bijkomstigheid: had je voor je bevalling veel last van menstruatie pijn? Na je zwangerschap wordt dit over het algemeen minder. Kleine veranderingen kunnen vaak geen kwaad, maar mocht je blijven vloeien dan is het zeker handig om even bij de huisarts langs te gaan. 

Tampons

Wanneer kun je weer tampons gaan gebruiken? Dat kan ongeveer zes tot acht weken na de bevalling. Na die tijd is de wond die de placenta in je baarmoeder heeft achtergelaten namelijk weer geheeld en is er geen kans meer op infectie van een tampon.

Vruchtbaarheid

Dan nu de hamvraag: wanneer kun je weer zwanger worden na je bevalling? Nou, eigenlijk vrijwel direct. De kans dat je vier tot zes weken na je bevalling weer zwanger kunt worden is best groot. Gebruik dus altijd een voorbehoedsmiddel! Je kunt namelijk ook zwanger worden als je nog niet hebt gemenstrueerd. Het is trouwens een fabeltje dat je niet zwanger kunt worden als je borstvoeding geeft. Good to know.

Anticonceptie

Hoe zit het dan met anticonceptie? Wanneer kun je daar weer mee beginnen? Je kunt gewoon met de pil of spiraal beginnen, ook als je nog niet ongesteld bent geweest. Je kunt een spiraaltje vanaf zes weken na de bevalling laten plaatsen, ook als je met een keizersnede bent bevallen. Je hoeft dan ook niet tot je eerste menstruatie na de bevalling te wachten. Let wel op dat je baarmoedermond stugger is, als je nooit vaginaal bevallen bent. Het plaatsen van een spiraaltje kan dan ook pijn doen, maar daar kun je pijnstilling voor krijgen. 

Over hormonen in de borstvoeding hoef je je trouwens geen zorgen te maken. De hormonen van de pil en een Mirenaspiraal kunnen niet in je borstvoeding terecht komen.

menstruatie na bevallingLees ook: Koortslip bij een baby: dit kun je doen

Beeld: iStock

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen