7 weken zwanger: een beginnend skelet en functionerende hersenen

Zwanger door Redactie Ze.nl

Hoera! Jij bent nu 7 weken zwanger. Als je voor het eerst zwanger bent, kunnen we heel goed begrijpen dat je je zwangerschap per week wilt volgen. Zeker aan het begin, het is ook zo spannend allemaal! Ben je al gewend aan het idee?

Langs de meetlat: 6 mm groot
Op de weegschaal: 0,2 gram

 

7 weken zwanger: razendsnelle ontwikkeling

Het is wonderbaarlijk hoe supersnel de ontwikkeling van de embryo in jouw buik zich vordert én steeds meer vorm krijgt. Je baby krijgt een beginnend skeletje. Nog niet van bot, maar wel van kraakbeen - waarna over een paar weken het eerste bot zal ontstaan. Verder krijgt jouw baby een soort van zwemvliezen, de beginselen wat later vingertjes zullen worden. Ook het begin van de oogjes zijn er al, al zitten deze nog aan de zijkant van het hoofd en zit er nog huid overheen. Daarnaast produceert het maagje z’n eerste maagsappen en maakt de lever bloedcellen aan. Druk baasje!


7 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

Jij als je 7 weken zwanger bent

Zwanger en moe zijn: je hoort er veel over en misschien heb jij daar ook last van. Niet zo gek natuurlijk, als je hierboven leest waar je lichaam allemaal mee bezig is. Daarbij wordt in de eerste weken van je zwangerschap een heleboel hCG aangemaakt, ook wel bekend als het zwangerschapshormoon. Het kan heel goed dat je je hierdoor last krijgt van zwangerschapsmisselijkheid. Daarbij is je baarmoeder rap aan het groeien, wat buikpijn of steken kan veroorzaken. Ook charmante zwangerschapskwaaltjes kunnen de kop opsteken: het is niet gek als je wat meer winden en boeren laat, doordat je darmwand zich gaat ontspannen krijg je een tragere stoelgang en kun je meer last krijgen van winderigheid en oprispingen. Weet je trouwens al wanneer je het iedereen wilt vertellen? Het is goed om hier met je eventuele partner een plannetje voor te maken. Misschien heb je het al aan iemand verteld, bijvoorbeeld een vriendin of familielid die bij je staat. Wanneer vertel je het aan wie? In de eerste weken is de kans op een miskraam het grootst (een kans van een op tien). Wil je het in die periode wel al aan iemand vertellen, vertel het dan aan mensen aan wie je het ook kwijt zou willen als je een miskraam hebt gekregen. 

7 weken zwanger: je eerste echo?

Bij sommige echopraktijken is het mogelijk om al met 7 weken de eerste echo te krijgen. Super bijzonder en speciaal, al valt er nog niet zo veel te zien. Toch kunnen we het begrijpen als je dit wilt, het hartje zien en horen kloppen blijft heel speciaal en bijzonder. Deze echo is trouwens niet de eerste termijnecho, die komt pas tussen de 9 en 12 weken. Deze vroege echo moet dus vaak ook zelf worden bekostigd, tenzij er een medische noodzaak is. 

Ga snel naar de volgende: 8 weken zwanger