Kun je je menstruatie opwekken?

Lichaam door Laura

Timing is niet de sterkste eigenschap van je baarmoeder. Net als het uitstellen van je menstruatie kan het opwekken ook handig zijn op sommige momenten. Is het überhaupt mogelijk om je menstruatie te vervroegen? Goede vraag! We zochten het voor je uit. 

menstruatie opwekken

Lees ook: Vrouwelijke kwaaltjes waar we het liever niet over hebben

Waarom je menstruatie opwekken?

Het kan de beste overkomen: je hebt een leuk uitstapje op de agenda staan en dan kom je erachter dat je dan ook ongesteld bent. Dat is flink balen natuurlijk! Een date, vakantie, sportactiviteit of een dagje wellness: er zijn allerlei uitjes waarbij je menstruatie geen welkome gast is. Ook kan het voorkomen dat je overtijd bent, zwanger bent geweest, een lange tijd niet ongesteld werd of je menstruatie onregelmatig is. Je menstruatie een paar dagen vervroegen zou dan ideaal zijn, maar kan dat wel? Het antwoord is: ja, het kan. Er is wel een kanttekening: de methodes werken niet voor iedereen. Hieronder vertellen we de manieren waarop je de kans vergroot.

Menstruatie opwekken met voeding

Vitamine C

Wil je je ongesteldheid vervoegen? Tijd om een netje sinaasappels in te slaan. Vitamine C kan namelijk helpen om je menstruatie op te wekken. Het zou de hoeveelheid baarmoederslijmvlies vergroten, laat de baarmoeder samentrekken en daarmee kan de menstruatie op gang komen. Het samentrekken van de baarmoeder is overigens ook wat menstruatie pijn veroorzaakt, een kwaaltje dat veel voorkomt tijdens menstruatie. Naast sinaasappel, bevatten kiwi's, cranberry's, peterselie, paprika's, broccoli en tomaten veel vitamine C. Ook kun je vitamine C-supplementen nemen. Let op dat je de dagelijkse hoeveelheid van 60 mg niet overschrijdt.

Wortels

De stof caroteen, waar wortels rijk aan zijn, zou heel bevorderend zijn voor het starten van je menstruatie. Geen fan van wortels knabbelen? Ook papaja of pompen zitten boordevol caroteen. 

Gember

Gember is niet alleen lekker en gezond, het kan je menstruatie ook een zetje geven. Maar pas op: te veel gember(thee) kan je opvliegers en rusteloosheid veroorzaken. 

Selderij

De groentesoort selderij heeft een hoge hoeveelheid apiol. Dit is een stof die de samentrekking van de baarmoeder bevordert en hiermee de bloeddoorstroming stimuleert. 

Kruiden

Dan zijn er nog allerlei kruiden waarvan wordt beweerd dat ze de menstruatie kunnen vervroegen. Dat zijn witte pioenroos, dong quai, zilverkaars en hartgespan. Om een regelmatige menstruatiecyclus te stimuleren kun je vitex en shatavari tot je nemen. 

Menstruatie opwekken met medicatie

Wanneer het opwekken van je ongesteldheid echt noodzakelijk is, kun je bij huisarts terecht voor Metformine of Duphaston. Deze medicijnen zijn namelijk heel krachtig. Het volgen van de bijsluiter is noodzakelijk, want verkeerd gebruik kan erg schadelijk voor de gezondheid zijn.

Meer tips om je menstruatie op te wekken 

Rust 

Stress en spanning hebben een negatieve invloed op je menstruatiecyclus. Zorg voor minstens 8 uur slaap en rust goed uit. 

Leef gezond

Je lichaam werkt het beste als het gezond is. Blijf weg van slechte vetten en suiker. Beweeg regelmatig, maar niet te veel: dit kan je menstruatie juist uitstellen.

Temperatuur

Warmte zou je cyclus een duwtje in de goede richting kunnen geven. Neem een warm bad of leg een warme kruik op je onderbuik. Herhaal dit meerdere keren per week.

Menstruatie vervroegen lukt niet en nu?

De bovenstaande tips kunnen helpen, maar zijn geen belofte. Daarnaast kunnen er andere redenen zijn dat het opwekken van je menstruatie mislukt. Wanneer je overtijd bent, is het ook mogelijk dat je zwanger bent. Doe voor de zekerheid een zwangerschapstest om dit uit te sluiten. Ook kan medicatie de boosdoener zijn. Raadpleeg de bijsluiter en de apotheek voor meer informatie hierover. Ben je niet in verwachting en laat je menstruatie nog steeds op zich wachten? Neem dan contact op met je huisarts. 

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om minder lang ongesteld te zijn